Känner du dig instängd under de rådande omständigheterna? Vill träffa dina kompisar men de hostar och snuvar så mycket att du inte riktigt vågar? Eller kanske håller ni på med ett grupparbete utanför skolans lokaler? Då kan Discord vara helt rätt för just dig.

All ära till Skype som var ett av de första programmen som höll en bra stabilitet gällande internetbaserad kommunikation. Men Skype är inte längre ensamt på marknaden och det finns flera olika alternativ till det klassiska programmet.

I en värld där programvaror kommer och går har konkurrenten Discord lyckats hålla sig i framkant i många år. Det är ett program som många inom gamingvärlden redan har koll på, men programmet kan användas av i stort sett alla oavsett ändamål.

Discord passar dig som:

  • Vill prata med dina vänner på datorn, surfplattan eller mobilen.
  • Har en grupp av personer du vill dela eller ta emot information från.
  • Diskutera de olika skolämnena i respektive kanal eller bara prata med klasskamraterna.
  • Hålla undervisning, då Discord har höjt till att man kan skärmdela till upp till 50 personer och eleverna kan ta del av dokument och anteckningar på enkelt sätt.
  • Spela datorspel med ett stabilt röstprogram för snabb kommunikation med lagkamrater.
  • Följa och få information från mängder av företag, influencers och organisationer.

Så installerar du Discord:

1. Hämta programmet härifrån och välj vilket operativsystem du vill ladda ner det till.
2. Starta installationen och följ anvisningarna.
3. Öppna Discord, tryck på Ny användare för att sedan fylla i dina önskade inloggningsuppgifter.

Första uppstarten

När du laddar ner Discord för första gången ser programmet ganska tomt ut. Du får ett välkomstmeddelande och en snabbintroduktion av Discord om var du hittar enklare funktioner.

Discord
Testar, testar... Discord låter dig välja källa för såväl in- som utljud.

Nere till vänster står ditt användarnamn och bredvid finns ett kugghjul där du kan justera inställningar. Under fliken Röst och video kan du byta mellan vilken mikrofon och ljudutgångsenhet som ska vara standard. Om du till exempel har ett headset inkopplat för ljudet, men vill att din externa mikrofon ska vara den enhet som tar upp ljud istället för headsetet, så väljer du det här.

Kom igång med servrar

Nu när Discord är nedladdat och vi har lite koll på inställningar är det dags att starta ett sätt att prata med vänner på. Det vanligaste sättet att använda Discord är genom så kallade servrar.

Att skapa en ny server är väldigt enkelt och det märks att företaget har en tanke om att alla ska kunna använda programmet.

Discord
Tryck på bilden för att förstora den!

Tryck på plus-knappen som befinner sig i appens vänstra sida (1). När servern är skapad ser vi den som en egen ruta, i detta fall med bokstaven M (2), ovanför plustecknet. Inne i dessa servrar kan du ha olika kanaler där inbjudna medlemmar kan välja om de vill läsa meddelanden i någon av textkanalerna (3) eller vara med i samtal i röstkanalerna (4).

Bjud in personer

Efter att servern är skapad är det nu upp till dig att bjuda in vänner, kollegor, klasskamrater eller likasinnade för att diskutera och prata med. Detta gör du på knappen Bjud in personer där du får tillgång till en länk som du ger ut till de du vill ska vara med.

Du kan även skicka direktmeddelanden till folk du har blivit vän med. Tryck på knappen som ser ut som en handkontroll, Discords-logga, uppe till vänster så ser du dina vänner och kan påbörja både textmeddelanden och röstsamtal.

Nu är det bara att utforska resten av programmet, vi har endast skrapat lite på ytan. Discord har en väldig bredd på användningsområden, allt ifrån enkel start av server som vi precis gjort, till att ha servrar som styrs med botar för att hålla ordning och ge information.