Facebook är ökänt för sitt storebrorssätt att göra saker. Oavsett vad du gör på internet verkar detta företag veta allt och det verkar som om det inte finns något sätt att gömma sig för Facebooks långa arm som inte bryr sig om vår integritet.

Även om det är svårt att tänka sig att de kommer att ändra denna strategi finns det några goda nyheter. Nyligen introducerade Facebook en ny funktion till sin plattform, kallad Aktivitet utanför Facebook. Den låter dig se och ta bort en del av den information som företaget samlar in, även utanför Facebook.

Det inkluderar data som Facebook fått från andra webbplatser och appar som du använder och som delar information med Facebook. Det kanske är mer och fler än du tror. Informationen sägs användas enbart för att visa dig riktad reklam, men du kanske inte är road ändå.

Aktivitet utanför Facebook

1. Inställningar

Logga in på Facebook och klicka på den lilla nedpilen längst till höger i menyraden. Välj Inställningar och sedan Din Facebook-information till vänster.


Facebook

2. Lösenord

Klicka på Aktivitet utanför Facebook. Nu visas lite information om vad det handlar om. Klicka på Hantera din aktivitet utanför Facebook. Nu kan du behöva logga in igen, även om du redan är inloggad.


Facebook

3. Information

Nu kan du se alla appar och webbplatser som har delat information om dig med Facebook och klicka för att få veta mer om vad som delats. Lite skrämmande är det...


Facebook

4. Inaktivera

För varje app eller webbplats du klickar på kan du längst ned välja att inaktivera att informationen länkas till dig. Det betyder dock inte att den inte samlas in – bara att den inte används för att visa dig anpassad reklam.

Du kan även välja att inaktivera allt genom att klicka på Hantera din aktivitet utanför Facebook -> Hantera framtida aktivitet och klicka på reglaget.

Hantera din aktivitet utanför Facebook