Betyg 4 av 5

Egensajt Hemsida: Omdöme

Det här är ett enkelt och riktigt prisvärt webbhotell för dig som bara vill ha det enklaste möjliga och vill komma igång direkt. Lite större utbud av extrafunktioner hade varit trevligt, och administrationsgränssnittet förvirrar oss vid ett par tillfällen.

Positivt

  • Bra sajtbyggare.
  • Snyggt och lättnavigerat.
  • Alla grundläggande funktioner.
  • Smidigt att uppgradera det som behövs.

Negativt

  • Få extra funktioner.
  • Lite utrymme och trafikkvot.
PC för Alla rekommenderar

Egensajt är en relativt liten leverantör baserad i Göteborg, som erbjuder enkla webbhotelltjänster som verkar anpassade för just privatpersoner, föreningar och egenföretagare. De har lågt ingångspris, men du får också relativt lite plats för din hemsida, e-post och så vidare, 5 gigabyte i grundpaketet, och låg datamängd, 10 gigabyte i månaden.

Det är i och för sig mycket nog för de flesta mindre webbsidor, och skulle dina behov öka efterhand kan du sedan betala mer för högre kapacitet. Det är bara att gå in i tjänstens kontrollpanel och dra i reglagen. Du ser direkt vad extra bandbredd eller funktioner kostar, och kan beställa på plats. Det är riktigt smidigt.

Få sajtalternativ

Som ett alternativ kan du uppgradera till paketet Webbshop. Då får du tillgång till två olika e-handelssystem. Även där kan du sedan skala upp utrymme och bandbredd efter behov. Ssl-certifikat för säker https-sajt ingår i bägge abonnemangen.

I ditt grundpaket ingår enkel e-post-hantering där du kan sätta upp konton med imap eller pop3-åtkomst samt ett webbmejlgränssnitt. I webbmeljklienten kan varje enskild användare sedan sätta upp egen mejlfiltrering för sitt konto, även om de sedan använder till exempel Outlook. Det verkar dock inte finnas något enkelt sätt att skapa globala e-postregler om du administrerar många adresser.

För att fylla din domän med en sajt kan du givetvis bygga en manuellt och ladda upp med ftp, men Egensajt ger dig även tillgång till system som Wordpress och en egen sidbyggare. Den sätter automatisk upp till de sql-databaser som behövs för den funktion du väljer när du installerar dem på din sajt.

I sajtbyggaren finns över 200 färdiga, snyggt utformade mallar där du fritt byter ut innehåll, flyttar runt textboxar, lägger till sidor, och så vidare. Dessa passar bra för en infosajt där du då och då vill kunna uppdatera lite information.

Vill du ha en innehållsrik sajt i bloggstil rekommenderar vi istället Wordpress. Det är lite mer jobb att komma igång med och designa en snygg sajt i, men ett riktigt bra verktyg när du väl fått till det som du vill. 

Egensajt Hemsida editor

Tvåstegs domänhantering

Du får också en enkel dns-hantering, där du kan sätta upp subdomäner (extra1.minsajt.se, extra2.minsajt.se, och så vidare) men du kan inte använda dem till så mycket omedlebart, utan som standard står den som "parkerad". Du väljer sedan i en separat meny om den är till exempel en alias eller en som du kan bygga en sajt på. Du kan inte sätta upp något sådant som en Wordpress på ett subdomän utan att först göra det.

Det finns också ett gränssnitt för mer manuell hantering av A-poster, CNAME-poster och så vidare. Det här är inget du bör ge dig in i och peta i om du inte har koll på sådant redan, och gränssnittet gör inte mycket för att hjälpa en nybörjare på rätt väg. Men det finns bra hjälpsidor och alert support som bör kunna guida dig rätt, för detta och andra frågor du som nybörjare kan tänkas ha.

Det vi lite saknar hos Egensajt är den stora uppsjö av extratjänster några av konkurrenterna har, som nyhetsbrevshanterare, globalt mejlfilter, extra bibliotek av sajtsystem att installera, verktyg för besöksstatistik, och lite annat smått och gott. Men ska du bara göra det viktigaste - bygga en sajt och få ut den, är det här ett riktigt bra val.

Specifikationer

Produktnamn: Egensajt Hemsida
Testad: April 2020, uppdaterad juni 2020
Leverantör: egensajt.se
Lagring: 5 GB
Bandbredd/trafik: 10 GB/mån
E-postfunktioner: Vidarebefodrare
Egen sidbyggare: Ja
Filhantering: Ftp / ssh
Domän ingår: Nej
Ssl ingår: Ja
Övrigt: Wordpress, skalbar uppgradering
Cirkapris inkl. moms: 35,91 kr/mån

Betyg: 4 av 5