Orbi RBK852 testades mars 2020, och uppdaterades i maj 2021 med nya mätningar och omdöme.Priset uppdaterades 2022-12-01.

Testad produkt: Netgear Orbi RBK852
Pris: 6 990 kronor hos Amazon Sverige (2-pack)

Wifi-systemet Orbi har nu uppgraderats till wifi 6 med Orbi RBK85-serien. För närvarande finns den i två utföranden, RBK852 i 2-pack och RBK853 i 3-pack. Vi fick in RBK852 till test, men är du intresserad av mer täckning har RBK853 för övrigt samma prestanda och funktioner, men en satellit-enhet extra att ställa ut i hemmet. Då får du betala svindlande mycket, för redan detta två-pack hör till de dyraste mesh-systemen på marknaden, och kostar många tusen kronor mer än flera konkurrenters toppmodeller.

Betyg 3 av 5

Netgear Orbi RBK852: Omdöme

Nya toppmodellen i Orbi-serien är tekniskt sett imponerande, med toppad prestanda och hög wifi-kapacitet. Men det rättfärdigar inte det svindlande priset, när konkurrenterna är nästan lika bra och erbjuder betydligt fler och riktigt bra extrafunktioner på köpet.

Positivt

  • Prestanda i absoluta toppklass
  • Gott om nätverksportar och snabb wan
  • Lätt att installera och hantera

Negativt

  • Stora och något skrymmande enheter
  • Extra virusskyddet kostar
  • Begränsat med inställningsmöjligheter
  • Priset
  
Wifi 6-generationen av Orbi har fått en lite annan design än Orbi-enheterna med wifi 5, men det är fortfarande samma grundform; tillplattade torn som tar uppmärksamhet tack vare sin storlek, men som är elegant designade så länge du hittar en bra hylla att ställa dem på. Den helvita designen från tidigare modeller har här fått inslag att silver och svart.

I nederkant sitter en statusdiod som är släckt när routern fungerar som den ska, och bara blinkar till i olika färger vid installationsförloppet eller om något behöver varnas för. På baksidan hittar vi fyra gigabit lan-portar, och en 2,5 gigabits wan-port. Det gör att det är förberett för framtida snabbare bredband, när operatörer väl börjar erbjuda det på bred front. Det går även att köra den porten och en av lan-portarna som länkaggregerad wan om du har ett modem som stödjer det.

Priset sticker ut

För Netgears nya Orbi-paket får du betala en saftig summa. Drygt 9 000 kronor för två enheter och mellan 13 000 och 14 000 kronor för tre vid lansering. Nu ett år senare har priset sjunkit till precis under 9000 kronor för två-packet, men det är fortfarande väldigt mycket pengar. Då är ju frågan, kan de verkligen vara värda det? Wifi 6-konkurrenter som Asus Zenwifi AX XT8 och TP-Link Deco X90 får du för runt 5 000 kronor. Är Orbi RBK852 nästan dubbelt så bra?

Orbi RBK852

Systemet består av en enhet som är dedicerad router och en eller flera enheter som är dedicerade extenders, som Netgear kallar satelliter. De är lika stora och har samma design, men satelliten har ingen wan-port baktill. Systemet är utmärkt lätt att installera med mobilappen Orbi. Du behöver registrera ett konto hos Netgear, men utöver det pluggar du in enheterna där de ska stå och läser av en qr-kod på routern.

Sedan går allt på automatik, med förinställt säkert wifi-lösenord, automatisk synkning och optimering av backhaul-trafik, och uppdatering av inbyggd mjukvara. Allt du gör är trycker OK några gånger och väntar på att appen ska stega dig vidare. Sedan är du inne, har ett snabbt och säkert wifi och är uppkopplad på det.

Tekniskt sett är det inget snack om att det här är här riktigt bra hårdvara. RBK852 är ett trippelbandssystem med extra hög bandbredd på 2,4 GHz-bandet och ett reserverat 5 GHz-band som ger 2,4 Mbit/s i backhaul-kommunikation mellan enheterna. Det går också att använda fast nätverkskabel mellan dem, vilket exempelvis kan vara bra om du har ett golvplan och någon extra tjock vägg emellan routern och satelliten.

Maxad hastighet

Med åtta interna antenner och äkta 4x4 mimo finns potentialen för riktigt höga hastigheter. Mot våra testdatorer med wifi 6-stöd får vi också höga maxprestanda, men till skillnad från när vi först testade routern har ett par konkurrenter till seglat upp och placerar sig på samma hastighetsnivåer, eller till och med lite högre. Vi kommer upp i nästan 900 Mbit/s med en laptop i samma rum som routern.

Prestanda för wifi 5 är också övertygande, med hastigheter strax under 500 Mbit/s som bäst. Räckvidden är också väl godkänt lång. Två rum bort från huvudenheten får vi fortfarande övertygande hastigheter och snabba pingtider. Det finns dock alternativ som håller godkänd hastighet på lite större avstånd.

Netgear erbjuder inga stora mängder funktioner eller detaljkontroll. Routern har ingen usb-port så vi får inte tillgång till fil- och mediaserverfunktioner. Du får ett sammanslaget ssid för all wifi och kan inte dela upp det på 2,5 och 5 GHz, du får ingen qos-funktion, och relativt lite kontroll över andra router- och wifi-inställningar. Inte heller via webbgränssnittet finns det särskilt mycket mer vi får kontrollera.

Mer funktion på gång, troligen

Minimalism i funktionerna är i och för sig vanligt i mesh-system, men i ett så här kraftfullt och påkostat paket vore det ett plus att kunna få bättre kontroll om man är en kunnig användare. Det vi har idag är en enkel gästnätverksfunktion, universellt innehålls- och tjänstefilter och vpn-serverfunktion. Routern ska också gå att kontrollera med röstkommandon från både Alexa och Google Assistent.

Netgear app

När routern lanserades var det två funktioner som uppgavs skulle komma med framtida firmware-uppdateringar. Dels föräldrakontroll i form av Disneys funktionsrika tredjepartslösning Circle, dels stöd för antivirusfunktionen Netgear Armor, som övervakar trafiken och kan stoppa skadlig kod. Armor är nu påsläppt för nya Orbi-routrarna, men Circle får du vänta på, troligen till slutet av 2021.

Circle är gratis i de Netgear-routrar som har det idag, men Armor är en betaltjänst i samarbete med Bitdefender. Det är värt pengarna om du samtidigt är ute efter en säkerhetslösning för dina datorer och mobiler. Armor inkluderar ett av marknadens bästa säkerhetspaket till hushållets alla datorer, Bitdefender Total Security. Men annars är det fortfarande magstarkt att lägga ytterligare kostnad på en router med ett såpass högt inköpspris.

Läs även: Bästa mesh-router: Stort jämförande test

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Orbi RBK852
Testad: Mars 2020, uppdaterad maj 2021.
Tillverkare: Netgear
Trådlösa protokoll: Wifi 6, mu-mimo 4x4
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 1 200 x 2 400 x 2 400 Mbit/s
Antal noder: 2
Antenner: 8 st interna
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 4 st gigabit lan
Ethernet backhaul: Ja
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Användargränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja
Övrigt: Gästnätverk, vpn-server, åtkomstkontroll, stöd för Google Assistent och Alexa. (Föräldrakontroll och antivirus som tillval tillkommer senare.)
Prestanda, första enhet*: 898 Mbit/sek (484 Mbit/s på wifi 5)
Räckvidd per enhet**: 20 meter (2 innerväggar)
Storlek, huvudenhet: 19 x 7,1 25,4 cm
Rek. pris: 9 290 kr
Pris: 6 990 kronor hos Amazon Sverige (2-pack)

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd där det behövs en ny extender.

Betyg: 3 av 5