Röststyrning har länge varit en självklarhet i våra smarta mobiltelefoner. Med funktioner som Siri (Iphone) och Google Assistent (Android) har vi kunnat ge kommandon till telefonen med rösten i stället för att skriva på tangentbordet.

Röststyrning är också central när det gäller den nya generationens smarta högtalare som Google Nest/Home. Genom att säga Hej Google kan vi ge dem kommandon som Öka volymen, Sätt timer på 20 minuter eller Vad blir det för väder i Oxelösund i morgon?

Tyvärr har datorn hamnat på efterkälken eftersom Microsofts digitala assistent Cortana inte finns på svenska. Nu kommer dock en intressant nyhet: Diktering i Word.

Läs din text

Vad dikteringsfunktionen gör är att befria dig från tangentbordet när du ska skriva text. I stället aktiverar du datorns mikrofon, något som krävs för att funktionen ska fungera, och börjar prata. Allt du säger skrivs nu in i dokumentet.

För att skapa en ny mening säger du punkt och för att göra en radbrytning säger du nytt stycke.

Resultatet blir exakt samma sorts text som när du skriver på tangentbordet – och du kan förstås redigera i efterhand om något blivit fel. Det senare är dock enklast att göra med tangentbordet.

Diktering har funnits länge på engelska, men nyligen lanserades funktionen även på svenska.

Det finns dock två problem: Diktering kräver att du är betalande användare av Microsofts Office 365, och den svenska röststyrningen är ännu inte lika bra som i exempelvis våra Android-telefoner. I skrivande stund beskriver Microsoft den också som en förhandsversion, en det kan snart komma att ändras.

Lyckligtvis finns funktionen även i Google Dokument, som är Googles motsvarighet till Word. Här är funktionen gratis – och den kräver inget speciellt program utan du gör det via webbläsaren.

Gör så här i Microsoft Word...

Diktering i Word

1. SKAFFA WORD. Skaffa den senaste versionen av Microsoft Word på www.office.com. Dikteringsfunktionen fungerar både i Windows-programmet och i webbversionen, men tyvärr bara om du har en betald licens och är inloggad. Skapa ett nytt dokument eller öppna ett gammalt.


Diktering i Word

2. VÄLJ RÄTT FLIK. Välj fliken Start och tryck på pilen under Diktera, som du hittar långt till höger. Här ser du de språk du kan välja. Bläddra ned till Svenska.


Diktering i Word

3. BÖRJA PRATA. Placera markören på rätt plats och klicka på mikrofonikonen. När den byter utseende och du får en ljudsignal kan du börja. För att avsluta trycker du på mikrofonen igen. Använd de skiljetecken du vill ha. Hela listan över kommandon du kan använda hittar du här.


... och i Google Dokument

Diktering i Google Dokument

1. ÖPPNA. Surfa till docs.google.com och logga in med din Gmail-adress. Om du saknar en sådan väljer du Skapa konto och följer instruktionerna. Tryck på Tom för att skapa ett nytt dokument eller bläddra dig genom listan Tidigare dokument för att öppna ett gammalt.


Diktering i Google Dokument

2. BYT TILL RÖSTLÄGE. Placera musmarkören där du vill infoga texten och se till att du har rullgardinsmenyn framme. Visas den inte använder du pilen till höger för att ta fram den. Klicka på menyvalet Verktyg och välj Röstinmatning i listan så visas en mikrofonikon.


Diktering i Google Dokument

3. DIKTERA. Se till att det står Svenska, tryck på mikrofonen och godkänn eventuella varningar. När mikrofonen blir röd skrivs det du säger, och du kan använda de skiljetecken du önskar. För att avsluta röstinmatningen trycker du på mikrofonen igen.Diktering med mobilen

Diktera med mobilens tangentbord

Din mobil är bättre förberedd för röststyrning än datorn, och i många appar kan du ”skriva med rösten” genom att trycka på den mikrofon som ofta finns i textinmatningsfältet.

Vill du ha tillgång till röstinmatning i alla appar kan du ladda ned Googles virtuella tangentbord Gboard. Det har en röstinmatningsknapp högst upp till höger som du kan använda närsomhelst.

Gboard finns att hämta gratis i Google Play Butik. Läs mer om hur man byter tangentbord i vår guide här.