Att vi kan köra Office-programmen i mobilen är ingen nyhet. Redan 2013 släppte Microsoft appen Office Mobile för smarta telefoner och ett par år senare kom tre separata Word-, Excel- och Powerpoint-appar.

Det som har hänt nu är att Microsoft har lanserat en ny och sammanhållen Office-app för Android och IOS. I stället för att som idag ladda hem tre olika appar hittar du alltså alla verktyg i samma.

Förutom att begränsa antalet appar på din telefon bjuder den nya Office-appen även på ett antal smarta nyheter. Det finns ett inbyggt anteckningsblock och en skannerfunktion som läser in olika sorters dokument och omvandlar dem till sökbar text.

Du kan också använda appen för att hålla reda på dina filer i Microsofts molntjänst Onedrive – och för att dela filer mellan telefon och dator.

Gratis om du vill

Det enda som krävs för att kunna använda Office-appen är ett Microsoft-konto, alltså exempelvis en Outlook- eller Hotmail-adress. Det går att köra gratisvarianten, men om du vill ha fler funktioner måste du teckna ett Premium-konto.

Det senare är också ett krav om du smidigt vill kunna växla mellan mobil och dator. Appen är nämligen fullt kompatibel med det vanliga Office-paketet för datorn. Du kan med andra ord börja skriva ett dokument på din bärbara dator, fortsätta på din mobil och avsluta på din stationära dator.

Förutsättningen för att det här ska fungera är förstås att alla enheter har tillgång till internet och att du är inloggad med samma Microsoft-konto. Om du är det lagras filerna på Microsofts molntjänst Onedrive och du når dem överallt.


Så funkar Office-appen

Office

1. Inställningar

Gå till ditt konto och appens inställningsmeny.

2. Till programmen

Byt till startsidan för exempelvis Word eller Excel.

3. Dokument

Hitta ett dokument genom att bläddra eller söka.

4. Anteckningar

Office-appen visar dina anteckningar från Outlook.

5. Dokument

Peka på ett dokument för att öppna det eller välj menyknappen för fler alternativ.

6. Startsida

Återgå till appens startsida (den du ser på bilden)

7. Nytt

Med plus-ikonen skapar du nya dokument.

8. Anteckna

Skapa en ny anteckning här.

9. Skanna

Skanna in dokument, foton eller skrivtavlor – och spara på Onedrive.

10. Nytt dokument

Tryck på Dokument och välj filtyp för att skapa ett nytt.

11. Gör mer

Hitta fler åtgärder, till exempel att skicka filer mellan telefonen och datorn.


Fem frågor om appen

Office

1. Hur installerar jag?

Du installerar Office genom att öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad), söka efter Microsoft Office och trycka på Installera. Första gången du öppnar appen krävs att du godkänner lite olika villkor.


Office

2. Måste jag logga in?

För att använda Office måste du logga in med ett Microsoft-konto, exempelvis en Outlook- eller Hotmail-adress. Det här sker automatiskt om du redan kör någon annan Microsoft-app.

Saknar du ett Microsoft-konto skaffar du det gratis på account.microsoft.com. För att byta konto i appen trycker du på profilbilden uppe till vänster.


Office

3. Vad är Premium?

Det går att använda Office-appen utan kostnad, men du får fler funktioner om du skaffar ett Premium-abonnemang. Det kostar mellan 65 och 90 kronor i månaden beroende på hur många enheter du vill använda.

För att ta reda på vilka funktioner som ingår och för att skaffa ett abonnemang trycker du på ikonen till vänster och bläddrar ned till Välj premium.


Office

4. Funkar mina gamla appar?

Att ladda hem den nya Office-appen är inget måste. Än så länge fungerar de fristående Word-, Excel- och Powerpoint-appar, och de ligger kvar i appbutikerna.

Observera att den nya Office-appen i skrivande stund fungerar sämre för dig som använder en surfplatta (eller mobil) i liggande läge. Den klarar nämligen inte av att rotera skärmen i alla vyer.


Office

5. Hur skriver jag?

När du skapar ett nytt dokument eller öppnar ett gammalt så hamnar du i samma läge som i de gamla, fristående apparna. De är skräddarsydda för mobilens lilla skärm – och de innehåller färre funktioner än Office-paketet för dator.