Betyg 4 av 5

FS Data Premium: Omdöme

Med högt ingångspris och en lite hög tröskel för inlärning är FS Datas webbhotell ingenting för en fullständig nybörjare. Det här är webbhotellet du uppgraderar till när du vill göra något mer avancerat, men kanske inte bästa valet för dig som bara vill komma igång med en enkel sajt och lite e-post.

Positivt

  • Höga prestanda och kapacitet.
  • Många funktioner.
  • Utmärkt sajtbyggare.

Negativt

  • Högt pris.
  • Kan kräva en del förkunskaper.

FS Data är en av Sveriges äldsta och största leverantörer av webbhotell. De erbjuder ett både kraftfullt och funktionsrikt webbhotell där allt du behöver ingår, inklusive en .se-domän. Det är dock mer påkostat än en del av konkurrenterna och vänder sig främst till de som har lite större behov av bandbredd och kapacitet.

Enklaste abonnemanget heter Premium, och ger dig hela 20 gigabyte sajtutrymme, ingen trafikkvot, och en bandbredd på hela 1 gigabyte per sekund. Lägg till det också garanterat god serverprestanda med dedikerade processorkärnor och mycket tilldelat minne, vilket kan behövas om du har en populär sajt. Men så kostar det också. Standardpris är 169 kronor i månaden, fast rabatt första året med halva priset.

Webbhotelltjänsten har ett snyggt och redigt administrationsgränssnitt uppdelat i två delar, grundläggande Kundavdelning där du hanterar fakturor, domäner, supportärenden, och en del enklare webbhotellfunktioner som att skapa nya e-postkonton och forward-adresser, inställningar för säkerhetskopior, en webbaserad filhanterare och lite andra småsaker.

Många funktioner och finesser

Det stora mer kraftfulla gränssnittet är dock separata Cpanel. Det är förinställt på engelska, går att välja språk på, och är övrigt rätt så lätt att navigera i. I alla fall om du är insatt i hur webbservrar och webbhotell fungerar och kan de tekniska termerna för det mesta.

FS Data Premium

Här finns smarta verktyg för e-postkonton, som spam- och sorteringsfilter, kryptering, kontaktboks- och kalenderhantering för e-post, en smart bildhanterare som skalar och webbformaterar bilder åt dig, möjlighet att smidigt sätta upp webbalias och forward från subdomän, och mycket mer. Vi får också snygg och innehållsrik statistik och sajtbesökare och trafik.

Här finns säkerhetsverktyg som ip-blockering, skydd mot djuplänkning, och rutiner för att göra hantering av användarkonton säkrare, om du till exempel har kundregistrering i en e-shop eller webbforum på sajten. Sysslar du med sådant kan du dock behöva läsa på ordentligt om vad som gäller lagligt innan du sätter igång.

Slutligen finns här både en funktionsrik och lättanvänd mallbaserad sajtbyggare med mycket flexibilitet och stora möjligheter trots avskapat gränssnitt. Utöver det får du Softcalulous App Installer, ett system som installerar en mängd olika gratis sajtsystem byggda på öppen källkod. Här finns allt från Wikipedia-kloner och bloggsystem som Wordpress och andra, till e-handelssystem, forum, webbaserade spel, och massor av annat. En del är kompletta slutna sajtsystem, andra kan installeras tillsammans och integreras på en sajt.

Specifikationer

Produktnamn: FS Data Premium
Testad: April 2020
Leverantör: fsdata.se
Lagring: 20 GB
Bandbredd/trafik: 1 GB/sek
E-postfunktioner: Filter, spam-skydd, vidarebefodrare, autosvar m.m
Egen sidbyggare: Ja
Filhantering: Ftp / webb
Domän ingår: Ja, 1 år
Ssl ingår: Ja
Övrigt: Sajtoptimering, 200+ webbsystem, webbstatistik m.m
Cirkapris inkl. moms: Kostar 84,50 kronor per månad

Pris kan variera något beroende på faktureringssätt, bindbningstid, med mera

Betyg: 4 av 5