Testad tjänst: Mullvad
Pris: Ca 51 kronor vid månadsbetalning hos Mullvad.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mullvad är en lättanvänd, billig och snabb vpn-tjänst om erbjuder hög anonymitet. Men abonnemangsalternativen är få och åtkomst till såväl BBC Iplayer och amerikanska Netflix som TV4 Play saknas.

Positivt

  • Många betalalternativ.
  • Hög anonymitet.
  • Billigt.
  • Snabbt.
  • Program på svenska.

Negativt

  • Få abonnemangsalternativ.
  • Ganska få länder.
  • Ej åtkomst till BBC Iplayer, amerikanska Netflix eller TV4 Play.

Mullvad är ännu en svensk vpn-tjänst, lovordad för att erbjuda strikt anonymitet och hög säkerhet. Men trots att det är en svensk tjänst är inte sajten helt på svenska. Visserligen har den en svensk front, men alla supportsidor med mera är på engelska. Själva programmet är dock på svenska.

För att komma igång laddar vi ned programmet och genererar ett konto. Detta görs helt utan att lämna några personuppgifter och ett anonymt kontonummer som vi sedan använder skapas. Därefter är det dags att betala.

Mullvad erbjuder bara ett abonnemangsalternativ, vilket är månadsabonnemang för 50 kronor (5 euro). Detta är visserligen billigt (tredje lägst för månadsabonnemang bland de tjänster vi testat), men ett årsabonnemang eller liknande med ännu lägre månadskostnad hade varit önskvärt. Någon gratisvariant eller provperiod finns inte heller, däremot en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti.

Gott om olika betalalternativ finns det också. Allt från Paypal och kreditkort till bitcoin och möjligheten att skicka in kontanter!

Många funktioner men ändå lättanvänt

Det finns gott om inställningsmöjligheter i programmet för lite mer avancerade användare, men det är inga som helst problem för även mer oerfarna användare att använda programmet då gränssnittet är tydligt och pedagogiskt.

När vi kopplar upp oss finns 669 servrar i 58 städer i 36 länder att välja på. Det är en bit från siffrorna för tjänster som Cyberghost (5000+ servrar i 90 länder), Nord VPN (5000+ servrar i 58 länder) eller Ivacy (1000+ servrar i 53 länder) och lite i lägsta laget. De saknar också dedikerade servrar för exempelvis BBC Iplayer och amerikanska Netflix.

Vi lyckas inte heller komma åt någon av dessa tjänster, trots att vi testar med ett flertal olika servrar. Inte heller TV4 Play fungerar att komma åt, däremot SVT Play.

Hastighetsmässigt klarar sig dock Mullvad bra i konkurrensen. Inte riktigt i samma klass om Cyberghost, Nord VPN eller Ivacy, men i alla fall en bit över medel i jämförelse med andra tjänster vi testat.

Mot svenska servrar kommer vi upp i 114 Mbit/s, mot brittiska i 96 Mbit/s och mot amerikanska i 99 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Mullvad kommer upp i fullt godkända 46 procent för svenska servrar, 38 procent för brittiska och 40 procent för amerikanska.

Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 19,0 Mbit/s (86 procent) för svenska servrar, 18,1 Mbit/s (82 procent) för brittiska och 18,2 (83 procent) för amerikanska.

Specifikationer

Tjänst: Mullvad.
Testad: Maj 2020.
Kontakt: mullvad.net.
Verksamhetsland: Sverige.
Antal servrar: 669 servrar i 36 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 114 Mbit/s (46%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 96 Mbit/s (38%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 98 Mbit/s (40%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 19,0 Mbit/s (86%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 18,1 Mbit/s (82%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 18,2 Mbit/s (83%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Nej.*
Pris vid månadsbetalning: Ca 51 kronor hos Mullvad.
Pris vid helårsabonnemang: Saknas.
Övriga prisalternativ: Saknas.

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 4 av 5