Betyg 3 av 5

Omdöme

En plikttrogen dator som levererar det mesta för att vara en liten laptop i kontorsklass, utan större nackdelar. Bra alternativ för säkerhet, både för företag och privatpersoner är ett plus. Den oinspirerande skärmen och störande fläktar ett minus.

Positivt

  • Bekvämt lättmetallchassi
  • Många säkerhetsalternativ
  • Bättre ljud än väntat
  • Matt pekskärm

Negativt

  • Bara kontorsklass på skärmen
  • Inga stora nyheter
  • Steget efter i prestanda
  • Bitvis högljudd kylning

Testad produkt: Dynabook Tecra X40-F-14W
Pris: 18 749 kronor på Dustinhome

I höstas testade vi en av de första datorerna som såldes under nya varumärket Dynabook, före detta Toshiba – 15-tummaren Tecra X50-F. Nu har turen kommit till dess lillesyskon Tecra 40-F med 14-tumsskärm och en överlag mer ultrabooksliknande inriktning. Den dök upp i svenska butiker i vintras.

Som alltid är Tecra-serien sig lik, med slimmade former och ett spänstigt lättmetallchassi, borstade mörka metallytor och relativt, men inte extremt, låg vikt. 1,25 kilo väger vår modell, och det lär vara samma för alla konfigurationer av datorn med skillnad på några enstaka gram. Med skärm på 14 tum och inte särskilt tunna skärmkanter är datorn inte särskilt kompakt, men i gengäld praktisk och greppvänlig.

Öppnar vi skärmlocket hittar vi en rejäl webbkamera plus separat ir-sensor över skärmen, och även en fingeravtrycksläsare som sitter inmonterad i ena hörnet av musplattan. Vi hade föredragit den på separat plats, men det är bättre att den finns än inte. Och bägge fungerar snabbt och pålitligt för biometrisk inloggning. Du får också alternativ musstyrning med plupp mitt i tangentbordet, så kallad trackpoint.

Tecra X40-F-14W
Fläktutblåsen i datorns "bokrygg" får jobba på hårt ibland.

Utrymmen kunde utnyttjas bättre

Tangentbordet har samma design som i flertalet av Dynabooks laptops, det är lite onödigt kompakt tack vare breda marginaler på vardera sida, men håller god klass i själva mekaniken. Det har bakbelysning, om än med något svag ljusstyrka.

Portuppsättningen är snarlik den i Tecra X50-F, med både thunderbolt 3 och stor usb 3, men med en färre usb-port. Men den har dubbla thunderbolt 3 som bägge även kan användas för att ansluta datorns rätt så kompakta laddare. Därmed tycker vi den levererar en helt ok uppsättning anslutningar, även om du kan behöva införskaffa en och annan adapter. Vi kan stoppa in micro sd-kort i en springa på ena sidan och smartcard på den andra.

Skärmen är inte särskilt märkvärdig i bildkvalitet. Vi får runt 300 cd/m2 i maximal ljusstyrka, unisona betraktningsvinklar och trots att det är en pekskärm en behagligt matt och reflexfri skärmyta. Kontrasten är dock måttlig med rätt så ljusa svarta partier och färgomfånget är i klass för kontrosjobb, inte mer.

Överraskande bra ljud

Inbyggda högtalare är bättre än väntat i en så här jobbinriktad dator. Vi får lite svag stereospridning av någon anledning, men själva ljudbilden är välbalanserad från bas till diskant och med väl godkänd detaljering.

Tecra X40-F-14W musstyrning
Två alternativ för musstyrning. Plus pekskärm. 

Som standard är ljudförbättringsrutiner från DTS påslagna i ett musikläge, men just för musik föredrar vi faktiskt att slå av det. Här finns dock också manuell equalizer, och mer passande profiler för film och spel, om du skulle hitta ett som datorn kan köra. Utöver DTS-appen är det behagligt tunt med onödigheter och extra program, enbart en handfull system- och service-appar från Dynabook.

Prestanda är definitivt i klass för kontorsjobb, även om du kan göra en hel del på den. Det här är som alla Dynabooks laptops en utpräglad business-laptop, vilket innebär att den inte tagit steget till generation tio av Intels processorer utan är kvar på generation åtta. Det är dock fortfarande en bra plattform med goda förhållanden mellan prestanda och strömsnål drift.

Cpu håller måttet, grafik halkar efter

Här sitter också en stadig Core i7 som inte går av för hackor. Du kan lätt hantera multimediatunga dokument och presentationer, och till och med enklare videoredigering på datorn. Dock inte utan vissa frustrationsmoment. Intel-grafiken i denna generation är svag jämfört med uppföljarna, så du får ingen extra prestandahjälp därifrån.

Det som stör mest är dock en aggressivt vinande kylning som har en tendens att gå igång när vi som minst anar det. Datorn går för det mesta helt tyst med passiv kylning, men fläktarna kan väsnas rejält när de spinner igång, vilket verkar ske lite då och då vid oväntade tillfällen. Mer frekvent när vi jobbar med processorbelastande saker, men även ibland när datorn står för sig själv och är passiv.

Tecra X40-F-14W thunderbolt
Dubbla thunderbolt 3, något alla nyare laptops av klass borde ha.

Det är inga stora fel på Tecra X40-F, men vi kan inte säga att den direkt lockar till en investering. Tillverkaren tar inga jättekliv i utvecklingen med denna dator, och vi kan förstå om man även vill avvakta på att nästa generation processorer når företagsmarknaden. Den har dock moderniserats med wifi 6, vilket kanske är viktigare än ny processor egentligen.

Specifikationer

Produktnamn: Dynabook Tecra X40-F-14W
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Dynabook
Processor: Intel Core i7-8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr4 (max 32 GB)
Lagring: 544 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Ansiktsigenkänning, fingeravtrycksläsare, tpm, smartcard-läsare, trackpoint
Batteritid: 2h 40min (hög belastning), 13h 50min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-41 dBa
Storlek: 33,2 × 22,9 × 1,7 cm
Vikt: 1,25 kg
Rek. pris: 19 999 kr
Pris: 18 749 kronor på Dustinhome

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 146 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 057 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 437 poäng
Disk, lagring: 661,1 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Betyg: 3 av 5