Betyg 4 av 5

Omdöme

Asus tillsammans med AMD levererar här fullgoda prestanda för en enkel gaming-pc som dessutom kan köras behagligt tyst vid behov. Snäppet tunnare design och kontroll över belysningen hade fört upp den ett snäpp i omdömet, men den är fortfarande ett helt okej budgetköp.

Positivt

  • Goda prestanda i prisklassen
  • Tyst drift och enkel fläktkontroll
  • Kompakt på längd och bredd

Negativt

  • Led-ljus som inte går att stänga av
  • Aningen tjock design

Testad produkt: Asus Dual RX5500XT O8G EVO
Pris: 4 072 kronor hos Cdon

De nya grafikkretsarna som kom från både Nvidia och AMD under hösten och vintern har gett ett välbehövligt lyft till befintliga grafikkortsuppsättningen. I väntan på helt nya generationer kort har de gjort våren 2020 till ett smart tillfälle att uppgradera den gamla trotjänardatorn till ny grafiknivå.

Då kanske det för det mesta inte handlar om att investera i ett maxat kort som kostar lika mycket som många hela datorer, utan att göra en smart investering i något enklare. Kort med AMD Radeon RX 5500 XT visar sig vara ett prisvärt val, för mellan 2 000 och 3 000 kronor.

Precis i mitten av det hamnar vårt testade kort Asus Dual RX5500XT O8G EVO. Det är ofta listat i butiker som "Asus Radeon RX 5500 XT Dual EVO OC". Men det är samma kort. En viktig sak att påpeka är att det finns RX 5500 XT-kort med 4 GB eller 8 GB grafikminne, och att det kan påverka prestanda avsevärt i en del spel. Det här är ett 8 GB-kort. Bara det är värt några extra hundralappar.

Konkurrerar bra i lägre prisklass

Det här är i samma prisklass som, och i princip lika kraftfullt som det Geforce GTX 1650 Super-kort som vi testade tidigare i vintras. I våra benchmarktester ger det oss aningen lägre resultat, men det är marginellt. Du lär knappast uppleva någon skillnad i prestanda mellan dem, vilket också reflekteras i de spel vi testar att köra.

Asus RX 5500 XT Dual EVO OC
Bildutgångarna är tre displayport och en hdmi.

Det här är inte sant för alla RX 5500 XT, men Asus Dual RX5500XT O8G EVO är färdig-överklockat med en standard-basklockfrekvens på 1 733 MHz istället för 1 647 MHz, samt ett boostläge på 1 865 MHz. Det ger den 10-15 procent extra grafikkraft jämfört med ett icke överklockat Radeon RX 5500 TX-kort.

Det innebär dock att det inte finns mycket utrymme att överklocka det manuellt, om du är intresserad av sådant, men det kanske mer är en hobby för entusiaster som vill klämma mer prestanda ur ett redan kraftfullare kort. Det här är mer ett kort som passar dig som vill bygga en enkel men bra pc på en budget.

Kort men tjockt

Kortet från Asus har ett par egenskaper vi uppskattar. För det första är det trevligt kompakt, bara 242 millimeter långt och inte överdrivet högt på höjden. Dess kylflänsar och fläkt är dock rätt så stora och tar upp 2,5 kortplatser på höjden. Så se efter att du har utrymmet innan du slår till.

Kortet har inga avancerade rgb-dioder och ljuseffekter, bara en liten lysande rand i chassit rund fläktarna. Den ser inte ut att gå att styra ljusstyrka på. Asus vanliga program för att kontrollera diodljus i kortet finns inte tillgängligt, och vi hittar inget annat sätt att slå av eller på dioderna. De är dock inte så ljusstarka, så det är inte så att de stör nämnvärt. Har du en datorlåda utan fönster lär du inte märka av ljuset från kortet alls.

Precis som det MSI-kort med Geforce GTX 1650 Super vi testade är Asus Dual RX5500XT O8G EVO trevligt tyst. Vid vanligt desktop-arbete är fläktarna stilla och värme från grafikprocessorn leds bort passivt. En tjock bottenplåt som dessutom skyddar kretskortet under hjälper till med det. Vid vanlig körning av spel drar fläktar igång med ett lätt sus som knappast stör.

Asus RX 5500 XT Dual EVO OC baksida
Stadig plåt på baksidan.

Smidigt sätt att välja kylningsnivå

Med programmet GPU Tweak II som går att ladda ner går det att växla mellan tre förinställda lägen, OC Mode som permanent maxar prestanda men ökar kylningen, Gaming Mode som dynamiskt drar på lite extra i just spel, och Silent Mode som prioriterar låga varvtal på fläkten framför extra prestanda. Det går även att gå in i ett avancerat läge av programmet, meka med klockfrekvens, fläktvarvtal och spänning, men det finner vi inte mycket orsak till att göra i ett så här enkelt kort.

Med en 1080p-skärm kan vi utan problem få godkänd bildfrekvens i de flesta nya spel, även på maxade grafikinställningar. Vi testade DirectX 12-spel som Metro Exodus och Gears 5, samt Witcher 3 och Borderlands 3 för DirextX 11. Rent allmänt klarar sig kortet bättre med DirectX 11-spel men gör inte bort sig i något spel vi testar. Vi får alltid minst 40 fps och kan då trimma upp det rejält om vi lättar upp på effekterna i spelen, och många spel maxar vi ut och håller oss ändå tryggt över 60 fps.

I konkurrens med Geforce GTX 1650 Super-grafik finns det ingen självklar vinnare, tack vare överklockningen som för Asus kort upp i samma prestandanivå. De har båda samma goda egenskaper för ett billigt pc-bygge. Vi föredrar Geforce-kortet vi testade som är tunnare i profilen, lite tystare och lite billigare, men hittar du detta kort till ett bra pris kan du tryggt slå till.

Asus RX 5500 XT Dual EVO OC diod
Diodljuset på sidan av kortet stör inte så mycket men vill du släcka ner det verkar tyvärr inte möjligheten finnas.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Dual RX5500XT O8G EVO
Testat: Mars 2020
Produkttyp: Grafikkort
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 5500 XT
Gränssnitt: Pcie 3.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4, hdmi 2.0b
Minne: 8 GB
Extra programvara: Asus GPU Tweak II
Längd: 242 mm
Rek. pris: Ej avgivet.
Pris: 4 072 kronor hos Cdon

Prestanda (Testad i dator med i5-9400F/16 GB ram)

3dmark Time Spy (DirectX 12): 4 789 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 14 007 poäng
Geekbench 5 (OpenCL): 42 129 poäng
VR Mark: 7 066 poäng

Betyg: 4 av 5