Om du måste dela filer på distans, alltså om personen du vill dela en fil med inte finns i samma nätverk som du, måste du använda någon form av mellanhand. Du kan exempelvis e-posta eller ladda upp dem till någon molntjänst.

Fördelen med dessa metoder är att filen mellanlandar någonstans, så att ni inte behöver passa varandra. En nackdel kan exempelvis vara storleksbegränsning eller just mellanlandningen – du kanske vill skicka filen direkt.

Om du föredrar direkt överföring är så kallad p2p-överföring användbar. Generellt sett är denna typ av överföring möjlig mellan två datorer, men för slutanvändare är det inte det enklaste att konfigurera, varför vi rekommenderar användning av en webbtjänst.

Toffeeshare fungerar i din webbläsare. Du laddar upp filer och delar en länk med den du vill skicka filerna till.

Filen laddas inte upp någonstans, utan skickas direkt. Din webbläsare måste därför förbli öppen och du kan inte uppdatera eller stänga fliken som överföringen är aktiv i förrän den är klar.

Det här fungerar lika bra från en platta eller en mobiltelefon.

Toffeeshare

1. Ta dig till toffeeshare.com i valfri webbläsare.
2. Dra in din fil i ringen i mitten eller klicka och bläddra.
3. När filen har lagts till ger Toffeeshare dig en länk som du kan kopiera och dela. Du får också en qr-kod som du kan skanna, vilket gör det till ett ganska enkelt sätt att överföra filer till en till en smart telefon.