2022-12-01: Aktuella priser uppdaterade

Asus Zenwifi AX XT8 testades i mars 2020, och uppdaterades i maj 2021 med nya mätresultat, ny information och nytt omdöme.

Testad produkt: Asus ZenWiFi AX XT8
Pris: 3 990 kronor hos Kjell & Company eller 3 779 kronor hos Amazon Sverige

Asus hade länge två separata mesh-ekosystem. Dels avskalade och lättanvända Lyra för separata mesh-paket, dels AI Mesh, en funktion som ger möjlighet att koppla samman vanliga routrar till ett mesh-nätverk. Det är tekniskt bra men har hittills varit knepigt att konfigurera. 2020 slog de samman dessa i ett nytt system och ett nytt namn, Zenwifi.

Betyg 5 av 5

Asus Zenwifi AX XT8: Omdöme

Asus övertygar stort med Zenwifi AX XT8, stor flexibilitet i hur wifi och mesh fungerar, bra prestanda och ett som alltid fullmatat funktionsutbud till konkurrenskraftigt pris. Det kan vara överväldigande att sätta sig in i detaljerna och navigera gränssnittet, men väl värt att utforska. Trots att nya konkurrenter som levererar aningen mer i prestanda är den därför fortfarande herre på täppan.

Positivt

  • Bra hastighet och hög kapacitet
  • Gott om nätverksportar och snabb wan
  • Stort funktionsutbud
  • Extra säkerhet ingår
  • Många anpassningsmöjligheter

Negativt

  • Inte smidigaste gränssnittet
  • Måttlig topphastighet på wifi 5
  
PC för Alla rekommenderar

Det har en konfiguration som är lika enkel som Lyra-enheterna men med AI Mesh-kompatibilitet. Och under ytan hittar du också den stora funktionsrikedom som Asus routrar blivit kända för. Zenwifi AX XT8 säljs som enskild router eller som mesh-paket i om två eller tre enheter. Behöver du fler noder kan du köpa enskilda extra och bygga vidare.

Men du kommer väldigt långt med bara två, och ett tre-pack täcker utan problem en större villa. Här har vi testat ett paket med två enheter, vilket passar bra i en riktigt stor lägenhet eller i en medelstor villa med en enhet per våning, så länge de är centralt placerade.

Ett två-pack har ett rekommenderat pris på 5 190 kronor, och men går för det mesta att få tag på för under 5 000 kronor. Det är ett rimligt pris för denna typ av router, i klass med flera likvärdiga konkurrenter. 

Mesh med extra snabb wan-port

Zenwifi AX XT8 finns i antingen vit eller mörkgrå plast med lätt metallskimmer. Enheterna är breda och står på högkant på ett bord eller i en hylla men är inte överdrivet höga. Baktill sitter en usb 3-port, tre lan-portar på en gigabit vardera, samt separat nätverksport för wan som klarar upp till 2,5 gigabit. Internethastigheter på över en gigabit är än så länge väldigt sällsynta, men kan bli aktuellt via fiber i framtiden.

ZenWiFi AX XT8 test

I usb-porten kan du koppla in skrivare, modem för mobilt bredband eller extern lagring för en mängd olika funktioner, från filserver och upnp-mediaserver till nerladdningsstation och Time Machine-backup. Det sitter en usb-port både på huvudroutern och den du använder som satellit – de är exakt samma enhet. När systemet släpptes var det bara i den enhet som körs som router som usb-porten var aktiv, men nyligen har en firmwareuppdatering gjort att alla nodernas usb kan användas.

I Zenwifi AX8 får du kraftfull wifi på tre frekvensband och totalt upp till cirka 6,6 gigabit wifi-kapacitet. Det mesta av kapaciteten och extra snabb 160 MHz-bandbredd är dock reserverat på det andra 5 GHz-bandet som är dolt och används för kommunikation mellan mesh-enheterna.

Men det går faktiskt att ställa in så att du får tillgång till även det. Då delar backhaul och anslutna klienter på utrymmet där. Du kan även ställa den i fullt ethernet backhaul-läge. Det innebär att data mellan noderna sköta med fast nätverkskabel, så att du kan använda all wifi till dina klienter. Det är givetvis lite bökigt att behöva dra kabel, men ett plus i kanten för den som har lätt för det. 

Prestanda för wifi 6 övertygar, med hastighet från en fast ansluten dator till en wifi 6-laptop på över 800 Mbit/s i våra tester, och stabilt god räckvidd. Två rum bort har vi fortfarande stabila 400 Mbit/s. Det är lite sämre med räckvidden i höjdled, så vi rekommenderar en enhet per våning i en normal villa. Hastigheten på 5 GHz är mer dämpad, vilket delvis beror på att routern inte stödjer 4x4 mimo där. Men även då får vi runt 400 Mbit/s i hastighet, vilket får anses vara väl godkänt.

Fullt med funktioner

Asus routrar är ofta fullmatade med funktionalitet. Som vi redan nämnt kan du använda usb-porten till ovanligt mycket, men det finns fler smarta funktioner. Du kan dela både usb-disk och interna nätverksresurser via en molntjänst, och synkronisera innehållet på usb-disk med molnlagringstjänster.

Routern kan agera både vpn-klient och vpn-server, gästnätverksfunktionen har tidsbegränsningsmöjlighet, vi kan styra routern via Alexa och IFTTT och inställningarna för mesh-funktionalitet är ovanligt många. Vi kan till exempel välja om en enskild ansluten dator ska roama, det vill säga hoppa automatiskt till den mesh-nod som är närmast, eller om den ska hålla sig till en fast enhet.

Routern har också Asus Ai Protection-funktioner, som innefattar virus- och intrångsskydd för nätverket samt detaljerad föräldrakontroll. Till skillnad från konkurrerande routrarna från TP-Link och Netgear, där liknande tjänster är tillvalsabonnemang, får du virusskyddet på köpet med Asus router. 

Asus app

Du kan sköta ovanligt mycket och göra många detaljinställningar via systemets mobilapp, men för en del detaljer måste du in i routerns webbgränssnitt. Varken appen eller webbgränssnittet hör till de mest lättöverskådade, men det är å andra sidan svårt med den här mängden funktioner och detaljkontroll.

Detta routerpaket har funnits i ett drygt år nu, och många konkurrenter har släppt nya toppmodeller sedan vi först testade det. Trots det är det här fortfarande ett av de absolut bästa mesh-paket du kan köpa. Det är både snabbt, pålitligt, funktionsrikt och prisvärt. En del nya konkurrenter har bättre räckvidd, men ska du inte täcka extrema ytor är Zenwifi AX XT8 ett kanonval.

Läs även: Bästa mesh-router – stort test

Specifikationer

Produktnamn: Asus Zenwifi AX XT8
Testad: Mars 2020, uppdaterad maj 2021.
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: Wifi 6, bluetooth för konfigurering
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 + 4 804 Mbit/s
Antal noder: 2
Antenner: 6 st interna
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 3 st gigabit lan, usb 3
Ethernet backhaul: Ja
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Användargränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, antivirus, vpn-server och klient, filserver, mediaserver, skrivarserver, stöd för mobilt bredband, stöd för Alexa och IFTTT med mera
Hastighet, 3m*: 828 Mbit/s
Hastighet, 15m med innevägg*: 501 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 18 meter (2 innerväggar)
Storlek, huvudenhet: 16 x 7,5 x 16,2 cm
Rek. pris: 5 190 kr
Pris: 3 990 kronor hos Kjell & Company eller 3 779 kronor hos Amazon Sverige

* Mätt på systemets huvudenhet mot laptop med wifi 6.
** Längsta avstånd, inklusive två inneväggar, där det behövs en ny extender för bibehållen surfhastighet på minst 200 Mbit/s.

Betyg: 5 av 5