Betyg 4 av 5

Omdöme

För den som vill ha en bättre arbetsställning vid skrivbordet kan Ergo K860 vara en bra investering. Det är onekligen en välbyggd kvalitetsprodukt med helt rätt ergonomi. Men det är inte en lösning vi universellt kan rekommendera för alla då det kräver viss talang, eller i alla fall ambition, från användaren. På ett par punkter var även våra förväntningar högre när det gäller funktion och konstruktion.

Positivt

  • Snyggt och välbyggt
  • Utmärkt ergonomi för många användare
  • Smart mångsidig uppkoppling

Negativt

  • Kräver rätt fingersättning
  • Inte samma klockrena kvalitet som MX Keys
  • Ingen bakbelysning

Testad produkt: Logitech Ergo K860
Pris: 1 299 kronor hos Kjell & Company.

I dessa hemmarjobbartider kanske det är dags att uppgradera arbetsplatsen där hemma med riktigt bra utrustning för hela dagen-arbetspass? Då kan ett bra ergonomiskt tangentbord vara något som gör stor skillnad. Både för välbefinnandet direkt och för hälsan på lång sikt.

Ett vanligt, rakt tangentbord ger många användare en onaturlig arbetsställning, speciellt om du är van vid riktig fingersättning. Då sitter du konstant med handlederna vinklade utåt från kroppen. Det kan ett delat tangentbord råda bot på, det låter dig jobba i en mer naturlig och mindre ansträngd ställning.

Ergo K860 är ett nytt sådant från Logitech, med en välvd form och halva knappsatsen vinklad så att bägge handlederna kan hållas raka när du skriver. Dessutom med en bättre rotation i sidled. Handflatan vinklad lite uppåt är naturligare än att ha handflatan helt horisontell.

Stora mått och stabil vikt

Det är en rätt så rejäl enhet att ha på skrivbordet, nästan en halv meter bred och med ett brett, fast monterat handledsstöd i mjuk textil med följsam skumstoppning under. Men så rymmer det också det mesta du kan tänkas behöva, inklusive stort numeriskt tangentbord och rejäla navigationsknappar som sitter på behörigt avstånd från allt annat emellan dem.

Logitech Ergo K860
Tangentbordet har rundade former på mer än ett sätt.

K860 har en stadig konstruktion med ytor i matt gråsvart plast, men dess styva form och höga vikt tyder på ett metallchassi under ytan. Det är ett tangentbord som trots vikten är lätt att flytta runt då alla ytor är behagligt avrundade i kanterna. På undersidan hittar vi två uppfällbara fötter i framkant som höjer upp armledsstödet och ger dig en alternativ arbetsställning med lite mer framåtlutad knappsats.

Tangenterna är av lågprofiltyp, men med lite högre slaghöjd än i de flesta laptops. Tyvärr är det inte riktigt samma utmärkt dämpade knappmekanik och switchar som i vår favorit från tillverkaren, MX Keys, trots att de två tangentborden säljs till exakt samma pris. Det är fortfarande god kvalitet, men lite mer skrammel i knapparna och plastigare känsla i ytan på den. En sak vi också saknar här är bakbelysning i tangentbordet.

Tangentbordet är trådlöst och drivs på två vanliga AAA-batterier. Då det saknar bakbelysning räcker det dock utmärkt länge utan att behöva bytas ut. Logitech uppger själva att batterierna som är inkluderade håller i två år. Det är också så lång som enhetens garanti är.

Fingersättning en stor fördel

Det här är liksom MX Keys som vi testade i höstas ett tangentbord anpassat för lika delar Windows som Mac. Det innebär att Logitech har fått kompromissa lite med hur de skrivit ut tecknen på knapparna, speciellt runt sådant som Windows-knappen, alt- och alt graphics-knappar, som delar plats med Macens option- och kommandoknapp. Man får helt enkelt lära sig var saker och ting ligger istället för att konstant förlita sig på vad det står när man tittar ner.

Logitech Ergo K860 upphöjt
Logitech Ergo K860 kan höjas upp i framkant, men inte i bakkant. Så vill du skriva i en nerförsbacke så finns den möjligheten. Och ja, det finns i vissa fall ergonomiska fördelar med det.

Och det ska man ju i alla fall, om man är en ambitiös tangentbordsanvändare som skriver mycket. Det här kan vara ett bra tillfälle att faktiskt lära sig och öva på korrekt fingersättning och att sluta stirra ner på tangentbordet medan du skriver för att träffa rätt.

Det blir nästan ett krav om du vill kunna använda Ergo K860 optimalt. Det funkar bättre än de flesta tangentbord med uppdelade knappar, men det blir onekligen en tuffinlärningskurva för den som inte trycker på knappar på ”rätt” sätt.

Mångsidig uppkoppling

Du kan ansluta med en av Logitechs nanomottagare på usb, antingen till en befintlig om du har en til till exempel en Logitech-mus, eller så medföljer den en ny. Eller så ansluter du med Bluetooth. Du kan ansluta till upp till tre enheter samtidigt (en med usb-mottagare och två på bluetooth) och sedan snabbväxla mellan dem.

Det är praktiskt om du har en stationär dator plus en laptop och vill få bättre ergonomi med den när du är hemma. Tangnetbordet fungerar inte bara till Mac och PC utan också till mobila enheter med IOS och Android. Så du kan med fördel använda bluetooth och ansluta till exempelvis en Ipad.

Logitech Options
I programmet Options kan du göra en handfull personliga anpassningar av knappfunktioner. Har du även en Logitech-mus gör du inställningar för den i samma program.

Med tangentbordet i datorn laddar du också hem programmet Logitech Options. Det hjälper dig för det första att ansluta med nanomottagaren. För det andra håller koll på batteristatus på både tangentbordet och andra Logitech-prylar du kan tänkas ha. För det tredje låter det dig programmera om en handfull funktionsknappar på tangentbordet efter eget tycke och smak.

Med tanke på det höga priset strax under 1 300 kronor är det här en investering du behöver fungera lite på innan du slår till. Har du klassiskt skolad korrekt fingersättning kan vi absolut rekommendera det. Annars kan det vara svårare att överkomma och i värsta fall pengar rakt i sjön. Det är lite upp till din ambitionsnovå och tålamod.

Specifikationer

Produktnamn: Logitech Ergo K860
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Logitech
Produkttyp: Trådlöst ergonomiskt tangentbord
Gränssnitt: Bluetooth LE eller rf med usb-mottagare
Tangentbordstyp: Lågprofil, delat, numeriskt tangentbord, fast handledsstöd
Systemkrav: Windows 7/8/10, MacOS X 10.13 eller senare, Linux, Android, IOS, ledig usb eller bluetooth
Storlek: 45,6 × 23,3 × 4,8 cm
Vikt: 1,16 kg
Rek. pris: 1 299 kronor
Pris: 1 299 kronor hos Kjell & Company.

Betyg: 4 av 5

Logitech ERGO K860 (Nordisk) Pris vid test: 1290 kr.

Bästa pris just nu: 1190 kr