Betyg 4 av 5

TP-link Deco X60: Omdöme

TP-link fortsätter att leverera prisvärda lösningar med hög användarvänlighet, och med uppdaterat funktionutbud ligger de bra till på den punkten, även om usb-port hade varit ett plus.

Vi hade önskat oss lite mer manuell wifi-kontroll, men annars har vi inte mycket att klaga på. Deco X60 med sina tre noder ger väldigt bra täckning i ett större hem, men har inte samma maxade wifi-kapacitet som Asus och Linksys toppmodeller.

Positivt

  • Bra prestanda till enskilda klienter
  • Mycket bra räckvidd
  • Enkel installation och hantering

Negativt

  • Mer egen kontroll på wifi hade varit bra
  • Lägre maxkapacitet

Testad produkt: TP-Link Deco X60
Pris: 3 490 kronor hos CDON.

Det tredje meshpaketet med wifi 6 vi testat heter Deco X60 och kommer från TP-link. Det säljs i tre-pack och i skrivande stund säljs det inga enskilda enheter att bygga ut nätet med, men vi antar att det kommer med tiden.

PC för Alla rekommenderarPaketet består av tre likadana routrar i en korthuggen cyinder-design, med två nätverksportar baktill och en liten diod framtill på undersidan. Du pluggar in en router som huvudenhet, och sedan går konfiguration av den väldigt enkelt med TP-links Deco-app för mobilen. Det mest komplicerade vi behöver göra är att en gång logga in manuellt på det nya wifi-nätverket.

Därefter kan vi plugga in de återstående två enheterna och de hittas automatiskt av systemet. Du kan vilja gå in i appen i efterhand och de dem ett varsitt namn, men det är ett inte ett krav. Systemet kräver också en inloggning till ett konto hos TP-link. Med det får du fjärråtkomst till routern, så att du kan sköta till exempel gästnätverk och åtkomstkontroll när du inte är hemma.

Snyggt och lätt, men begränsat

Och den appen behöver du, för här sköts nästan alla inställningar. Det finns också ett webbgränssnitt, men där hittar vi inga wifi- eller nätverksinställningar och andra routerfunktioner. Vi fårdäremot bättre statusinformation om enheterna och uppkopplingen. Du har dock inte så mycket möjligheter till detaljinställningar i appen heller. Det går till exempel inte att dela upp nätverket utan det är samlad ssid och automatisk tilldelning för 2,4 GHz och 5 GHz.

TP-link Deco X60

Det här är inte ett lika kraftfullt wifi 6-system som de från Asus och Netgear, utan här är det dubbla frekvensband som gäller, med 547 Mbit/s på 2,4 GHz och upp till 2,4 Gbit/s på 5 GHz, om alla klienter är wifi 6-kompatibla. Är det inte det så får du räkna med någon gigabit mindre i maxkapacitet, vilket innebär att du kan maxa ut hastigheten på färre anslutna enheter samtidigt.

Eftersom du här får tre mesh-enheter istället för två i de andra wifi 6-system vi testat kan du få täckning i extra stora lokaler. Vi får riktigt övertygande täckning för wifi 5 och ännu bättre för wifi 6. Det innebär att du inte bara får bra signal om din dator är långt ifrån routern, utan att vi kan ställa mesh-enheterna längre ifrån varandra.

Maxhastigheten till enskilda klienter verkar vara lite ojämn, vi kommer ibland som bäst upp i drygt 350 Mbit/s till vår test-laptop med wifi 6, men andra tillfällen når vi toppar på ungefär 850 Mbit/s. Kanske är det så att vår dator blir inloggad som 2,4 GHz-klient ibland. Det har vi tyvärr såvitt vi kan se ingen kontroll över.

Uppdatering på gång

På wifi 5 kommer vi upp i 350 Mbit/s. Det är hastighet som duger för nästan allt, men inte är direkt maxad för wifi 5. Den som verkligen vill pumpa data i hög hastighet till en enskild dator kan behöva fast kabel. Deco X60 stödjer även ethernet backhaul, vilket innebär att du kan dra en fast nätverkskabel mellan två eller flera av dess noder. Då frigörs extra wifi-bandbredd för dina datorer och mobiler.

I skrivande stund är funktionsutbudet i Deco X60 rätt så skralt. Vi kan sätta upp ett enkelt gästnätverk på valfritt frekvensband, och vi kan svartlista och blockera enskilda enheter från nätverket. Det ska också gå att styra en del funktioner med röstkommandon via Alexa.

TP-link Tether

Tre funktioner paketeras av TP-link under samlingsnamnet Homecare. De var inte tillgängliga från säljstart, men lades till i början av mars. Så var noga med att göra en uppdatering av firmware så du inte missar dem. Funktionerna är föräldrakontroll med surftidsschema, innehålls- och appfilter, en QoS-funktion för att prioritera vissa anslutna enheter eller viss typ av trafik, och slutligen inbyggt antivirus från Trend Micro som extra skydd inte minst för alla prylar som är uppkopplade och som inte har eget virusskydd.

Homecare-funktionerna fungerar precis likadant i Deco X60 som i tidigare modeller. Virusskyddet ligger i bakgrunden och påverkar inte upplevelse eller prestanda, men systemets QoS-funktion sätter ett mer påtagligt maxtak på hastighet till individuella enheter än en del konkurrenters.

Test: Bästa mesh-router: Stort jämförande test

Specifikationer

Produktnamn: TP-Link Deco X60
Testad: Mars 2020
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 Mbit/s
Antal noder: 3
Antenner
: 4 st interna
Anslutningar: 2st lan/wan gigabit ethernet
Ethernet backhaul: Ja
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Användargränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Via app
Övrigt: Gästnätverk, åtkomstkontroll, stöd för Alexa. (Antivirus, föräldrakontroller och QoS i april.)
Prestanda, första enhet*: 831 Mbit/s (350 Mbit/s på wifi 5)
Räckvidd per enhet**: 19 meter (2 innerväggar)
Storlek, huvudenhet: 11 x 11 x 11,4 cm
Rek. pris: 4 990 kr
Pris: 3 490 kronor hos CDON.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd där det behövs en ny extender.

Betyg: 4 av 5