Betyg 4 av 5

Loopia Privatpaket: Omdöme

För den som aldrig haft ett webbhotell förr är Loopias ett bra alternativ för att komma igång och lära sig allt från e-postadministration till domänhantering, och du kan få till en bra sajt utan stora förkunskaper. Men det kan finnas dolda kostnader för att nå tjänstens fulla potential.

Positivt

  • Stort utrymme.
  • Utmärkt hjälp för nybörjare.
  • God kvalitet på funktionerna.

Negativt

  • Något begränsat funktionsutbud.
  • Ssl kostar extra.
PC för Alla rekommenderar

Loopia är en av de riktiga jättarna i webbhotellbranschen. Inte bara med sitt egna webbhotell som är ett av de största, utan eftersom koncernen Loopia Group köpte upp en stor konkurrent, Binero, och har tagit över även ett gäng webbhotell de drev. Dessa finns fortfarande kvar, men de fick vi inte tag på konto till för att testa. Original-Loopia var det bättre respons från.

Det webbhotell vi testade är deras grundversion för enskilda användare som enkelt nog har namnet Privatpaket. Det kostar 80 kronor i månaden, och för det får du 75 gigabyte plats till webbsajt respektive e-post. Loopia specificerar ingen övre bandbredd eller datakvot för ditt hotell, men det finns två olika prestandalägen: vanligt abonnemang och dyrare företagsabonnemang med vad Loopia kallar Boost, vilket innebär effektivare cache-hantering. Det rekommenderas om du har en sajt med många besökare.

I Privatpaket får du full domännamns- och dns-hantering som är extra lätt att använda även om du inte är påläst i hur sådana fungerar, tack vare nybörjarvänligt upplägg och tydliga hjälptexter överallt. Du får ftp-tillgång till ditt webbutrymme med möjlighet att skapa olika ftp-konton till olika mappar. Du får verktyg för att skicka nyhetsbrev, och e-postkonton med både spam-filter och virusskydd.

Loopia Privatpaket

Få men bra sajtalternativ

För att bygga din sajt erbjuder Loopia en handfull alternativ. För det första en enkel men väl fungerande mallbaserad sajtbyggare. Det är en extern webbtjänst men sammankopplad med Loopia så att sajten laddas upp på din domän automatiskt.

För det andra finns Wordpress, en Wiki, kompletta (men bökiga) publiceringssystemet Joomla och två alternativ för webbshop. De är smidiga att installera och du kan välja att lägga dem på huvudsajten eller som ett subdomän som Loopia då konfigurerar automatiskt åt dig.

Privatpaket är inte Loopias enklaste tjänst, utan det finns också ett alternativ som heter Starter och kostar 74 kronor i månaden (med halva priset i rabatt första året). Där får du enbart tillgång till Loopias egna sajtbyggare och kan inte till exempel bygga en manuellt och ladda upp, eller använda Wordpress. Du har också mycket begränsat med andra funktioner och får enbart 10 e-postadresser. Det skulle kunna vara ett enkelt och billigare alternativ, men tänk på att det snabbt kan innebära begränsningar.

I gränssnittet för Privatpaket ser det också ut att ingå en massa annat, som ssl-kryptering för sajten, optimering för sökmotor, vps-funktion, MS SQL-databas, och Office 365-abonnemang. Men de är alla tilläggstjänster som kostar extra. Just ssl kan vara värt att kika på, speciellt om du vill ha en webbshop eller annan inloggningshantering på sajten. Det kostar 359 kronor per år för en domän. Det känns dock lite snålt då flera andra webbhotell inkluderar det.

Specifikationer

Produktnamn: Loopia Privatpaket
Testad: April 2020
Leverantör: loopia.se
Lagring: 75 GB
Bandbredd/trafik: Ej angivet
E-postfunktioner: Vidarebefodrare, autosvar, spam-filter, antivirus
Egen sidbyggare: Ja
Filhantering: Ftp
Domän ingår: Nej
Ssl ingår: Tillval
Övrigt: 5st webbscript inkl Wordpress, nyhetsbrev
Cirkapris inkl. moms: 99 kronor i månaden

Betyg: 4 av 5