Betyg 3 av 5

Netgear Orbi RBK852: Omdöme

Nya toppmodellen i Orbi-serien är tekniskt vassaste mesh-systemet just nu, med toppad prestanda och hög wifi-kapacitet. Men det rättfärdigar inte det svindlande priset, när konkurrenterna är nästan lika bra och erbjuder betydligt fler och riktigt bra extrafunktioner på köpet.

Positivt

  • Prestanda i absoluta toppklass
  • Gott om nätverksportar och snabb wan
  • Lätt att installera och hantera

Negativt

  • Stora och något skrymmande enheter
  • Få extrafunktioner
  • Begränsat med inställningsmöjligheter
  • Priset

Testad podukt: Netgear Orbi RBK852
Pris: 9 190 kronor hos Webhallen.com.

Wifi-systemet Orbi har nu uppgraderats till wifi 6 med Orbi RBK85-serien. För närvarande finns den i två utföranden, RBK852 i 2-pack och RBK853 i 3-pack. Vi fick in RBK852 till test, men är du intresserad av mer täckning har RBK853 för övrigt samma prestanda och funktioner, men en satellit-enhet extra att ställa ut i hemmet.

Wifi 6-generationen av Orbi har fått en lite annan design än Orbi-enheterna med wifi 5, men det är fortfarande samma grundform; tillplattade torn som tar uppmärksamhet tack vare sin storlek, men som är elegant designade så länge du hittar en bra hylla att ställa dem på. Den helvita designen från tidigare modeller har här fått inslag att silver och svart.

I nederkant sitter en statusdiod som är släckt när routern fungerar som den ska, och bara blinkar till i olika färger vid installationsförloppet eller om något behöver varnas för. På baksidan hittar vi fyra gigabit lan-portar, och en 2,5 gigabits wan-port. Så även här är det förberett för framtida snabbare bredband. Det går även att köra den porten och en av lan-portarna som länkaggregerad wan om du har ett modem som stödjer det.

Priset sticker ut

För Netgears nya Orbi-paket får du betala en saftig summa. Drygt 9 000 kronor för två enheter och mellan 13 000 och 14 000 kronor för tre. Då är ju frågan, kan de verkligen vara värda det? Wifi 6-konkurrenter som Asus ZenwiFi AX XT8 och TP-link Deco X60 får du för runt 5 000 kronor. Är Orbi RBK852 dubbelt så bra?

Orbi RBK852

Systemet består av en enhet som är dedicerad router och en eller flera enheter som är dedicerade extenders, som Netgear kallar satelliter. De är lika stora och har samma design, men satelliten har ingen wan-port baktill. Systemet är utmärkt lätt att installera med mobilappen Orbi. Du behöver registrera ett konto hos Netgear, men utöver det pluggar du in enheterna där de ska stå och läser av en qr-kod på routern.

Sedan går allt på automatik, med förinställt säkert wifi-lösenord, automatisk synkning och optimering av backhaul-trafik, och uppdatering av inbyggd mjukvara. Allt du gör är trycker OK några gånger och väntar på att appen ska stega dig vidare. Sedan är du inne, har ett snabbt och säkert wifi och är uppkopplad på det.

Tekniskt sett är det inget snack om att det här är här riktigt bra hårdvara. RBK852 är ett trippelbandssystem med extra hög bandbredd på 2,4 GHz-bandet och ett reserverat 5 GHz-band som ger 2,4 Mbit/s i backhaul-kommunikation mellan enheterna. Det går också att använda fast nätverkskabel mellan dem, vilket exempelvis kan vara bra om du har ett golvplan och någon extra tjock vägg emellan routern och satelliten.

Maxad hastighet

Med åtta interna antenner och äkta 4x4 mimo finns potentialen för riktigt höga hastigheter. Mot våra testdatorer med wifi 6-stöd får vi också testets högsta maxprestanda. Vi är nästan uppe i 900 Mbit/s, men det kan finnas potential för mer, då vi är osäkra på vad klienternas övre gräns är.

Prestanda för wifi 5 är också övertygande, med hastigheter strax under 500 Mbit/s som bäst. Räckvidden i bägge fallen är också bäst i testet, om än med liten marginal. Konkurrerande wifi 6-system täcker ungefär lika mycket yta med två noder.

Netgear erbjuder inga stora mängder funktioner eller detaljkontroll. Routern har ingen usb-port så vi får inte tillgång till fil- och mediaserverfunktioner. Du får ett sammanslaget ssid för all wifi och kan inte dela upp det på 2,5 och 5 GHz, du får ingen QoS-funktion, och relativt lite kontroll över andra router- och wifi-inställningar. Inte heller via webbgränssnittet finns det särskilt mycket mer vi får kontrollera.

Mer funktion på gång, troligen

Minimalism i funktionerna är i och för sig vanligt i mesh-system, men i ett så här kraftfullt och påkostat paket vore det ett plus att kunna få bättre kontroll om man är en kunnig användare. Det vi har idag är en enkel gästnätverksfunktion, universellt innehålls- och tjänstefilter och vpn-serverfunktion. Routern ska också gå att kontrollera med röstkommandon från både Alexa och Google Assistent.

Netgear app

Netgear har uppgett att två extra funktioner är på väg. Dels föräldrakontroll i form av Disneys funktionsrika tredjepartslösning Circle, dels stöd för antivirusfunktionen Netgear Armor. Dessa finns i ett flera andra Netgear-routrar, men har inte hunnit anpassas till den nya hårdvaran. De ska komma med framtida firmware. Först Armor i maj, sedan Circle framåt slutet av året.

Circle är gratis i de Netgear-routrar som har det idag, men Armor är en betaltjänst i samarbete med Bitdefender. En riktigt prisvärd sådan ska tilläggas, då den inkluderar ett av marknadens bästa säkerhetspaket till alla dina pc-datoter.

Läs även: Bästa mesh-router: Stort jämförande test

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Orbi RBK852
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Netgear
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 1 200 x 2 400 x 2 400 Mbit/s
Antal noder: 2
Antenner: 8 st interna
Anslutningar: 1st 2,5 gigabit wan, 4st gigabit lan
Ethernet backhaul: Ja
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Användargränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja
Övrigt: Gästnätverk, vpn-server, åtkomstkontroll, stöd för Google Assistent och Alexa. (Föräldrakontroll och antivirus som tillval tillkommer senare.)
Prestanda, första enhet*: 898 Mbit/sek (484 Mbit/s på wifi 5)
Räckvidd per enhet**: 20 meter (2 innerväggar)
Storlek, huvudenhet: 19 x 7,1 25,4 cm
Rek. pris: 9 290 kr
Pris: 9 190 kronor hos Webhallen.com.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd där det behövs en ny extender.

Betyg: 3 av 5
Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Mesh-routrar just nu