Betyg 4 av 5

Inleed Standard: Omdöme

Med lägsta priset bland de webbhotell vi testat och fortfarande ett ganska bra funktionsutbud är Inleed Standard helt klart intressant. Det kan bitvis vara svårt att hitta rätt i för en nybörjare, men är värt lite extra tid att bekanta sig med. Vi rekommenderar dock att du uppgraderar till näst billigaste och fortfarande prisvärda paketet.

Positivt

  • Extra lågt pris.
  • Trots det ganska gott om funktioner.

Negativt

  • Snålt med utrymme.
  • Kan kräva en del förkunskaper.

Inleed är en lite mindre leverantör som ställer upp med ett webhotell som har mycket lågt pris på ingångsnivå. Grundpaketet Inleed Standard kostar bara 19 kronor i månaden. Då får du dock bara 2 gigabyte lagringsutrymme, samt 50 gigabyte trafik i månaden. Ett steg upp i pris får du betydligt mer lagring,10 gigabyte, och det fortfarande riktigt billigt. För krävande kunder finns proffsiga alternativ kallade Prime med ännu mer volym och avsatta systemresurser, och proffsiga cachningsfunktioner.

Tjänsten har två olika admin-gränssnitt. Först ett enklare som heter Kundzon, där du kan hantera domäner (du kan köpa och knyta till dig hur många som helst), e-postkonton, databaser med mera. Här kan du även installera en handfull sajt-system på en domän och direkt komma igång med byggandet. Här finns till exempel Wordpress eller mer avancerade – men också mycket mer svårjobbade – sajtsystemet Joomla, ett diskussionsforum, en egen Wiki-sajt och ett par enklare webbshop-system.

Inleed Standard

Sedan finns ett avancerat läge, vilket tar dig till ett annat engelskspråkigt system kallat Directadmin där det finns möjlighet till mer avancerade inställningar och ett helt gäng extra verktyg. Du kan sätta upp autosvar och semestermeddelanden för e-postkonton, sköta spam-filter, och lägga upp e-postlistor.

Här finns kontoadministration för ftp-åtkomst, en webbaserad filhanterare, ett extra webbmejlsystem, manuell backuphantering av din sajt, och annat smått och gott som mest lämpar sig för en erfaren webbhotellsanvändare.

Flera sätt att skapa webb

Men här finns också Installatron, en mer funktionsrik och innehållsrik installationshanterare för sajtsystem, där du kan välja mellan strax under 150 olika sajtsystem att köra, utöver sådana som Wordpress och Joomla som vi redan nämnt. Här finns även mallbaserade sajtskapare, flera olika webbforumsystem, bildgallerier, webbshoppar och mycket mer.

Kvaliteten på systemen varierar, men det är ju helt klart ett plus att du får stor valmöjlighet. Det är dock lite överväldigande att sätta sig in i allt detta, liksom hela funktionsutbudet i Directadmin, om du inte är van sajtbyggare redan. Men är du det finns det mycket här till ett fördelaktigt pris.

Till slut visar det sig också att det finns en riktigt bra separat sajtbyggare, med snygga mallar, kraftfull menyhanterare, många designelement och pluginfunktioner, samt en del smart automatik, till exempel för sådant som gdpr-information. Men den behövde vi kontakta kundtjänst för att få aktiverad, av någon anledning är den inte tillgänglig direkt, och tar sedan ett par extra klick att aktivera.

Specifikationer

Produktnamn: Inleed Standard
Testad: April 2020
Leverantör: inleed.se
Lagring: 2 GB
Bandbredd/trafik: 50 GB/mån
E-postfunktioner: Vidarebefodrare, autosvar, semestermeddelanden, spam-filter m.m
Egen sidbyggare: Ja
Filhantering: Ftp / webb
Domän ingår: Nej
Ssl ingår: Ja
Övrigt: Ca 150 webbsystem, mailinglistor, dubbla webbmejlsystem m.m
Cirkapris inkl. moms: 19 kronor i månaden

Betyg: 4 av 5