Idag avslöjar Asus ett gäng nya maxade laptops i ROG Strix och ROG Zephyrus-serien, baserade på nya tionde generationens Intel Core-processorer i H-klass som även de blir offentliga idag, samt Nvidia Geforce RTX Super-grafikkort.

Ny hårdvara ger givetvis ett påtagligt lyft i prestanda. Asus ska även ha jobbat extra mycket i de nya modellerna med kylningsdesignen, bland annat med extra avledande så kallad liquid metal som kylpasta. Och flera av modellerna är konfigurerade med extra snabba ram-minnen, ddr4-3200, vilket de säger sig vara först med.

Det är inte allt som är nytt. De nya Zephyrus-datorerna har fått en ny och mindre utpräglad gamerdesign, med extra färgval och stramare stil. Tanken är att de ska kunna locka en bredare skara användare. Till exempel utvecklare och kreativa proffs som uppskattar den relativt prisvärda råkraften i en gaming-laptop, och spelar på samma dator på fritiden, men som inte vill ha med sig ett neonblinkande rymdskepp in på kundmötet.

ROG Zephyrus M15
ROG Zephyrus M15 har kanske den mest avskalade designen av de nya datorerna. Det betyder dock inte att den ser tråkig ut.

Vi har faktiskt redan sett den här designen. Zephyrus G14 med AMD Ryzen 4000-processor och Radeon-grafik som presenterades på CES i januari har till synes samma design som de nya datorerna – stramare linjer, med färre utstickande detaljer, och en minimerad ROG-logga samt ett stiligt punktmönster i skärmlocket.

Främst spel, men också annat

Asus storsatsar även på både extra snabba och extra färgsäkra skärmar med en riktigt hög lägstanivå i hela det nya utbudet. Det finns fortfarande enklare instegs-konfigurationer med 60 Hz-skärmar, men majoriteten kommer att vara högfrekventa modeller, ända upp till 300 Hz, med svarstid på 3 millisekunder i de vassaste modellerna.

Detta samtidigt som de har säkerställd Pantone-verifierad färgkorrekthet och garanterat låga Delta E-värden. Det är inte riktigt i klass med en riktig mobil arbetsstation för grafiker, men bra nog för en stor mängd kreatörer med begränsad budget. Flera modeller kommer också gå att få med en 4k-skärm på 60 Hz, med Abobe RGB-färgomfång istället för srgb.

Zephyris S15 och S17
ROG Zephyrus S15 och Zephyrus S17.

Andra intressanta saker med datorerna är att alla stödjer laddning via usb-c-port, även om de också har kraftfullare separat laddare på proprietär kontakt, att de har lätt tillgängliga m.2-platser för att stoppa in extra ssd, och att flera av dem stödjer GPU Switch, en funktion som växlar från G Sync-läge till mer strömsnål grafikhantering när du inte spelar eller kör andra gpu-intensiva program.

Slutligen berättar Asus om deras nya egna spelbutik, där de för registrerade användare ska erbjuda spel till rabatterade priser. Det är inte ytterligare en direkt Steam-konkurrent som Origin eller Epic Store, utan de kommer främst att sälja koder som kan aktiveras i Steam eller på GOG, på samma sätt som de flesta lokala spelbutiker gör.

Ny dubbelskärmsdator

Mest spektakulära nya modellen heter Zephyrus Duo 15, en gaming-version av förra årets spektakulära dubbelskärms-laptop Zenbook Duo. Den har försetts med samma framskjutna tangentbord, en musplatta där sifferknappsatsen brukar sitta och en extra 32:9-skärm i full bredd i utrymmet bakom. Den har 4k-upplösning på bredden, 3 840 x 1 100 bildpunkter, glasyta framför, och pekfunktion.

En nyhet här är också att den är monterad på armar som fäller upp skärmen några centimeter i bakkant, så att du får en bättre betraktningsvinkel när du använder den. Det möjliggör också för extra luftintag för att kyla datorn. Trots extra skärm och tung hårdvara under skalet ska den inte vara överdrivet stor, den är 2,1 cm tjock och väger 2,4 kilo.

Zephyrus Duo 15
Zephyrus Duo 15 med sin uppfällda extraskärm.

Tanken med skärmen är att du ska kunna ha exempelvis chatt-app, prestanda- och temperaturövervakning eller strömningsmjukvara där så att det inte stör spelandet. Asus säger att de jobbar med spelutvecklare och utgivare för att spel ska kunna utnyttja skärmen. I skrivande stund kan de avslöja att Dying Light 2 kommer ha stöd för att lägga en del av gränssnittet i skärmen.

Zephyrus Duo 15 är bestyckad med Intel Core i7-10875H eller nya topprocessorn Core i9-10980HK, och ett Geforce RTX 2070 Super eller RTX 2080 Super i MaxQ-design. Den har 16 GB ram-minne som standard, som kan byggas ut till som mest 48 GB. Huvudskärmen på 15,6 tum är antingen en 1080p och 300 Hz-panel eller en med 60 Hz, 4k och Adobe RGB.

Uppgraderade tunnisar med seriös stil

Tre ”vanliga” ROG Zephyrus-datorer kommer också. Till att börja med Zephyrus S17 och Zephyrus S15, med slimmad design under 19 millimeter. Här hittar vi också alla de nya nyheterna runt Zephyrus-serien, med konfigurationer upp till 300 Hz-skärm, Geforce 2080 Super Max Q, GPU Switch-funktion, snabba ram-minnen och upp till Core i9-10980HK-processor.

Dessa kompletteras med mer prispressade Zephyrus M15. Den har antingen en 270 Hz 1080p-skärm eller en 4k-skärm på 60 Hz. Den har processor upp till Core i7, som i generation 10 har fått åtta kärnor, precis som Core i9, och grafikkort från GeForce GTX 1660 Ti till RTX 2070.

ROG Zephyros-datorerna är de som enligt Asus är riktade både till gamers och skapande ”prosumers”. Den andra serien som presenterades, tre nya ROG Strix-datorer, har en mer utpräglad traditionell gamer-inriktning och design.

ROG Strix G15 i två utföranden.
ROG Strix G15 i två utföranden.

Lekfulla färger och maxade prestanda i Strix

Det märks inte minst på Strix G15, en modell som kombinerar sitt svarta borstade metallchassi med ny spektakulär knallrosa accentfärg. Asus kallar färgen ”Electro Punk” och den ska också återfinnas i en handfull tillbehör – headset, tangentbord, mus och ryggsäck.

De andra nya Strix-modellerna, Strix G17, samt e-sportanpassade Strix Scar 15 och Strix Scar 17, behåller i stort formen från tidigare modeller, men är här uppgraderade med ny hårdvara. Strix G15 och G17 är lite enklare konfigurerade, med upp till Core i7-processor och RTX 2070 Super-grafik av MaxQ-typ. De finns med antingen 144 Hz eller 270 Hz-skärm.

Strix Scar 15 och Scar 17 är en nivå vassare, med som mest maxade Core i9-processorn och RTX 2080 Super-grafik. 17-tummaren med RTX 2080 är dessutom inte mobila MaxQ-designen på kortet utan ett desktop-kort med extra prestanda. Den modellen har extra inbyggd kylning och är snäppet tjockare. Vi har inga uppgifter om mått och vikt på den, men den verkar inte vara så extremt stor som en del släpbara gaming-laptops vi sett genom åren.

ROG Scar 17
Extra kraftfulla Strix Scar 17.

ROG Zephyrus Duo kommer till Sverige "tidigt under tredje kvartalet i år" meddelar Asus, det vill säga troligen precis efter sommaren. Den får ett rekommenderat cirkapris på 45 999 kronor. Exakt när de övriga datorerna dyker upp i Sverige, vilka konfigurationer som kommer att säljas här och priser på dem är inte avslöjade ännu.