Betyg 5 av 5

Asus Zenwifi AX XT8: Omdöme

Asus övertygar stort med nya Zenwifi-systemet, stor flexibilitet i hur wifi och mesh fungerar, bra prestanda och ett som alltid fullmatat funktionsutbud till konkurrenskraftigt pris. Det kan vara överväldigande att sätta sig in i detaljerna och navigera gränssnittet, men väl värt att utforska.

Positivt

  • Bra hastighet och hög kapacitet
  • Gott om nätverksportar och snabb wan
  • Stort funktionsutbud
  • Många anpassningsmöjligheter

Negativt

  • Inte smidigaste gränssnittet
  • Måttlig topphastighet på wifi 5

Testad produkt: Asus ZenWiFi AX XT8
Pris: 3 790 kronor hos Kjell.com

Asus har länge haft två separata mesh-ekosystem. Dels avskalade och lättanvända Lyra för separata mesh-paket, dels AI Mesh, en funktion som ger möjlighet att koppla samman vanliga routrar till ett mesh-nätverk. Det är tekniskt bra men har hittills varit knepigt att konfigurera.

PC för Alla Bäst i testNu har Asus lanserat Zenwifi som tar det bästa från bägge världarna – en konfiguration som är lika enkel som Lyra-enheterna men med AI Mesh-kompatibilitet. Zenwifi finns hittills i en wifi 5- och en wifi 6-variant. Här har vi givetvis testat den dyrare wifi 6-modellen. Den säljs i pack om två enheter. Behöver du fler noder kan du köpa enskilda extra.

Ett två-pack har ett rekommenderat pris på 5 190 kronor, och kostar också exakt det i skrivande stund i alla större butiker. Det är ett bra pris för en så här kraftfull enhet, tycker vi. Det finns inte så många mesh-lösningar med wifi 6 ännu, men de vi kan se är antingen i en lägre prestandaklass eller betydligt dyrare.

Mesh med extra snabb wan-port

Zenwifi AX XT8 finns i antingen vit eller mörkgrå plast med lätt metallskimmer. Enheterna är breda och står på högkant på ett bord eller i en hylla men är inte överdrivet höga. Baktill sitter en usb 3-port, tre lan-portar på en gigabit vardera, samt separat nätverksport för wan som klarar upp till 2,5 gigabit. Internethastigheter på över en gigabit är än så länge väldigt sällsynta, men kan bli aktuellt via fiber i framtiden.

ZenWiFi AX XT8 test

I usb-porten kan du koppla in skrivare, modem för mobilt bredband eller extern lagring för en mängd olika funktioner, från filserver och upnp-mediaserver till nerladdningsstation och Time Machine-backup. Det sitter en usb-port både på huvudroutern och den du använder som satellit – de är exakt samma enhet. Men det är bara i den enhet som körs som router som usb-porten verkar aktiv.

I Zenwifi AX8 får du kraftfull wifi på tre frekvensband och totalt upp till cirka 6,6 gigabit wifi-kapacitet. Det mesta av kapaciteten och extra snabb 160 MHz-bandbredd är dock reserverat på det andra 5 GHz-bandet som är dolt och används för kommunikation mellan mesh-enheterna. Men det går faktiskt att ställa in så att du får tillgång till även det. Då delar backhaul och anslutna klienter på utrymmet där.

Prestanda för wifi 6 övertygar, med hastighet från en fast ansluten dator till en wifi 6-laptop på över 800 Mbit/s i våra tester, och stabilt bra räckvidd. Två rum bort har vi fortfarande stabila 400 Mbit/s. Det är lite sämre med räckvidden i höjdled, så vi rekommenderar en enhet per våning i en normal villa. Hastigheten på 5 GHz är mer dämpad, vilket delvis beror på att routern inte stödjer 3x3 mimo där. Men även då får vi runt 400 Mbit/s i hastighet, vilket får anses vara riktigt bra.

Fullt med funktioner

Asus routrar är ofta fullmatade med funktionalitet. Som vi redan nämnt kan du använda usb-porten till ovanligt mycket, men det finns fler smarta funktioner. Du kan dela både usb-disk och interna nätverksresurser via en molntjänst, och synkronisera innehållet på usb-disk med molnlagringstjänster.

Routern kan agera både vpn-klient och vpn-server, gästnätverksfunktionen har tidsbegränsningsmöjlighet, vi kan styra routern via Alexa och IFTTT och inställningarna för mesh-funktionalitet är ovanligt många. Vi kan till exempel välja om en enskild ansluten dator ska roama, det vill säga hoppa automatiskt till den mesh-nod som är närmast, eller om den ska hålla sig till en fast enhet.

Asus app

Du kan sköta ovanligt mycket och göra många detaljinställningar via systemets mobilapp, men för en del detaljer måste du in i routerns webbgränssnitt. Varken appen eller webbgränssnittet hör till de mest lättöverskådade, men det är å andra sidan svårt med den här mängden funktioner och detaljkontroll.

Läs även: Bästa mesh-router – stort test

Specifikationer

Produktnamn: Asus ZenWiFi AX XT8
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: Wifi 6, bluetooth för konfigurering
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 + 4 804 Mbit/s
Antal noder: 2
Antenner: 6 st interna
Anslutningar: 1st 2,5 gigabit wan, 3st gigabit lan, usb 3
Ethernet backhaul: Ja
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Användargränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, antivirus, vpn-server och klient, filserver, mediaserver, skrivbarserver, stöd för mobilt bredand, stöd för Alexa och IFTTT med mera
Prestanda, första enhet*: 828 Mbit/s (396 Mbit/s på wifi 5)
Räckvidd per enhet**: 18 meter (2 innerväggar)
Storlek, huvudenhet: 16 x 7,5 x 16,2 cm
Rek. pris: 5 190 kr
Pris: 3 790 kronor hos Kjell.com.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd där det behövs en ny extender.

Betyg: 5 av 5

Asus ZenWiFi AX XT8 Pris vid test: 2890 kr.

Bästa pris just nu: 2388 kr