I höstas lanserade Microsoft Windows 10 Powertoys, en modern version av en gammal klassiker som en gång i tiden var populärt på Windows 95.

Powertoys är en samling systemtillägg av olika slag som gör systemet mer flexibelt för avancerade användare. Den nya versionen utvecklas som öppen källkod och är tillgängligt på Github.

Nu har Microsoft släppt en uppdatering till version 0.16.0 (att det fortfarande är version 0 visar att det handlar om en betaversion). Den innehåller över 100 buggfixar och tre nya verktyg.

Image Resizer är ett verktyg för att enkelt ändra storlek på många bilder åt gånger, med stöd för regular expressions för att söka och ersätta i filnamn.

Window Walker är ett alternativ till alt-tabb för att växla program. Istället för att bläddra mellan ikoner för öppna program/fönster är det textbaserat och du aktiverar det med ctrl-win.

Powerpreview är tillägg till Utforskarens förhandsvisningar för att kunna förhandsvisa svg-bilder och Markdown-formaterade textfiler korrekt.

Microsoft håller också på att utveckla ett nytt verktyg kallat Powerlauncher, en textbaserad ersättare till Startmenyn som påminner om program som Launchy och Executor (och Macprogram som Launchbar och Alfred).