Cybersäkerhetsfirman Palo Alto Networks rapporterar att de upptäckt en ny variant av datorviruset Mirai, som fått namnet Mukashi.

Datorviruset ska använda en ny sårbarhet som upptäcktes för ett par veckor sedan och är därtill ovanligt enkel att utnyttja av hackargrupper. Första intrångsförsöket upptäcktes 12 mars.

Mukashi-viruset ska särskilt rikta in sig på att infektera nas-lagringsenheter från Zyxel. Detta genom att prova olika kombinationer av fabriksinställda inloggningsuppgifter. När intrånget lyckats informeras sedan en server och de som står bakom attacken kan ta kontroll över nas-produkten och använda dem för att exempelvis utföra överbelastningsattacker.

En nas används för datalagring där hårddiskarna i ett lokalt nätverk är anslutna direkt till nätet på samma sätt som persondatorerna. Datalagringen går alltså inte genom nätservern, utan är direkt åtkomlig från alla anslutna och behöriga datorer, vilket minskar belastningen för både nätservern och datalagringen.

Enligt Palo Alto Networks är många, kanske rentav samtliga, av Zyxels nas-produkter med mjukvaruversion 5.21 eller lägre sårbara.

Zyxel har nu tagit fram säkerhetsuppdateringar som ska skydda produkterna och rekommenderar användare att ha den senaste versionen av mjukvaran installerad.

Läs också: Coronatider är högsäsong för cyberkriminella - håller reor på darknet