Betyg 3 av 5

Oderland Standard: Omdöme

Har du rätta kompetensen, rätta budgeten och vill bygga en sajt från grunden själv är Oderlands webbhotell ett bra val med smarta funktioner. Men för de flesta mer ovana användare kan det finnas enklare alternativ.

Positivt

  • Gott om utrymme och bandbredd.
  • Skalbara prestanda.
  • Bra uppsättning verktyg för den kunnige.

Negativt

  • Hög tröskel för den ovane.
  • Ingen egen sajtbyggare.
  • Relativt högt pris.

Göteborgsbaserade Oderland har levererat datatjänster för företag sedan 1998 och deras webhotell är främst riktad till företagskunder. Men det är fritt fram för vem som helst att skaffa ett abonnemang, och deras Standard-paket har ett visserligen ett högt men inte orimligt pris för en ambitiös privat användare eller egenföretagare.

Grundpaketet ger dig 20 gigabyte lagringsplats och två terabyte trafik per månad. Det räcker och blir över för vilken vilken sajt som helst. Skulle din sajt växa från litet projekt till storsuccé så går det att uppgradera till ett Premium-konto och något som kallas Elastic Scaling, vilket innebär att tjänsten får den serverkapacitet och bandbredd den behöver, när det behövs. Smart för ett större företag, men kanske inget som är relevant för de flesta PC för Alla-läsare.

Så länge du håller dig till dina 20 gigabyte kan du ha hur många sajter som helst. Köp domäner separat eller lägg upp hur många subdomäner du vill och allt sköts i samma webbhotell under samma konto.

Oderland Standard

Tvådelat gränssnitt

Som flera andra webhotell kör Oderland med en separat del för kontohanteringen, där du hittar sådant som fakturahantering och köp av extrafunktioner eller uppgradering i ett gränssnitt, och där klickar vi oss sedan vidare in i systemet Cpanel, med alla de tekniska och praktiska inställningarna och funktionerna.

Här får du kraftfulla verktyg för att lägga grunden för din webbverksamhet, från e-post till sajter. Du får en full svit med e-postfunktioner från autosvar till kryptering och en egen extra kraftfull filter- och spam-kontroll. Du får många säkerhetsverktyg för din sajt, inklusive viruskoll så att du inte råkar skriva skadlig kod. Och du får Softcalulous Apps Installer, samma som i andra Cpanel-baserade webbhotell, med dess hundratals installationsklara sajtsystem.

Det du inte får är en enkel egen sajtbyggare eller särskilt mycket hjälp på vägen med att konfigurera och göra inställningar i ditt webhotells alla komponenter. Här förväntas du ha grundkompetensen för det, eller veta hur du tar reda på hur olika funktioner, från domänhantering till ssl-certifikat. 

Oderland säger sig vara optimerade för Wordpress och har speciella managerade Wordspress-konton. Men det är dyrare abonnemang för de som kör Wordpress-sajt professionellt och vill att Oderland sköter uppdateringar och underhåll. Du kan givetvis installera ditt egna Wordpress-skript på din sajt med hjälp av Softcalulous och köra manuellt. 

Specifikationer

Produktnamn: Oderland Standard
Testad: April 2020
Leverantör: oderland.se
Lagring: 20 GB
Bandbredd/trafik: 2 000 GB/mån
E-postfunktioner: Filter, spam-skydd, vidarebefodrare, autosvar m.m
Egen sidbyggare: Nej*
Filhantering: Ftp / webb
Domän ingår: Nej
Ssl ingår: Ja
Övrigt: Sajtoptimering, skalbar uppgradering, 200+ webbsystem, webbstatistik m.m
Cirkapris inkl. moms: 167 kronor i månaden (betalas årsvis)
*Liknande sidbyggare från tredje part finns att installera

Betyg: 3 av 5