Betyg 4 av 5

Dell XPS 15: Omdöme

Dell gör det mesta rätt med XPS 15. Vi får gott om prestanda och kvalitet för pengarna, men utöver den snygga oled-skärmen är det inget med datorn som direkt sticker ut. Inga överraskningar, men solid klass, utom möjligen i tangentbordet.

Positivt

  • Kraftfull processor
  • Lyxig design och solid konstruktion
  • Utmärkt 4k oled-skärm
  • Rent från bloatware

Negativt

  • Onödigt kompakt tangentbord
  • Bara halvsnabb ssd

Testad produkt: Dell XPS 15 7590
Pris: 22 790 kr hos Dell.se.

Senaste upplagan av Dell XPS 15 släpptes redan i början av vintern, men det tog ett litet tag att få in en för test. Det här är en påkostad och kraftfull laptop tänkt att konkurrera med exempelvis Asus Zenbook Pro, Macbook Pro och HP Spectre X360 15. Den säljs både till yrkesfolk i en businessvariant med Windows 10 Pro och extra serviceerbjudanden, och för ambitiösa privatpersoner och egenföretagare med vanligt Windows 10.

Till det yttre följer den XPS-datorernas vid det här laget utpräglade och bekanta formspråk. Lätt välvda metallplåtar i skärmlocket och i botten, som ger datorn en stram och snygg form men som också är lite onödigt vassa i kanterna, och sedan ett chassi med kolfiberyta emellan dem. Datorns 15,6 tums skärm är omgiven av tunna kanter, vilket gör den kompakt, i alla fall på bredden. I underkant är det ett par centimeter marginal som höjer upp skärmkanten en bit.

På sidorna sitter Thunderbolt 3-post, dubbla 10 gigabits usb, hdmi-utgång och hörlursuttag. Det är en solid uppsättning portar, men vi hade kanske hellre sett en extra usb istället för den manuella batteriindikator som XPS-datorerna har på sidan. Den är kul men inte helt nödvändig.

Dell XPS 15 skärm
Oled-skärmen är en av datorns starkaste sidor. Tangentbordet en av dess svagare.

Blandat intryck att jobba på

Tangentbordet är centralt placerat utan sifferknappsats, med en stor musplatta under. Vi tycker nog att Dell hade kunnat utnyttja ytorna här bättre. Tangentbordet kunde gott varit ett par centimeter bredare och mindre kompakt. Det har inte heller riktigt den kvalitetskänsla vi hoppas på i prisklassen, med något skramliga knappar och plastig känsla under fingertopparna.

Musplattan håller klart högre klass, en stor matt yta med minimal friktion och hög precision. Det som möjligen saknas är ett snabbt sätt att stänga av plattan om du har extern mus på usb. Bredvid tangentbordet hittar vi en på-knapp som tillika är snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare.

Skärmen är täckt i glas och går att få med eller utan pekfunktion. Vår testade modell har ingen touch, men vi kan inte se att det påverkar designen eller yttermått och vikt. Det finns också några olika varianter på skärmpanel, minst två ips-modeller och en med oled-skärm, vilket är den vi har testat. Alla har knivskarp 4k-upplösning och färgegenskaper i toppklass.

Toppklass på skärm, mellanklass på ljud

Här får vi full matchning mot både dci-p3 och Adobe RGB, vilket ger en intensiv lyster i färgerna. Skärmen har stöd för Dolby Vision HDR för extra dynamik när du spelar upp film. Med 500 cd/m2 i ljusstyrka och oled-panelens absoluta svärta får vi klockren kontrast.

Dell XPS 15 portar
Extern skärm går att ansluta via hdmi, eller med displayport via thunderbolt-porten.

På Dells webbsidor för datorn står det att programmet Premiercolor ingår, ett program som hanterar färgprofiler så att du får rätt färgrymd för rätt applikation och innehåll. Men det kan vi inte hitta i vårt system, och ser det inte heller bland program och drivrutiner som går att ladda hem på supportsidorna. Det vi får är Cinema Color, en app som optimerar färg och dynamik för filmvisning, men inte för annat.

Ljudet från de inbyggda högtalarna är kraftfullt i diskant och mellanregister, men har inte riktigt det tryck i basen som vi hoppats på. Det är överlag bra utan att riktigt blända oss i kvalitet och detaljrikedom. Tack vare bra ljudkontrollprogram från Waves Maxx får du många möjligheter att både justera ljudbild, mikrofon och surround, en enklare stereospridningskontroll för högtalarna, och mer omfattande när du pluggar in hörlurar.

Kraftfull för nästan allt

Dell XPS 15 finns att få med olika varianter av Intels Coffe Lake-processorer för kraftfulla laptops. Det är alltså nionde generationens Core och inte den nya generation tio som precis har lanserats. Men den har främst introducerats på gaming-datorer till en början, och nuvarande generationen kommer att hänga med ett bra tag till. I vår dator sitter mellanmodellen Core i7-9750H med sex kärnor och multitrådning. Det är datorkraft som kan plöja sig igenom det mesta.

Grafik levereras av Nvidia Geforce GTX 1650, ett bra kort om du inte spelar intensivt men vill ha extra prestandalyft i CUDA-kompatibla program, till exempel Adobe Creative Suite. Det funkar också dugligt för att spela spel på, men du får nöja dig med 1080p-upplösning på skärmen då. 4k är det lite för klent för att driva.

Testade datorn har en ssd på 512 GB, men vi skulle nog rekommendera en uppgradering till en likadan dator fast med 1 TB ssd. Dels eftersom 512 GB snabbt kan ta slut om du till exempel jobbar med stora videoprojekt eller spelar mycket. Dels för prestandan, då 1 TB-versionen är en betydligt snabbare typ av ssd. Här får vi halvsnabbt resultat, strax över 500 MB/s i läshastighet. Det är inte dåligt, men vi hade hoppats på gigabyte-hastigheter.

Dell XPS 15 stängd
Designen är vi vana vid vid det här laget. Snyggt, men är det inte dags för något nytt?

Fläktar och batteri får godkänt

Högpresterande hårdvara kan givetvis leda till högljudd kylning, men Dell gör ett bra jobb på den punkten. Datorn är för det mesta ljudlös vid enklare vardagligt surfande och Office-jobbande, men tillfälligt uppspinnande av en fläkt på lågvarv. Tung last på hårdvaran drar givetvis upp fläktbruset, och som mest är det påtagligt, om än inte obehagligt.

Batteritiden från datorns sex-celliga batteri är varken bra eller dålig. Man ska inte förvänta sig att en så här kraftfull dator med stor, högupplöst och ljusstark skärm är en evighetsmaskin. Vi får ut en och en halv timmes tungt processorbelastande jobb ut den, eller en extra lång arbetsdag av strömsnål användning. Men då du troligen gör lite mer utmanande saker på en sån här dator bör strömadaptern alltid följa med. Den är en traditionell kloss och ansluts med proprietär rund kontakt, men är i alla fall behändigt kompakt.

Mjukvarumässigt är det inget i datorn som överraskar. Förutom förinstallerat Netflix och en del onödiga appar Microsoft prackar på de flesta nya datorer så är det fritt från bloatware. Dell har en handfull egna support- och systeminställnings-appar, och funktioner som skärmen, Killer-nätverkskortet och ljudet har egna inställnings-appar. Förutom ett erbjudande om 20 GB Dropbox-plats i ett år ingår inga andra extra mervärden.

XPS 15 gör många saker rätt, och vi uppskattar att det finns stor möjlighet till anpassning efter personliga behov och budget. Vår testade modell är inte den mest optimala konfigurationen av datorn tack vare dess medelmåttiga ssd, men vassare alternativa modeller finns att köpa.

Specifikationer

Produktnamn: Dell XPS 15 7590
Testad: April 2020
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i7 9750H, 2,2 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1650, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum blank oled, 1920 x 1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 2st usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Batteritid: 1h 30min (hög belastning), 11h 20min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 35,7 x 23,5 x 1,7 cm
Vikt: 1,8 kg
Rek. Pris: 23 090 kr
Pris: 22 790 kr hos Dell.se.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 399 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 504 poäng
Geekbench 5, gpu (cuda): 22 665 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 8 048 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 3 619 poäng
Disk, läsning: 656,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5