Testad produkt: Samsung Portable SSD T7 Touch
Pris: 2 588 kr hos CDON.

Portabel lagring som är snabb och stor kan vara praktisk, men det gäller att den är snabb nog, stor nog att rymma det du behöver, och då den lätt kan komma i fel händer, säker nog. En bra extern ssd är lätt att hitta, men en som skyddar dina data kan kosta lite extra. Samsungs senaste externa ssd T7 Touch tagit säkerheten till en ny nivå med en inbyggd fingeravtrycksläsare.

Det är en slimmad och enkelt designad enhet med tunn aluminiumkropp som ät åtta millimeter tjock, har rundade långsidor och platta kortsidor. Den enda utstickande detaljen är den fyrkantiga fingeravtrycksläsaren och en Samsung-logga mitt på. Du kan välja mellan två färger, en mattsvart och en traditionellt aluminiumgrå.

SSD:n är byggd med Samsungs egna Flash-kretsar och kontroller, och uppges ha läs- och skrivhastigheter på ungefär en gigabyte per sekund, om den är kopplad till en usb 3.2 gen 2-port, det vill säga den snabbare varianten av usb 3 med 10 Gbit/s i överföringshastighet. Det går även bra att ansluta till 5 Gbit/s usb 3 av gen 1-typ och usb 2.0, men då går det givetvis inte lika snabbt.

T7 Touch
T7 Touch är verkligen inte stor i måttern.

Kostsamt per megabyte

T7 Touch finns i tre storlekar, 500 GB, 1 TB och 2 TB. Den minsta kostar ca 1 800 kronor, därefter är priserna ca 2 600 respektive ca 5 000 kronor. Det gör den till en av de dyraste portabla ssd-enheterna, och det går att få tag på konkurrenter till halva priset. Så då vill det till att den kan leverera rätta hastigheten och säkerheten.

För att komma igång pluggar vi in disken, och får upp hela volymen okrypterad. Där ligger enbart en zip-fil som innehåller installationsprogram för Windows och MacOS. Du kan även köra disken på en Android-enhet, men då får du ladda hem en app separat för det från Google Play-butiken. Stöd för IOS-enheter finns dock inte. I alla fall inte ännu.

Du behöver installera programmet som sköter fingeravtryckshantering på en enhet. I programmet ställer du sedan disken i krypterat läge, och får börja med att ange ett lösenord. Därefter kan du börja registrera fingeravtryck, upp till fyra olika.

Det går till precis som på vilken mobil eller laptop som helst med fingeravtrycksläsare, och testade fingrar och tum-avtryck registrerad utan problem. Läsaren haren blå diodrand runtom som lyser upp när disken används av ett program, och pulserar när enheten läser eller skriver data. Det hade kanske varit smart med någon sorts ljussignal även när den ber om ett fingeravtryck, så att den blev lättare att hitta när det är mörkt.

T7 Touch app
Det är lätt att registrera fingeravtryck.

Tålamod vid inloggning

Nästa gång vi pluggar in T7 Touch efter att ha aktiverat säkerheten får vi upp en tillfällig read-only-partition och inloggningsprogrammet startar automatiskt. Där kan vi mata in lösenord eller låsa upp med fingret. Då byter disken till stora huvudpartitionen och du kan jobba på som vanligt.

Förutom att det kan ta upp till tio sekunder för inloggningsprogrammet att starta tycker v i det går smidigt och problemfritt. Tyvärr kräver sedan enheten att programmet installeras på varje ny dator du vill plugga in den i. Det hade varit smidigare med lokalt exekverbara filer bara på ssd-enheten som skötte det.

Att använda Android-appen fungerar på precis samma sätt. Du kan även här sätta lösenord och registrera fingeravtryck, och du kan ställa appen att autostarta om du pluggar in T7 Touch i usb-porten. Kom bara ihåg att det är läsaren på din ssd och inte på mobilen som du ska använda.

Hastigheten lever upp till löftena, i alla fall så länge du har rätt förutsättningar i datorn. Vi testar disken först i en thunderbolt 3-port i en laptop, och kommer inye upp i mer än 270 MB/s vid överföring av stora filer. Det visar sig att den trots thunderbolt-etiketten inte har full usb 3.2-kapacitet.

Inloggning
Inloggniong via dator till vänster, via mobil till höger.

Snabbt vid rätt förutsättningar

Till slut hittar vi en dator med ett flertal separata 10 gigabit usb 3-portar, och där kan vi faktiskt uppmäta över 1 000 MB/s i läshastighet och strax under för skrivning vis stora sekventiella datamängder. Att hantera småfiler och andra slumpmässiga anrop går som alltid segare. Svarstiderna ligger på ungefär 0,3 millisekunder. Långsammare än en bra intern ssd, men fortfarande snabbt.

Även hör märker vi dock skillnad på vilken usb 3.2-port vi ansluter till, hastigheten för samma operation varierar från som bäst 1034 MB/s till 721 MB/s, på olika usb 3.2-portar, i samma dator. Det kan vara värt att tänka på när det gäller uppgiven maxhastighet i denna typ av lagringsenheter. När vi ansluter till usb 3 gen 1-port går det inte lika fort som vi hoppats på, här planar hastigheten ut på ungefär 250 MB/s, där vi borde kunna komma upp i ungefär det dubbla.

Positivt är dock att krypteringen inte verkar påverka prestanda. Vi kan läsa och skriva lika snabbt med säkerheten påslagen som av.

PC för Alla rekommenderarOmdöme

T7 Portable är en välbyggd liten ssd som levererar den rätta prestandan och fingeravtryckslåset gör den säker och smidig att använda, även om vi hittar ett par småsaker i hanteringen vi önskar fungerade på annat sätt. Det rätt så tunga priset kan bli ett förhinder för många. Men är inte pengarna en faktor är det här en av de bästa exgterna ssd:er du kan skaffa.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Portable SSD T7 Touch
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Samsung
Anslutning: Usb 3.2 gen 2 (10 gbps)
Lagringsstorlek: 500GB, 1TB, 2TB
Övrigt: Stöttålig, kryptering (256 bit AES), inbyggd fingeravtrycksläsare
Kompatibilitet: Windows 7, MacOS 10.10, Android 5.1 eller nyare.
Storlek: 8,5 x 5,7 x 0,8 cm
Vikt: 58 gram
Garanti: 3 år
Rek. pris: 2 590 kr (1 TB).
Pris: 2 588 kr hos CDON.

Prestanda (via usb 3.2 gen 2)

Läsning, sekventiell: 1034 MB/s
Läsning, slumpmässig: 200,6 MB/s
Skrivning, sekventiell: 968,6 MB/s
Sökning: 0,3 ms

plus

Slimmad och kompakt
Utmärkta prestanda
Bra hårdvarukryptering
Smidigt med fingeravtryck

minus

Kräver lokal mjukvara
Korta medföljande kablar
Högt pris

Betyg: 4 av 5