Betyg 4 av 5

Vooni Video Grabber 3.0: Omdöme

Vooni Video Grabber 3.0 är superenkel att använda och resultatet blir fullt godkänt (med tanke på kvaliteten på det material som matas in). Några problem med synk mellan ljud och bild finns inte längre. Har du många gamla videofilmer du vill rädda är den helt klart värt ett köp. Handlar det bara om en film eller två finns det mer prisvärda alternativ.

Positivt

  • Gott om sladdar ingår
  • Mycket lättanvänd
  • Lönsam om man har många videoband att digitalisera
  • Bra slutresultat

Negativt

  • Minneskort ingår ej
  • Ej svenskt gränssnitt (dock svensk manual)
  • Få inställningsmöjligheter
  • Ganska dyr

För fem år sedan testade vi den första generationen av Vooni Video Grabber, och sågade den. Det stora problemet då var att ljud och bild inte var synkade. Nu har man löst detta och vi är riktigt nöjda med den senaste versionen som vi precis har testat.

Rädda dina filmer: Så rippar du dvd, bluray – och vhs

PC för Alla rekommenderarVooni Video Grabber 3.0 är alltså en liten pryl för att digitalisera innehållet på gamla vhs-band (eller filmkameror/andra videoenheter). Man ansluter sin videoenhet till Vooni via en kabel (i stort sett alla kablar som behövs medföljer, det man möjligtvis kan behöva är en scart-kabel), sätter igång uppspelningen på videoenheten och inspelningen på Vooni Video Grabber 3.0.

En (eller flera) avi-filer sparas sedan ner till en micro sd-kort (medföljer ej) och kan sedan spelas upp i en dator eller på en annan enhet som klarar av att spela upp avi-filer.

Väldigt lätanvänd

Att använda Vooni Video Grabber 3.0 är verkligen jätteenkelt. Bara att koppla ihop, spela upp och spela in. Faktum är att det nästan är lite för enkelt, då vissa funktioner och finesser man skulle vilja ha saknas.

Det går exempelvis inte att pausa inspelningen för att hoppa över något på videobandet och sedan fortsätta spela in till samma fil. Stoppar man inspelningen påbörjas istället en helt ny fil när man startar den igen.

Vooni Video Grabber 3.0
Det medföljer gott om sladdar i paketet.

Och om man lägger till ljud med den medföljande mikrofonen (vilket är en mycket bra funktion), går det inte att tysta ljudet från videobandet och bara köra mikrofonljud – det är allt ljud eller inget.

Det går inte heller att välja videoformat (bara avi), det finns bara två upplösningar (640 x 480 och 320 x 240 bildpunkter) och de digitala videofilerna kan vara max 90 minuter långa.
Och när innehållet på videobandet är slut stängs inspelningen inte av automatiskt. Det gäller alltså att vara på sin vakt så man inte får en jättefil med en mängd tomt innehåll.

Väntad kvalitet

Inget av detta är dock någon större invändning. Huvudfunktionen för en pryl som Vooni Video Grabber 3.0 är ju att rakt av föra över innehållet från daterade format och det gör den bra. Bild och ljud är bra synkade denna gång och bildkvaliteten är precis så bra (eller dålig) som man kan vänta sig med tanke på ursprungsmaterialet.

Den största invändningen vi har är egentligen priset. 1 300 kronor är rätt mycket pengar för att rädda gamla videofilmer med skruttig kvalitet. Å andra sidan är kanske dessa gamla minnen värda det.

Har man bara enstaka videofilmer som ska konverteras kan man göra det för en mycket billigare penning (från runt 250 kronor per band eller 85 kronor per inspelad timme). Men har man många gamla videoband (och tid att utföra konverteringen själv) lönar det sig att investera i en Vooni Video Grabber 3.0.

Specifikationer

Produkt: Vooni Video Grabber 3.0.
Testad: Mars 2020.
Kontakt: Coolstuff.
Mått: 9,5 x 6,5 x 1,5 centimeter.
Strömförsörjning: Uppladdningsbart batteri eller strömsladd.
Videoformat: Avi.
Upplösning: 640 x 480 eller 320 x 240 bildpunkter.
Filstorlek: Cirka 15 Mb per minut.
Lagring: Micro sd-kort (medföljer ej).
Övrigt: Extern mikrofon ingår, hörlursuttag.
Cirkapris: 1 300 kronor.
Pris: 1 295 kronor hos Coolstuff.

Betyg: 4 av 5