Cybersäkerhetsfirman Checkpoint varnar nu för att cyberkriminella har högsäsong i samband med att säkerhetsarbetet kring coronaviruset gjort att länder stängt sina gränser, folk isolerar sig och företag dragit ner på verksamheten. 

Detta tar sin form i att Checkpoint bland annat sett att coronavirusrelaterade domäner har 50 procent större chans för att innehålla skadliga program än andra domäner. Sedan januari ska över 16 000 domännamn registrerats som relaterar till coronaviruset. Antalet domäner överhuvudtaget har också ökat sedan slutet av februari med tio gånger mot vad som brukar vara vanligt. Det är enligt Checkpoint tydligt att cyberkriminella försöker utnyttja uppmärksamheten kring viruset för att lura folk på olika sätt.

Utöver det hålls coronavirus-reor runt om på darknet där hackare säljer olika former av skadliga mjukvara eller erbjuder sig att hacka in i Facebook-konton. Det förekommer också falska säljare som påstår sig sälja olika fysiska saker, som laptops, till rabatterat coronapris men i själva verket bara försvinner med pengarna.

Checkpoint uppmanar därför alla att vara försiktiga med mejl från okända avsändare, speciellt om de erbjuder köp av olika slag. Du ska inte heller öppna okända bifogade filer eller klicka på länkar i mejlen. Köper du något så bör du göra det från en välkänd källa. Klicka inte heller på länkar i mejl som ser ut att leda till en välkänd källa, utan sök istället upp det via en känd söktmotor som Google.

Läs också: Håll datorn säker - tvinga Windows att byta lösenord