Betyg 4 av 5

Asus Chromebook Flip C436: Omdöme

Det här är en av de bästa Chromebook vi testat, med hög kvalitet på det mesta och få svaga punkter. För en viss typ av användare, som kan systemet och är trött på Chromebookens traditionella begränsningar, är det här en klockren uppgradering.

Positivt

  • Solida laptop-prestanda
  • Hög byggkvalitet
  • Snygg skärm och bra ljud
  • Pålitlig batteritid

Negativt

  • En del reflexer i skärmen
  • Fler usb-portar hade varit bra

Testad produkt: Asus Chromebook Flip C436
Pris: Från 11 995 kr hos Prisjakt.

PC för Alla rekommenderar

Chromebookdatorer har haft en stadig utvecklingskurva mot att bli allt kraftfullare och lyxigare byggen som kan rivalisera vanliga Windows-datorer i funktioner, prestanda och påkostad design. Nya Chromebook Flip C436 från Asus är ett utmärkt exempel på det, med slimmad stil, byggkvalitet i topp och ett pris på strax över 12 000 kronor. Vore det inte för den lilla Chrome-logotypen i övre högra hörnet på ovansidan hade vi misstagit den för en ny Vivobook- eller Zenbook-modell.

Det är en 360 graders vikbar 14-tummare med pekskärm och ett chassi i aluminium och plastkompositer som håller hög klass i byggkvalitet. Peklagret i skärmen med dess blanka glasyta gör den någon millimeter tjockare än vad den annars kunde ha varit, men trots det är det en slimmad och lätt laptop med vikt på 1,1 kilo.

Skärmen har tunna marginaler på sidorna, men är ett par centimeter upphöjd från basen, vilket gör att den inte är så superkompakt som till exempel ett par Zenbook-modeller på senare tid. Skärmytan har en viss tendens till reflexer, så vi skulle undvika alltför starkt solljus när vi jobbar på den, men annars är den ljusstark nog för utomhusjobb.

Rätta mediaupplevelsen

Skärmen håller bra klass för datorns prisnivå med färgpalett som enligt uppgift ska matcha srgb-standard, och med de bilder och videor vi testar datorn med ser vi ingen orsak att tvivla på det. Med nästan 180 graders felfri betraktningsvinkel, bra kontroll av svärta och överlag jämna, neutrala färger passar den utmärkt för att både strömma film, surfa och jobba i kontorsappar.

Chromebook Flip C436 ihopfälld
Stramt och stilrent. Vi gillar den avskalade designen. 

Tillsammans med en bra uppsättning högtalare, både på sidorna och vad som verkar vara en extra upptill intill gångjärnet, får vi en solid mediaupplevelse. Musik har både distinkt bas och detaljerad diskant. Vi kanske hade velat lyfta fram mellanregistret lite mer, och tyvärr har varken Chrome OS i allmänhet eller denna dator specifikt något sätt att göra equalizerinställningar. Men då är vi petiga. Det här låter onekligen bra för vilken laptop som helst.

Datorn har en generöst tilltagen bred musplatta och ett välbyggt tangentbord med god taktil respons i knapparna och tydlig bakbelysning. Möjligen är musplattan för bred, så du av misstag kan råka komma åt den när du ska skriva. I ena hörnet av tangentbordet sitter en fingeravtrycksläsare för enkel upplåsning.

Usb-c-portar och snabb wifi

Eftersom det är en vikbar dator med surfplatteläge sitter på-knapp och volymkontroller på ena kortsidan. Här hittar vi också datorns enda externa anslutningar, två typ c-portar, bägge med 5 Gbit/sek usb 3.1-hastighet. En av dem ansluter du också strömadapter till, och den andra kan du ansluta extern skärm till via displayport.

Utöver det får du ett hörlursuttag och en micro sd-kortläsare. Någon extra usb-port av typ a hade kanske varit praktiskt, eller åtminstone en medföljande adapter. Det är å andra sidan enkelt att skaffa själv. Även trådlöst mer modern touch på anslutningarna, med wifi 6-stöd och bluetooth 5.0.

Chromebook Flip C436 portar
Chromebook Flip C436 har bara två usb-portar, en på vardera sida och bägge av typ c.

Här får vi inte bara god, modern laptopdesign och moderna laptopfunktioner, utan också det senaste i prestanda. Chromebook Flip C436 drivs med en tionde generationens Intel Core i5 för notebooks. Det är en Comet Lake-modell, vilket innebär att den inte har den extra grafikprestandan som kommer med Intels Iris-grafik, men i gengäld är lite kraftfullare i just cpu.

Sval, tyst och långlivad

För allt som de flesta användare kommer sig för att göra med en Chromebook fungerar den utmärkt, och solida Core-prestanda, kombinerat med 8 GB ram-minne, kommer väl till sin rätt för intensivt multitaskande och lite mer krävande webbapplikationer. Några extremt tunga sysslor räknar vi inte att användare ägnar sig åt på en Chromebook, men med stöd för Android-appar, och allt bättre stöd för Linux-program, växer användningsområdet för Chrome OS allt bredare.

Med kraftfullare processor kräver den då och då aktiv kylning. För det mesta är dess fläktar stilla, men då och då vid tyngre last kan ett visst fläktbrus gå igång. Till exempel när vi spelar spel vilket kanske är lite utanför vad grafikkretsen egentligen mäktar med. Det är dock inget som stör mer än marginellt.

Datorn drivs av ett 42 Wh 3-celligt batteri som ger den en solid driftstid. Asus själva uppger 12 timmars videouppspelning, men vi lyckas strömma video till den på full ljusstyrka i nästan 20 timmar. Det är mer än förväntat, men en bidragande orsak kan vara begränsningen av videokvalitet som Youtube tillfälligt har infört. Vi har i alla fall inga som helst problem att surfa, jobba i Office-appar, strömma musik och ringa videosamtal under både en och två arbetsdagar utan att behöva ladda batteriet.

Chromebook Flip C436 tangentbord
Tydlig bakbelysning och en fingeravtrycksläsare. Den ser ut som en knapp, men läser bara avtryck, inte tryck.

Rejäl äkta ssd

Chrome OS har som sagt växt till sig till ett riktigt intressant Windows-alternativ på senare tid, med Google Play Store och stöd för Android-appar. Linux-stödet är fortfarande en beta-funktion och ingenting som vi rekommenderar annat än väl insatta användare att experimentera med, men det finns mycket potential även där.

Allt detta gör dock att lagringskraven höjs. Gamla Chromebooks med 64 GB emmc-enheter är både för små och för sega för en modern Chromebook. Lyckligtvis levererar Asus på den punkten med en hyfsat snabb vanlig ssd på 256 GB istället.

Det är som alltid en fråga om vilken typ av användare du är om en Chromebook är rätta datortyper för dig eller inte. Finner du att du inte använder Windows- och MacOS-specifika program som till exempel Adobe Photoshop, så finns det egentligen ingenting som binder dig till de traditionella operativsystemet. Det mesta du behöver finns i molnet, eller som appar för Android. Är du en van Chromebookanvändare, men letar efter något lite modernare och vassare, kan Chromebook Flip C436 vara helt rätt för dig.

Chromebook Flip C436 uppfälld
Ingen laptop är särskilt bra som surfplatta. men rätt vinklad på ett bord finns det en poäng med en pekskärm. Speciellt med en penna. Någon sådan ingår inte, men skärmen stödjer pennor som är USI-kompatibla, vilket börjar bli fler och fler.

Specifikationer

Produktnamn: Chromebook Flip C436FA-E10005
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i5 10210U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920 x 1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, usb 3.1 typ c med displayport, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Batteritid: 19h strömmad film (hög ljusstyrka), 16h 30min blandad användning (dämpad ljusttyrka)
Storlek: 32 x 20,5 x 1,4 cm
Vikt: 1,1 kg
Rek. Pris: 11 999 kr
Pris: Från 11 995 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Speedometer 2.0: 93,9 poäng
Octane v1: 30 967 poäng
Geekbench 5 (Android): 1 002 poäng

Betyg: 4 av 5