En av de väsentliga sakerna med att arbeta med text i en ordbehandlare är förmågan att anpassa texten efter marginalerna.

Lyckligtvis, oavsett om du behöver justera textstycken till vänster, till höger eller centrera dem på sidan, är det enkelt att göra det i Microsoft Word.

Hur det går till att justera text horisontellt vet du säkert redan, så det går vi bara igenom som hastigast. Men du kanske inte kände till att det även går att justera vertikalt på sidan?

Det är inte svårt, men aningen mer invecklat.

Vi har använt Word-versionen 2019 från Microsoft Office 365. Men även om du har en tidigare version av Office, bör saker fungera på ungefär samma sätt, möjligen med några mindre visuella skillnader.

Word

1. Horisontellt

Att justera horisontellt är enkelt. Markera texten, gå till menyfliken Start och välj någon av knapparna för vänster, centrering, höger eller justering mot båda marginalerna.


Word

2. Layout

Samma fyra val finns även för justering i höjdled. Markera texten och gå till fliken Layout. Klicka på den lilla pilen längst ned till höger i sektionen Utskriftsformat.


Word

3. Sidjustering

Fönstret Utskriftsformat öppnas. Välj fliken Layout. Vid Lodrät justering, välj önskad placering av texten i höjdled, överkant, centrerad, marginaljusterad eller nederkant.


Word

4. Stycke eller sida

Välj sedan vid Använd på längst ned i fönstret om ändringen ska appliceras enbart på markerad text eller i hela dokumentet. Avsluta med OK.