Det nya coronaviruset covid-19 fortsätter att spridas i Europa, och oron märks inte minst i handeln. Apoteken rapporterar om slutsålda hygienartiklar som munskydd och handdesinfektionsmedel när svenskarna bunkrar hemmavid.

Läs också: Facebook förbjuder annonser för ansiktsmasker

På nätet har det som en följd av detta dykt upp många säljannonser inom produktkategorin som vill tjäna en hacka på oron för coronaviruset. Sajten Ehandel uppmärksammade igår att det kan röra sig om rejält upptrissade priser, och exemplifierade med att en flaska handsprit kostade 840 kronor på Tradera.

Prylhygien: Så håller du mobilen fri från bakterier och virus

Och idag förkunnar köp/sälj-sidan Blocket att alla annonser rörande mun- och andningsskydd och vissa desinfektionsprodukter förbjuds.

Beslutet omfattar följande produkttyper:

  • Munskydd
  • Andningsskydd
  • Handsprit
  • Desinficerade våtservetter
  • Desinfektionsmedel
  • Skyddsmask

Det har sedan tidigare inte varit tillåtet att marknadsföra dessa produkter och nämna "coronavirus", "covid-19" eller "corona" i annonserna, men nu är det alltså helt stopp för att sälja ovanstående produkter hos Blocket.

Läs också: Live-kartorna som låter dig följa Coronavirusets spridning

När Ehandel frågade Tradera angående vilken policy man går efter rörande försäljning av handsprit och liknande produkter blev svaret att "priserna avspeglar tillgång och efterfrågan". Däremot får annonserna inte innehålla felaktiga medicinska påståenden angående coronaviruset.

På Tradera får vi just nu 183 sökträffar på "handsprit" och 507 träffar på "munskydd".