I snart två år har våra e-postinkorgar fått ta emot utpressningsmejl från avsändare som säger sig ha komprometterande videoklipp sparade om oss. Vanligen handlar det om påstått material från datorns webbkamera som "avslöjar" när vi surfar på diverse porrsidor på nätet. Betala en lösensumma i bitcoin – annars släpper vi filmerna till dina vänner och bekanta, brukar det heta.

För att styrka trovärdigheten kan det hända att bedragarna inleder mejlet med ett av dina gamla (förhoppningsvis utbytta) lösenord som läckt vid något av alla jätteintrång mot olika tjänster de senaste åren. Spin off-varianter med bomb- eller dödshot har också förekommit. 

Experten: "Nytt lågvattenmärke"

Och nu tar bedragarna ny sats. Med anledning av det skrämmande coronaviruset har de börjat hota med att smitta dig och din familj med covid-19 vid utebliven betalning. Det rapporterar it-säkerhetsföretaget Sophos.

– Det här kan väl sägas vara ännu ett lågvattenmärke i den långa raden av utpressningsförsök. Det bekräftar också att cyberkriminella är opportunister som gärna tar rygg på en olycka eller katastrof, säger Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos, i en kommentar.

Rådet är, liksom tidigare, att inte göra som avsändaren begär.

– De flesta har nog fullt upp med annat, men om någon i den här pressade situationen skulle tänka tanken att gå avsändaren till mötes är rådet att absolut inte göra det. Lägg ingen tid eller kraft på den här typen av angrepp. Det finns många viktigare utmaningar att ta sig an, säger Per Söderqvist.

I fjol framkom det att porrbedragarna kan ha lyckats lura av svenskarna miljontals kronor sammanlagt. Men får du ett sådant här mejl är det bara att slänga det och gå vidare med ditt liv.