Betyg 3 av 5

Netgear Nighthawk M2: Omdöme

Nighthawk M2 är en imponerande mobilrouter rent tekniskt, och även om du inte kan utnyttja maxad 4g-hastighet är det en stabil och snabb enhet. Men det är stor risk att Netgear lovar för mycket som du som användare aldrig kommer kunna få glädje av. En del osmarta funktioner och gränssnittsval runtom drar också ner intrycket något.

Positivt

  • Maxad 4g-hastighet, i teorin
  • Goda wifi-prestanda
  • Smart med pekskärm
  • God batteritid

Negativt

  • Tveksamt om kapaciteten kan utnyttjas
  • En del onödigt krångliga funktioner
  • Problem med pekskärmen
  • Priset

Testad produkt: Netgear Nighthawk M2
Pris: 4 593 kr hos Cdon.

2020 må vara året då vi äntligen får 5g, men 4g kommer att fortsätta dominera länge till, framför allt utanför tätorterna. Ska du ut i skog och mark, spendera sommaren i skärgården eller om helt enkelt inte kan få fiber draget in i hemmet är mobilt bredband ett fullgott alternativ för uppkoppling. I alla fall så länge du håller koll på gigabyten.

Då kan du behöva en bra 4g-router. När Netgear släppte Nighthawk M1 2018 var det den vassaste routern i sin klass, en batteridriven enhet liten nog för fickan men som har räckvidd och funktioner som vilken halvstor hemmarouter som helst. Nu har Netgear släppt en uppföljare, som bygger vidare på det och kramar ännu mer prestanda ur ett litet format.

Nighthawk M2 är i grunden mycket lik föregångaren, en decimeterbred kvadrat med välvda ytor som smalnar av mot rundade hörn. Den är lite för stor för en byxficka, men går utan problem ned i en ryggsäck eller en jackficka.

Extra mycket bandbredd, om du har tur

Men det är inte riktigt liggande i fickan den är tänkt att användas, utan du dukar upp den på ett bord, eller i fönsterblecket. Den har fyra små fötter på undersidan, och kan också ställas på högkant. I alla fall om du inte ska ladda batteriet, ansluta ethernet eller usb-enheter, eller externa antenner, som alla har utgångar på samma sida.

Netgear Nighthawk M2 i handen
Netgear Nighthawk M2 är kortare men drygt dubbelt så tjock som en mobiltelefon.

Det som skiljer denna modell och föregångaren Nighthawk M1 är framför allt prestanda. Här är 4g-modemet uppgraderat till en av cat 20-typ, vilket innebär upp till fem bands så kallad frekvensaggregering, vilket kan pressa upp nerladdningshastigheten till så mycket som två gigabit per sekund, jämfört med en gigabit per sekund för Nighthawk M1.

Det här är alltså i teorin under perfekta förhållanden, och kräver att din operatör, belastningen på lokala basstationer, och till och med dagens väder, tillåter det. Vilket inte är så troligt. Men med de inbyggda antennerna får vi i alla fall stabila hastigheter över 150 Mbps i de flesta situationer, både på balkongen mitt i stan, i rullande bil och mitt ute i Svenska urskogen.

Funkar även till fiber

Pluggar vi in oss till ett bredbandsuttag hemma via routerns ethernetkabel kan den köras i ett avlastningsläge vilket innebär att den tar internetuppkoppling därifrån och delar ut på wifi, för att spara på din mobila surfpott.

I det läget är Nighthawk M2 en fullgod router för en mindre lägenhet. Vi får för det mesta strax över 300 och ibland upp till 400 Mbps i hastighet och en räckvidd som matchar andra kompakta routrar utan stora externa antenner. Det är bättre än för Nighthawk M1, även om vi fick aningen bättre räckvidd på 2,4 GHz-bandet.

Det går även att avlasta via wifi. Det innebär att du använder 5 GHz-bandet för att koppla upp dig till en annan router, och sedan låter klienter ansluta till 2,4 GHz-bandet. Det kan vara ett smart sätt att dela på wifi för en familj på ett hotell eller likande, där det ibland är begränsat hur många per rum som kan koppla upp sig.

Netgear Nighthawk M2 portar
Netgear Nighthawk M2 har en usb-port där du kan ansluta extern disk. Den lillla typ c-porten är till för strömadapter. Under gummifötterna på sidan finns även uttag för externa antenner.

Enkelt funktionsutbud

Förutom ovan nämnda avlastningsfunktioner kan vi sätta upp media- och filserver med usb-lagring ansluten (men inte med mikro sd-kort som i Nighthawk M1) , svart- eller vitlista enheter, och ställa in detaljerade uppgifter om dataplaner och abonnemang. Här finns också en enkel föräldrakontroll, men den är tyvärr lite onödigt komplicerad att komma igång med, då den kräver ett separat OpenDNS-konto.

Allt styrs med fördel från Netgears behändiga mobilapp, men det finns också ett traditionellt webbgränssnitt om du föredrar det. Själva routern har också en liten pekskärm och två navigationsknappar som inte bara ger dig utförligt med information om sådant som uppkoppling och datakvoter, utan också gör att du kan sköta många inställningar direkt på enheten.

Pekskärmen är tyvärr allt annat än bra. Vi får trycka både en och två gånger ibland innan den registrerar fingertoppar, och svepningar fungerar sporadiskt. Det blir lätt till en frustrerande upplevelse. Vi föredrar definitivt mobilen.

Mer tekniskt cool än praktiskt bra

Det här är bland det bästa i bärbar väg som du kan stoppa in ett sim-kort i just nu. I teorin kan den krama mer ut 4g-nätverken än de mesta vi sett i mobilrouterväg, och som router på egen hand är den både dugligt kraftfull och har alla viktiga funktioner, även om både gränssnitt och hantering av en del av dem kunde vara smidigare.

Netgear app
Appen ger kontroll över det mesta i routern. Men enstaka funktioner känns onödigt komplicerade att hantera.

Men frågan är hur många som kan motivera den höga prislappen. Du får betala över fyra och ett halvt tusen för den, för en grundfunktion som många kan få genom att dela uppkoppling med mobilen som surfpunkt eller med en betydligt billigare enhet.

Det vill till att du vet att du kan utnyttja dess kapacitet och tekniska förutsättningar med ditt mobila bredband. Annars blir Nighthawk M2, trots att den är tekniskt imponerande, rätt så överflödig.

Specifikationer

Produktnamn: Nighthawk M2 MR2100-100EUS
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Netgear
Modemtyp: 3g, 4g cat 20/13 (2 000 Mbps ned / 150 Mbps upp) , micro-sim.
Wifi-typ: 802.11b/g/n/ac, dual band
Säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Anslutningar: Gigabit ethernet lan/wan, usb 2.0 typ a
Antal användare: 20st.
Hastighet, 5 GHz wifi till fiber: upp till 314 Mbit/s
Räckvidd, wifi: Ca 13 meter på 5GHz, ca 22 meter på 2,4 GHz.
Batteri: 5050 Mah, ca 20h surftid.
Admin-gränssnitt: App, webb, pekskärm.
Övriga funktioner: Föräldrakontroll, sim-säkerhet, överlämning (ethernet eller wifi), filserver, mediaserver
Storlek: 10,6 x 10,6 x 2,3 cm.
Vikt: 240 g.
Rek. pris: 4 890 kr
Pris: 4 593 kr hos Cdon.

Betyg: 3 av 5

Netgear Nighthawk M2 Pris vid test: 4643 kr.

Bästa pris just nu: 4699 kr