Förra veckan skrev min kollega Martin Appel om hur coronaviruset lär skynda på den redan pågående digitaliseringen av våra liv. Jobbmöten, föreläsningar, shoppingrundor – det allra mesta som tidigare krävt att vi möter andra människor ansikte mot ansikte kan utan problem skötas över nätet.

Läs också: Snacka på distans – kom igång med Discord på 5 minuter

Jag skulle även vilja slå ett slag för det digitala umgänget. När dessa rader skrivs är jag – undantaget X antal promenader – inne på min tredje vecka av vad som närmast kan likna hemisolering. Den enda jag träffar regelbundet är min fru. Innan det här eländet (viruset, alltså!) svepte in över Sverige var helgerna fullbokade med parmiddagar, utflykter och annat som tillfredsställde ens sociala behov.

Det nya hemmasittandet är en knepig omställning. För min fru – inte för mig. Jag umgås mer med vänner än någonsin tidigare. I helgen möttes vi upp sju personer och spelade brädspel. En röstklient, webbkamera och förstås själva spelet (Tabletop Simulator) var allt som krävdes.

Upplevelsen var förvillande lik sin analoga motsvarighet. Timmarna passerade i ett huj och alla var rörande överens om att upplevelsen kändes speciell.

Tips: 10 tidsslukande spel för långa helger i hemmet

På streamingsidan Twitch sitter folk och målar, spelar gitarr och nöter datorspel inför tusentals tittare. Netflix lanserar sin partyfunktion i Sverige, som låter dig titta på film och samtala med anslutna vänner samtidigt. Min bostadsrättsförening förbereder vårens årsstämma på digital väg.

Trots den skrämmande inramningen kan jag inte låta bli att fascineras av människans förmåga att anpassa sig. Jag har också svårt att komma över det faktum att den digitala brädspelskvällen på flera sätt var överlägsen sin analoga motsvarighet (obegränsat med bordsyta, inga restider, ingen smittorisk).

Blir covid 19-pandemin en brytpunkt att titta tillbaka på om några decennier, som visar människors sätt att umgås med varandra före respektive efter? Eller är jag bara tagen av nyhetens behag och skriker efter restaurangbesök och semesterresor inom ett par veckor? Vi får väl se...