Betyg 4 av 5

Wacom Mobile Studio Pro 13: Omdöme

Med klockren pekkontroll och prestanda som kan driva alla viktiga program blir det här ett komplett arbetsverktyg för skapande proffs, med en del smarta uppgraderingar jämfört med förra modellen. Men den är lite mer begränsande än vi hoppats på, framför allt med opraktiskt kort batteritid.

Positivt

  • Utmärkt pennkontroll
  • Goda prestanda
  • Smarta extrakontroller
  • Ergonomisk för bordsjobbande

Negativt

  • Ljussvag skärm
  • Ingen vidare batteritid
  • Högt pris

Rek. Pris: ca 35 000 kr
Pris: 29 990 kr hos CDON.

Första versionen av ritplattedatorn Mobile Studio Pro kom 2016, och nyligen har Wacom släppt en uppdatering av konceptet. Först kom en uppgradering av stora Mobile Studio Pro 16 i höstas, och nu en ny version av den mindre och mer behändiga Mobile Studio Pro 13, med modernare hårdvara och lite nya egenskaper.

Vad är då Mobile Studio Pro? Kort och gott en Windows-surfplatta med extra bra skärm för pennstyrning och andra egenskaper som gör den helt rätt att göra sådant som skissa, teckna och retuschera bilder på. Den bekymrar sig mindre om låg vikt och kompakt design än om bra arbetsergonomi, höga prestanda så att den kan köra alla viktiga skapande program, och bästa möjliga pekskärm för pennstyrning.

Med en 13-tumsskärm är den redan inte direkt nätt som platta, och den har utöver det breda skärmmarginaler runtom, och en sidopanel på ena kortsidan med Windows-knapp, som även är fingeravtrycksläsare, och totalt tio funktionsknappar för olika alt- och funktionstangenter, snabbkommandon, med mera. Du kan ställa in dessa till stor del själv.

Snygg men ljussvag skärm

Skärmen har 1440p-upplösning, vilket gör den skarp och fin att titta på. Den har goda färgegenskaper med 80 procent av AdobeRGB-standarden, men det verkar faktiskt vara en liten nedgradering från föregångaren som såvitt vi kan se låg snäppet högre i procent.

Wacom Mobile Studio Pro 13
Wacom Mobile Studio Pro 13 är inte direkt liten som platta, men har bra grepp och ett extra stöd som går att trycka fast på baksidan. 

Vi har inte möjlighet att mäta färgkorrekthet, men de testfoton vi visar på skärmen ger oss snyggt neutrala toner som med blotta ögat ser ut att ligga rätt. Ljusstyrkan på cirka 250 cd/m2 är inte så hög, så att jobba utomhus kan innebära problem. Å andra sidan är ljusfördelningen i skärmen utmärkt jämn.

Bra bild åtföljs tyvärr inte av bra ljud. Plattan har inbyggda stereohögtalare som vi får kalla för mer funktionella än njutbara. Både bas och diskant kommer bort, medan mellanregistret är rent och tydligt. Den känns anpassad för röståtergivning, men för sådant som samtal hade vi önskat oss högre maxvolym.

Pennan är poängen

Till plattan får du med två saker. Dels ett ställ som du kan montera på baksidan och vinkla upp plattan i tre olika arbetsställningar om du har den på ett bord, upp till ungefär 45 grader. Dels en rejäl och utmärkt bekväm pekpenna, Wacom Pro Pen 2. Tillsammans med speciallager framför skärmen ger den utmärkt pennkontroll med hög precision, 8 192 nivåer av tryckkänslighet, detaljerad tiltkontroll och minimalt med lagg mellan dina handrörelser och pekaren på skärmen.

Vi satte plattan i händerna på en riktig illustratör som gav oss omdömet att det är så nära att teckna på ett papper som han kommit med digitala medel. Bland annat tack vare skärmens matta glasyta som ger rätta friktionen i underlaget för pennan.

På pennan sitter två knappar som fungerar som höger och vänster musknapp, vilket gör den lätt att använda som mus-ersättare för mer vardaglig användning. Det här är ju också en helt vanlig Windows-pc i grund och botten, med kraft som en riktigt bra ultrabook, så du kommer troligen att vilja nyttja den till att även surfa, mejla och köra Office på.

Wacom Mobile Studio Pro 13 knappar
Funktionsknapparna är inställa på att ge dig en del vanliga knapptryckningar i till exempel Photoshop som du annars behöver tangentbord för. Men de går att ställa in efter dina behov. 

Starka ultrabookprestanda

Den har en Intel Core i7 i åttonde generationen med Intel Iris Plus-grafik, 16 GB ram-minne och en 512 GB ssd. Lagringen är möjligen det vi önskat oss mer av. Med tanke på priset för plattan på cirka 30 000 kronor tycker vi gott att en terabyte ssd hade varit välkommet, och gärna en med gigabyte-hastighet. Nu är lagringen bara halvsnabb.

En nyhet med den nya modellen är att Wacom har gjort det enklare att komma in i datorn för att uppgradera ram-minne och ssd, så den som är ambitiös kan skaffa en vassare m.2-ssd och stoppa in. Vill du bara ha mer utrymme finns en sd-kortläsare på sidan av plattan som ett enklare alternativ.

Mobile Studio Pro 13 väger som en vanlig laptop, nästan ett och ett halvt kilo. Och då har den inte tangentbord eller musplatta. Det är möjligen det vi känner att vi saknar här, en docka för att göra komplett laptop av den. Det hade å andra sidan varit lite opraktiskt med tanke på det stora formatet. Det du givetvis kan göra är att skaffa mus och tangentbord på usb eller bluetooth och plugga in. Enheten har tre usb-c-portar, via vilken den också laddar batteriet.

Tveksam batteritid

Du kan behöva ha laddaren nära tillhands för batteritiden är verkligen inget vidare. Den klarar bara en dryg timme av intensivt och processortungt jobb, och inte så mycket mer om vi kör försiktigt och dämpar ljusstyrkan i skärmen. Den är också rätt så högljudd, med fläktar som går igång och viner även när hårdvaran inte är överdrivet belastad.

Mjukvarumässigt får du en enkel Windows 10 Pro-installation utan onödigt bloatware. Wacoms egna mjukvara för inställning av skärm, penna och andra specialfunktioner och ett enkelt skissprogram är förinstallerat. Skaffar du ett konto hos Wacom och registrerar din nyinköpta platta får du även sex månader med teckningsprogrammet Adobe Fresco. 

Wacom Mobile Studio Pro 13 under användnnig
Med rätta talangen blir Mobile Studio Pro 13 ett riktigt kraftfullt och produktivt verktyg.

En platta som denna är inte för alla, men Wacom levererar kvalitet för sin målgrupp av ambitiösa kreativa proffs, och hobbyister med extra pengar att bränna. Då det här faktiskt är en solid pc också kan den ersätta en befintlig dator i hemmet eller på kontoret, och då blir inte investeringen lika skyhög om det ändå var dags att byta ut den. Tyvärr går det inte att koppla extern skärm direkt till den, men det finns lösningar med docka för sådana ändamål. Du kan även köra den som pek- och pennskärm till en annan dator om du skulle vilja det.

Dess mobila egenskaper är dock en besvikelse, med en skärm som bara är lämpad för kontrollerat inomhusljus och en batteritid som gör att du inte ens klarar en längre session med plattan i knät i vardagsrumssoffan.

Specifikationer

Produktnamn: Wacom Mobile Studio Pro 13 (DTHW1321HK0B)
Testad: April 2020
Tillverkare: Wacom
Produkttyp: Tablet-pc med penna
Processor: Intel Core i7 8559U, 2,72 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 655
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 13 tum matt ips, 2560x1440 bildpunkter, pekskärm
Kameror: 1080p bak och fram.
Anslutningar: 3st usb 3.1 typ c, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Pro Pen 2, 10 snabbknappar, påmonterbart ställ, pennhållare, TPM 2.0
Batteritid: 1h 20min (hög belastning), 3h 35min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-42 dBa
Storlek: 43 x 33 x 0,85 cm
Vikt: 1,44 kg
Rek. Pris: ca 35 000 kr
Pris: 29 990 kr hos CDON.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 474 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 898 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 8 477 poäng
Disk, läsning: 620 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Betyg: 4 av 5

Wacom MobileStudio Pro 13" 512GB (2019)

Bästa pris just nu: 29990 kr