I och med det enorma intresset för coronaviruset finns det ett gyllene tillfälle för hackare att plantera skadlig kod på våra datorer.

Till exempel har många råkat ut för att det dyker upp en dialogruta som ser ut att komma från Världshälsoorganisationen (WHO) där man uppmanas att ladda ner ett program som kallas för ”COVID-19 Inform App” som i själva verket är en trojan. Om man gör det riskerar man att känslig information som användarnamn och lösenord hamnar i orätta händer, rapporterar Bleeping Computer.

För att dialogrutan ska visas behöver hackarna först få tillgång till användarnas routrar, något de får genom lättgissade lösenord. Nästa steg är att ändra dns-adresserna till 109.234.35.230 och 94.103.82.249, sedan är det bara att vänta tills folk laddar ner det skadliga programmet.

Bästa sättet att skydda sig är att hålla koll på dns-adresserna och se till att routern har ett starkt lösenord. Misstänker du att du har laddat ner trojanen bör du omgående skanna din dator med hjälp av ett pålitligt antivirusprogram.