Betyg 3 av 5

Linksys Velop WHW0303: Omdöme

Velop WHW0303 har åldrats med värdighet, tack vare att priset kontinuerligt sjunkit. Det är dock inte ett så kraftfullt system för många samtidiga tunga användare. De nya tjänsterna fungerar bara just på trippelbandsroutrar, vilket gör att den wifi 6-enhet tillverkaren har idag med två frekvensband, är funktionsfattigare. Om Shield eller Aware lockar är det fortfarande det här som är den mest intressanta produkten från Linksys. Annars skulle vi nog invänta nya wifi 6-paket.

Positivt

  • God hastighet för wifi 5
  • Små enheter med diskret design
  • Enkel installation
  • Lågt pris

Negativt

  • IMåttlig maxkapacitet trots tre frekvenser
  • Något låg räckvidd per enhet
  • Tveksamt värde för nya betalfunktionerna

Testad produkt: Linksys Velop WHW0303
Pris: 2 890 kronor hos Proshop.

Det här är en mesh-router som vi återkommit till flera gånger under åren. Det var det första mesh-paket vi testade, redan i början av 2017. Wifi-teknik har en lång livslängd, och om du kan nöja dig med wifi 5 så levererar detta trippelbandsystem fortfarande bra prestanda och kvalitet. Dessutom har det hänt en hel del mjukvarumässigt med enheten, som gör att den fortfarande håller sig aktuell.

Linksys har ett nytt mesh-system med wifi 6 på gång, men än så länge säljs det inte som ett färdigt mesh-paket i Sverige. Du kan köpa routern fristående, men kompletta paket kommer till svenska butiker först senare i år. Därför ger vi istället Velop med wifi 5 en sista titt.

En nyhet är att det under 2019 kom ut en ny färg – nu går den att få med svart yttre istället för den vita design som den haft sedan lansering. För övrigt är det samma design som alltid, ett smalt, fyrkantigt torn med ett gäng interna antenner på högkant inuti. En liten diod på ovansidan indikerar status. I botten sitter två ethernetportar där du själv väljer vilken som är lan eller wan. Andra anslutningar som usb-port får du klara dig utan.

Enkel meshrouter att komma igång med

Installationen som med fördel sker med Linksys mobilapp är utmärkt enkel. Velop-enheterna har inbyggt bluetooth som appen slår på, detekterar enheten, och sedan sköter det mesta själv med enkla steg-för-steg-instruktioner på skärmen.

Linksys Velop WHW0303

Det kan ta lite tid i de olika stegen när routern ska auto-detektera internetuppkoppling med mera, men krångligt blir det aldrig, bara lite tålamodsprövande. Du behöver också registrera ett konto hos Linksys, vilket bland annat ger dig tillgång till Smart Wifi-tjänsten som ger utmärkt webbaserad fjärradministration – precis samma som du kan få upp med lokal anslutning till webbgränssnitt.

Velop har inte gjort som de flesta trippelbandssystem och reserverat en 5 GHz-kanal för backhaul-kommunikationen mellan noderna, utan det sker med dynamisk tilldelning av bandbredd precis som för de datorer, mobiler med mera som du ansluter. Det är ingen jättebandbredd per frekvens, och totalkapaciteten är strax över två gigabit, med som mest 867 megabit per 5 GHz-kanal.

En klient kan dock utnyttja mycket av den bandbredden. Vi får nästan en halv gigabit i hastighet mellan en laptop och routern ansluten till bredband med gigabit-fiber. Med sådana hastigheter får man dock räkna med att det bara får plats en eller max två aktiva användare på ett frekvensband. Och backhaul-kommunikationen ska ju också ha sitt.

Nya smarta tillägg som kostar

Funktionsmässigt har Velop WHW0303 det grundläggande för en router, såsom enkel gästnätverksfunktion, QoS-trafikprioritering och en enklare föräldrakontrollfunktion. Du får relativt god kontroll på nätverks- och wifi-inställningar, speciellt via webbgränssnittet. Routern har fått två intressanta funktioner nyligen, som bägge är tilläggstjänster som du får betala en månads- eller årsavgift vardera för.

Först har vi Linksys Shield, som är en extra funktionsrik föräldrakontrollfunktion. Eftersom det är en tjänst i samarbete med Trend Micro trodde vi först att det var en motsvarighet till TP-links Homecare, vilken också innefattar virusskydd. Så verkar inte vara fallet. Det ingår en aktiv blockeringlista för kända skadliga sajter, men ingen faktisk övervakning av skadlig kod i trafik. Det är ett detaljerat föräldraskydd med smidigt gränssnitt, men vi är tveksamma till om det är värt de 52 dollar eller cirka 500 kronor per år det kostar.

Velop app

Den andra och mer intressanta funktionen är Linksys Aware. Den uppges använda förändringar i wifi-signalen mellan enheterna för att detektera rörelse i hemmet, som ett litet improviserat hemlarm. Det ser faktiskt ut att fungera, och routern kan ”se” skillnad på till exempel husdjur och människor, beroende på hur stora de är. Det är en tjänst som kostar 24,49 dollar per år, ungefär 230 kronor.

Slutligen uppges Velop WHW0303 vara på gång med stöd för att leverera extra säkerhet och åtkomstkontroll för Apple Homekit-prylar. Men det är inte en funktion som de är helt klara att släppa ännu. Det rapporterades tidigare i vintras att det var klart, men sedan dess har Linksys gått ut och dementerat det utan siktar på en uppdatering senare i år.

Läs även: Bästa mesh-router – stort test

Specifikationer

Produktnamn: Linksys Velop WHW0303
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Linksys
Trådlösa protokoll: Wifi 5, bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 400 + 867 + 867 Mbit/s
Antal noder: 3
Antenner: 6 st interna
Anslutningar: 2st lan/wan gigabit ethernet
Ethernet backhaul: Nej
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Användargränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS, stöd för Homekit, Alexa och Google assistent. Rörelsedetektor som tillval.
Prestanda, första enhet*: 491 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 9 meter (1 innervägg)
Storlek, huvudenhet: 7,8 x 7,8 x 18,5 cm
Rek. pris: 3 690 kr
Pris: 2 890 kronor hos Proshop.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd där det behövs en ny extender.

Betyg: 3 av 5

Linksys Velop WHW0303 (3-pack) Pris vid test: 2979 kr.

Bästa pris just nu: 2675 kr