Betyg 4 av 5

D-link Covr-1102: Omdöme

Det är enkelt, snyggt och användarvänligt, och D-link levererar en handfull smarta funktioner under huven. Räckvidden lever dock inte riktigt upp till förhoppningarna.

Positivt

  • Snyggt och användarvänligt
  • Överlag stabil drift
  • Intressanta EasyMesh
  • Bra pris

Negativt

  • Måttlig maxkapacitet
  • Något kort räckvidd
  • Få inställningsmöjligheter
  • Begränsad föräldrakontroll

Testad produkt: D-link Covr-1102
Pris: Från 1 203 kronor hos CDON.

D-link tar det lugnt med att hoppa på wifi 6-tåget, utan satsar vidare på bra och prisvärda wifi 5-lösningar istället. För de allra flesta användare är det fullgott med bandbredd och kapacitet, så vill du inte betala stora summor pengar för att få wifi-täckning i ett mindre hem är det fortfarande smartaste valet.

Senaste tillskottet är ett nytt mesh-paket av enklare sort. Covr 1100 heter det, och finns i två- och tre-pack med namnen Covr-1102 respektive Covr-1103. Paketet med tre enheter säljs inte i Sverige i skrivande stund, men ska även det finnas tillgängligt inom kort. Covr-1102 som vi testart här kostar knappt 1 300 kronor i butik.

D-link har redan ett mesh-paket bestående av liknande kompakta enheter som heter Covr-1202 eller Covr-1203 för ett tre-pack. Dessa är i princip samma prisklass, och har liknande prestanda. Vi pratar om AC1200-wifi i bägge fallen, det vill säga kapacitet på 866 Mbit/sek på 5 GHz som delas mellan klienter och mesh-noderna, samt ca 300 Mbit/sek på 2,4 GHz.

D-link Covr-1102 framifrån
Enheterna har en liten och diskret statusdiod på ovansidan. Om den mot förmodan skulle störa kan den läckas.

Snygga små kuber med smarta nyheter

Så vad är skillnaden på Covr-1202 och detta nya paket? En sak är designen, en enklare vit kub som kan vara diskretare att placera ut i hemmet än föregångarens delvis kopparfärgade och bredare puckar. De går dock inte att väggmontera. En annan nyhet är att nya Covr har stöd för röststyrning från Google Assistent och Alexa.

De nya enheterna är till slut också certifierade för easymesh, en ny standard från Wi-fi Alliance som gör att mesh-enheter från olika tillverkare kan prata med varandra. Med andra mesh-system idag är du låst till att hålla dig till en tillverkare, men får easymesh genomslag är det inget du behöver bekymra dig om, och du kan komponera ihop och bygga ut ditt mesh-nätverk mer fritt.

Det är ett konsumentvänligt steg i rätt riktning som vi uppskattar, men innan fler tillverkare hoppar på standarden gör den ingen skillnad för dig som användare rent praktiskt.

Enkel installation

Den praktiska hanteringen av systemet är väldigt enkel. Vi installerar med fördel paketet med hjälp av en mobilapp. Allt vi behöver göra är att scanna en qr-kod, och därefter sköter mobilen det mesta automatiskt. Vi följer enkelt instruktionerna på skärmen och behöver bara gör en sak själva, ange ett lösenord för admin-inloggning. Routern har säkert wifi-lösenord förkonfigurerat som du kan ändra eller behålla.

D-link Covr-1102 bakifrån
En wan- och en lan-anslutning per enhet, bägge i gigabitklass.

I appen kan vi sedan sköta en handfull av routrarnas enklare inställningar, som att aktivera ett gästnätverk eller hålla koll på anslutna klienter. En sak vi saknar här är möjligheten att direkt kunna blockera enheter från att ansluta. Det vi kan göra är att skapa en föräldrakontrollsprofil med ett surf-schema utan tillåtna tider och lägga dessa klienter under den profilen.

Det känns som ett lite bakvänt sätt, men det fungerar. Föräldrakontrollen har inget innehållsfilter utan består bara av detta åtkomstschema. Det finns ett enkelt url-filter för antingen svartlistning eller vitlistning av sajter, men som mest 24 stycken, och inte indelat på olika användare.

Denna och andra mer avancerade inställningar når du via routerns webbgränssnitt. Du har inga enorma möjligheter där heller att detaljstyra routern, men får i alla fall tillgång till grundläggande inställningar dom brandväggsinställningar och portvidarebefordring. Här kan du också aktivera bättre wifi-säkerhet i form av wpa3 om du har klienter som stödjer det.

Förväntade prestanda

I prestandamätningar får vi upp till ungefär 400 Mbit/sek som bäst till en enskild klient ansluten till huvudroutern, och en räckvidd för 5 GHz-bandet på cirka åtta meter med en innervägg emellan. Det är alltså räckvidden innan hastigheten understiger 100 Mbit/s, vad vi anser lagom för att placera nästa mesh-enhet, så vi kan få maxad wifi-täckning på minst 100 Mbit.

D-link wifi app
Mobilappen är snygg och lättanvänd, om än inte särskilt inehållsrik.

Det här är inte enormt bra resultat för ett mesh-system, men väl godkänt i budgetklass, och matchar vad vi fick när vi tidigare testade Covr-1203. Systemet verkar leverera god stabilitet och pålitlighet vid roaming mellan noder. Under ett par dagars vardagligt användande stöter vi inte på några påtagliga problem.

Vi kan inte välja frekvensband själv, så ibland hoppar vi över till 2,4 GHz, och får längre räckvidd men lägre bandbredd. Men för det mesta håller sig klienter på 5 GHz om de stödjer det och bandbredden finns. Ett klart pluspoäng är att enheterna stödjer ethernet backhaul. Det innebär att om du kan dra en fast kabel mellan dem så behöver de inte skicka data mellan varandra via wifi. Då blir det mycket mer bandbredd över för dig att surfa och strömma på.

Stabilt budgetval, men inte självklart

För okomplicerat wifi fungerar Covr-1102 riktigt bra, även om vi hade önskat oss mer av räckvidden. Den ger oss all den användarvänlighet vi vill ha i ett mesh-system, och möjlighet till en del extra inställnigar som ibland kan behövas via webbgränssnittet.

Det passar bra i ett mindre hem som inte har skyhöga krav på bandbredden. Prestanda och räckvidd är inte bäst i klassen, men D-link gör inte fullständigt bort sig. Det finns en lite knippe riktigt starka konkurrenter som matchar i pris med sina två-pack-lösningar, eller bara är aningen dyrare.

Easymesh-certifieringen är givetvis ett plus i kanten, men innan vi vet om det blir en standard som anammas av fler i branschen är det mest en teoretisk fördel. Men någon ska vara först, och vi applåderar D-link för att de tar steget.

D-link webbgränssnitt
En del saker går bara att göra genom webbgränssnittet som är enkelt och redigt, men utan svenskt gränssnitt. Du kan också skippa app helt om du vill och sköta allt härifrån.

Specifikationer

Produktnamn: D-link Covr-1102
Testad: Mars 2020
Kontakt: D-link
Produkttyp: Mesh-router med två noder
Trådlösa protokoll: Wifi 5 (ac1200) med mu-mimo, beamforming.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar: Gigabit wan, gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3.
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Övrigt: Röstkontroll med Alexa och Google Assistent, easymesh-stöd.
Prestanda, första enhet*: 391 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 8 meter.
Storlek (per enhet): 9,3 x 9,3 x 9,3 cm.
Rek. pris: 1 249 kr
Pris: Från 1 203 kronor hos CDON.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

Betyg: 4 av 5