Testad tjänst: Mullvad
Pris vid månadsbetalning: Ca 52 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: Ca 52 kronor per månad

Svenska Mullvad har en något annorlunda, men väldigt konsekvent, prissättning. Deras vpn-tjänst kostar 50 kronor i månaden, oavsett längden på abonnemanget. Här finns alltså inget att vinna på att teckna ett långt abonnemang på två eller tre år, kostnaden blir densamma som om du betalar in en femtiolapp i månaden.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Svenska Mullvad är en billig, snabb och lättanvänd tjänst som erbjuder hög anonymitet. Tyvärr saknas långtidsabonnemang för att pressa ned priset ytterligare och åtkomsten till de vanligaste strömningstjänsterna är lite för ojämn för att Mullvad ska nå högsta betyg.

Positivt

  • Hög anonymitet
  • Många betalalternativ
  • Snabbt

Negativt

  • Inga långtidsabonnemang
  • Ojämn åtkomst till strömningstjänster
Detta gör att Mullvad står sig bra i konkurrensen om man jämför kostnaden vid månadsbetalning (de flesta konkurrenterna kostar minst en hundring för en månad). Vid ett årsabonnemang klarar man sig också hyfsat bra i jämförelse med andra (nyligen testade topptjänsten Nord VPN kostar exempelvis 54 kronor i månaden vid ett årsabonnemang). Men många andra tjänster går att få ned till så lite som 25-30 kronor i månaden vid ett långtidsabonnemang, något som Mullvad alltså inte erbjuder.

Något gratis- eller prova på-abonnemang erbjuds inte heller, däremot en 30 dagars precis som hos de flesta av konkurrenterna.

Positivt är dock antalet betalalternativ. Här finns allt från kortbetalning och Paypal till betalning med kryptovalutor.

Anonymiteten viktig

Att Mullvad tar sina kunders anonymitet på allvar märks inte minst på de betalningsalternativ som erbjuds. Här behövs inga kortuppgifter eller e-postadresser om du inte vill, och betalalternativen är många. Exempelvis kryptovalutor, Swish, Paypal och kontant betalning.

Oavsett betalalternativ är det väldigt lätt att komma igång med Mullvad. Både sajten och programvaran är helt på svenska och väldigt pedagogiska och tydliga. Det finns visserligen gott om avancerade alternativ och inställningsmöjligheter, men dessa är inte nödvändiga att sätta sig in i för att komma igång med och använda tjänsten.

Väl igång finns det 790 servrar i 38 olika länder att välja bland. Det är inte i samma klass som exempelvis nyss nämnda Nord VPN (5274 servrar i 60 länder), men Mullvad står sig ändå bra i konkurrensen.

Hastigheterna visar sig också vara riktigt imponerande när vi gör våra tester! Mot svensk server kommer vi upp i rekordhöga 172 Mbit/s. Mot brittiska får vi nästan lika imponerande 168 Mbit/s och mot amerikanska utmärkta 141 Mbit/s. Det är alla tre riktigt utmärkta resultat som placerar Mullvad i toppen bland våra testade tjänster.

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Mullvad kommer upp i 69 procent för svenska servrar, 67 procent för brittiska och 56 procent för amerikanska.

Så långt är allt bra ned Mullvad, men när det gäller åtkomsten till de vanligaste strömningstjänsterna sviktar det tyvärr rejält.

Vi kommer åt SVT Play och (via vissa servrar) TV4 Play, men inte svenska Disney Plus eller svenska HBO Max. Amerikanska Netflix går bra att komma åt, men inte amerikanska HBO Max eller brittiska BBC Iplayer.

Mullvad är med andra ord en billig, snabb och lättanvänd vpn-tjänst för dig som prioriterar anonymitet, men är inget för dig som vill ha full åtkomst till de vanligaste strömningstjänsterna.

Specifikationer

PC för Alla rekommenderar

Tjänst: Mullvad
Testad: Mars 2022
Verksamhetsland: Sverige
Kontakt: mullvad.net
Antal servrar: 790 servrar i 38 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Ja
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 5
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 172 Mbit/s (69%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 168 Mbit/s (67%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 141 Mbit/s (56%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nja (bara via vissa servrar)*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Nej*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Nej*
Pris vid månadsbetalning: Ca 52 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: Ca 52 kronor per månad
Övriga prisalternativ: Samma pris oavsett längd på abonnemang

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 4 av 5