Testad produkt: Dell XPS 15 9500
Pris23 477 kr hos Dell

Dell XPS 15 9500 är uppföljaren till förra årets XPS 15 7590. Den presenterades redan för ett år sedan, men det dröjde innan den fanns i svenska butiker och det drog ut än mer på tiden att få tag på ett testexemplar.

För test av nyare Dell XPS 15 9510 - läs den här artikeln

Men det var värt väntan, för senaste XPS 15 levererar precis den höga kvalitet vi förväntar oss av XPS-serien

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med hög prestanda, kvalitetsskärm på 4k och XPS-seriens sedvanligt höga byggkvalitet är XPS 15 9500 en dator som det är svårt att hitta fel på, men den gör inte heller något som gör oss entusiastiska. Vi saknar att Dell övergett oled-skörm som alternativ och att en del detaljer inte håller lika hög nivå som resten av datorn.

Positivt

  • Bra prestanda
  • Högklassig 4k-skärm
  • Kraftfulla högtalare
  • Bekvämt tangentbord och musplatta

Negativt

  • Långsam pekrespons
  • Ingen vidare webbkamera
  • Högljudd kylning
  • Batteritid i underkant

Det finns en handfull skillnader jämfört med datorn vi testade förra våren. För det första har chassit fått några små designjusteringar – kortsidor i aluminium istället för kolfiber, tunnare skärmkanter och en aning mer slimmad design överlag. Datorn väger dock marginellt mer än sin föregångare, strax över två kilo istället för strax under.

Borta är också den behändiga batteriindikator som föregångaren hade på ena sidan. Den har även en helt annan uppsättning externa anslutningar. Nu är det usb typ c-portar för hela slanten, två thunderbolt 3 och en usb 3.1 typ c, som även har laddningsport och stöd för displayport, men inte pci express-kompatibilitet samt snabb dataöverföring. För att du ska kunna plugga in äldre tillbehör får du också med en adapter med en hdmi- och usb typ a-port.

Utan sifferknappsats är det lätt att få plats med ett stort tangentbord i en 15-tummare. XPS 15 9500 har ett väldisponerat, centralt placerat tangentbord, flankerat av galler med högtalarelement under. Tangentbordet har bra, justerbar bakbelysning och en fingeravtrycksläsare i ena hörnet. Det är mer högljutt och skramligt att skriva på än vad som är acceptabelt i en premium-laptop, men den taktila känslan i tangenterna är i toppklass.

Dell XPS 15 musplatta
Extra stor musplatta. Bra om du använder den flitigt, men kan kännas i vägen om du förederar extern mus.

Datorns musplatta är rejäl och bjuder på både en bekväm arbetsyta och utmärkt muskontroll. Ett annat sätt att kontrollera datorn är med pekskärmen, som även den har precision. Det är dock en aning släpighet i responsen om du ska dra och släppa fönster eller göra liknande saker med fingerstyrning.

4k istället för oled

Skärmen är en av de stora skillnaderna mellan den här och förra generationens XPS 15. Oled-skärm är inte längre något alternativ utan det är ips-skärm som gäller. Det finns en 1080p- och en 4k-version av skärmen. Den vi testat har 4k-upplösning eller egentligen det som kallas uhd+, vilket innebär att det är en skärm med bildförhållandet 16:10 istället för 16:9, med några millimeter samt 140 extra pixlar på höjden.

Det är en trevligt ljusstark skärm. Dell uppger själva styrkan till 500 cd/m2, men i själva verket kommer den upp i mer än så. Det kan vara ett plus om du vill jobba i utomhusljus. Med ljusstyrkan i topp läcker den dock bakgrundsljus och tappar i svärta och kontrast, samt får ojämn ljusstyrka över skärmytan.

Det problemet blir mindre när vi dämpar ljusstyrkan till normalläge för inomhusbruk. Då får vi ett jämnt och behagligt ljus. Svärtan blir dock aldrig mer än halvbra, vilket gör att vi saknar oled-skärmen. Färgmässigt levererar skärmen ett stort omfång och matchar mer eller mindre både dci-p3 och Adobergb-standard, även om färgkorrektheten skulle må bra av en professionell kalibrering.

XPS 15 skärm
Snygg, skarp och ljusstark skärm.

För visning av hdr-material stöder skärmen Vesa DisplayHDR 400, men just visning av hdr-media är kanske dess svagaste kort. Den inte kan kombinera svärta och hög ljusstyrka bra nog för riktigt hög dynamik. Det är ett minus för en annars utmärkt skärm. Det mesta i mediaväg ser fortfarande riktigt bra ut. Låter bra gör det också, med kraftfulla inbyggda högtalare, dubbla separata subwoofers och totalt åtta watts effekt. Det är rejält för en laptop och det levererar inte bara volym utan också hög kvalitet på densamma.

Stabila prestanda till det mesta

Datorn drivs av en solid uppsättning hårdvara. 10:e generationens sexkärniga Intel Core i7-processor, 32 gigabyte ramminne och en stor ssd med hög läshastighet. Processorn får sällskap av ett Geforce GTX 1650 ti-grafikkiort som ger dig ökad prestanda i många program och fullt dugliga spelprestanda… så länge du går ned från 4k-upplösning till vanlig full hd när du spelar.

Datorn går också att få med Core i5 respektive Core i9-processor och med olika mycket lagring och minne, men vi tycker vår modell träffar mest rätt. Mycket kraft till nästan allt och inte till ett orimligt pris. Just den här modellen måste beställas direkt från Dell, med det finns snarlika konfigurationer hos återförsäljare, till exempel en exakt likadan fast med mindre ssd.

Vill du ha den absolut senaste tekniken kan det dock finnas orsak att vänta, då nya Intel-processorer för kraftfulla laptops förväntas lanseras senare i år och med dem förhoppningsvis en snabb uppgradering av XPS-familjen.

XPS 15 portar
En typ c-port, en kortläsare och en hörlursport. På motsatta sidan sitter två typ c-portar till.

Inte långlivad

Batteritiden är aldrig särskilt bra i datorer som den här, men även i jämförelse med andra likvärdigt kraftfulla laptops drar den ovanligt mycket ström. Antagligen är det skärmen som är energitjuven, en ljusstark ips på 4k är allt annat än strömsnål.

Se till att alltid ha strömadaptern i närheten, den är inte alltför stor med tanke på datorns prestandaklass. Datorn har bra rutiner för att optimera för olika typer av laddning, om du till exempel har ström konstant inpluggad kan den anpassa sig till det för att minska stressen på batteriet.

Det mesta med datorn håller toppkvalitet, men i ett par detaljer brister det. Webbkameran levererar en platt, blek och tråkig bild med mer brus än vad vi tycker är acceptabelt och datorns inbyggda mikrofoner ger röster ett något burkigt ljud. Det är också ett rejält med liv i fläktarna, när datorn får mycket att göra och aktiv kylning drar igång blir du snabbt medveten om detta.

Dell XPS 15

Specifikationer

Produktnamn: Dell XPS 15 9500 (cnx9508)
Testad: April 2021
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i7-10750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1650 ti, 4 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Skärm: 15,6 tum blank ips, 3840x2400 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, usb 3.1 typ c med Displayport, headset 
Trådlöst: wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, 1 år säkerhetspaket
Ljudnivå: 0-41 dBa
Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning), ca 12 tim (låg belastning)
Storlek: 34,4 x 23 x 1,6-2 cm
Vikt: 2,03 kg
Rek. pris: ca 23 477 kr
Aktuellt pris: 23 477 kr hos Dell

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 033 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 214 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 461 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 280 poäng
Geekbench 5, grafik: 44 378 poäng
Disk, läsning: upp till 2 980 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 537 MB/s

Betyg: 4 av 5