Testad produkt: Acer Predator Orion 3000 PO3-640 (DG.E2WEQ.001)
Pris: 17 990 kronor hos Webhallen
Med en bredd på under 18 centimeter och längd och höjd under 40 centimeter är Acer Predator Orion 3000 en ovanligt kompakt stationär dator. I alla fall för att vara i vanligt tower-format och byggd på mer eller mindre standardkomponenter. En stor del av längden är dessutom en utstickande puck på framsidan, en puck som vi inte riktigt vet vad den är till för. Det sitter en chassifläkt på framsidan, men inte förrän flera centimeter bakom.
Omdöme
Positivt
- Utmärkta prestanda i prisklassen
- Snabb ssd
- Kompakt låda med praktisk design
- Wifi 6E
Negativt
- Proprietärt moderkort
- Relativt högljudd vid belastning
- En del bloatware

Det ser snyggt ut och ger onekligen datorn en egen stil, men det innebär att den är ännu mer kompakt inuti än vad yttermåtten gör gällande. Det ger den begränsat med utrymme för vissa typer av uppgraderingar. Vill du byta grafikkort så får du vara noga med att kolla måtten på det, och möjligheten att montera in annan processorkylning är mycket begränsad.
Du har inte heller plats för fler kort än just ett grafikkort. Moderkortet är av Acers egen design, eller följer i alla fall inte atx-standard. Så du kommer inte i framtiden enkelt kunna byta ut det. I teorin borde du kunna ersätta det med ett mini-itx – det får plats och rätta fästena i lådan verkar finnas. Men med tanke på att datorn är byggd på 12:e generationens Intel-processor och därmed senaste chipset och sockel, så lär inte behovet av att göra det vara stort på många år.
Intel Core i7-12700-processor, 16 gigabyte ram-minne, Geforce RTX 3070-grafikkort och en ssd som är en terabyte stor och som har mycket höga läs- och skrivhastigheter gör det här till en av de mer kraftfulla datorerna du kan få tag på för under 20 000 kronor. Det finns tillverkare som satsar på steget vassare grafikkort, mer effektiv vattenkylning eller mer utrymme för framtida uppgraderingar, men som då kompromissar på andra punkter.
Bra prestanda för pengarna
I Predator Orion 3000 får du nära toppnoteringar på allt, snabbare lagring än de flesta stationära pc vi sett, och trots trånga lådan och proprietär lösning för moderkortet är inte uppgraderingsmöjligheterna underkända. Du har plats för en extra ssd i m.2-format och två stora 3,5 tums sata-diskar, och du kan enkelt fördubbla minnesmängden eftersom två av fyra dimm-platser är lediga.

Du får inte den prydliga kabeldragning vi ser i många större datorlådor med sladdar bakom bottenplåten, men de är tillräckligt väl undanstoppade för att inte vara i vägen. Tänk dock på att inte uppgradera alltför mycket utan att också uppgradera kraftaggregatet. Det har 500 watts effekt, vilket kan bli i underkant beroende på vad du vill göra.
Datorn har också wifi och bluetooth inbyggt, och trots att det är en liten krets på moderkortet inne i en plåtlåda utan externa antenner så når de trådlösa signalerna fram utan problem. Den följer nya wifi 6e-standarden, så om du har eller i framtiden skaffar en sådan router kan du ge datorn gräddfil på 6 GHz-frekvensbandet. Det kan vara smart om du ska göra stora nedladdningar.
Snålt med usb 3
Du kan också byta ut ena sidan mot en snygg glasvägg som du får med i kartongen, om du hör till de som vill kunna kolla in komponenterna och ha ljusspel inne i datorn. Framtill sitter ljudportar och två usb 3-portar, varav en är av typ c, och på baksidan hittar vi en relativt återhållsam samling portar. Två usb 3-portar är kanske lite i snålaste laget, och sedan fyra usb 2-portar för tillbehör som inte behöver så mycket bandbredd.
Du får vanlig gigabit lan-port, grundläggande ljudanslutningar och skärmutgångar på grafikkortet. Acer har valt att inte ha några som helst bildutgångar på moderkortet. Det är lika bra det, för det är till grafikkortets portar du ska ansluta, annars får du inte rätta prestandan. Vi räknar därför som regel ändå inte med skärmutgångarna på ett moderkort när vi testar en stationär dator med separat grafikkort.
Den kompakta formen på chassit har en nackdel, förutom att ett stort moderkort med plats för fler pci-kort inte får plats. Det är begränsningar i vad Acer kan montera in i kylningsväg. Grafikkortet får klara sig själv på den punkten, och har automatisk fläktkontroll så det är passivt och tyst vid vanlig surf och kontorsanvändning. Det är inte heller överdrivet högljutt vid belastning. Dators kraftaggregat, två chassifläktar och en processorfläkt med låg profil väsnas desto mer. Ett visst grundbrus vi aldrig kan bli av med, och vid långvarigt tungt jobb kan datorn bli påtagligt högljudd.

Enkel fläktkontroll
Du kan justera varvtal på fläktarna, men bara uppåt. I programmet Predatorsense kan du välja mellan Automatisk som är standard, Spel som drar upp fläktarna till max, och Manuell som låter dig ställa högre basnivå på egen hand. Här hittar vi också enkel kontroll av datorns rgb-dioder, chassifläktarna samt grundläggande prestanda- och temperaturinformation. Utöver det får du också ljudkontrollprogram från DTX för ljud, kontrollprogram från Intel och Nvidia, samt för fasta nätverkskortet från Killer.
Acer hör till de datortillverkare som sedan slänger med en hel del tredjepartsprogram i sina datorer, och så är även fallet här. Du får Cyberlinks enkla video- och fotoredigeringsprogram i fullversion, vilket får anses vara en bonus. Men du får också en hel del rent bloatware som kan vara irriterande tills du manuellt avinstallera det.
Har du tålamod med det, accepterar lite mindre uppgraderingsmöjligheter än i datorer med stora standardlådor och tål lite fläktbrus till och från, är det här ett riktigt bra val. Speciellt om du inte har obegränsat med utrymme.
Specifikationer
Produktnamn: Acer Predator Orion 3000 PO3-640 (DG.E2WEQ.001)
Testad: Maj 2022
Kontakt: Acer
Processor: Intel Core i7-12700
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Anslutningar, fram: Usb 3 gen 2 typ c, usb 3 gen 2 typ a, headset, mikrofon
Anslutningar, bak: 2 st usb 3 gen 1 typ a, 4 st usb 2 typ a, lan, hdmi, 3 st displayport, audio ut, mikrofon
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2
Expansionsplatser: 2 st dimm, 1 st pcie m.2, 2 st 3,5 tum sata
Kraftaggregat: 500 W
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Utbytbar sidopanel
Ljudnivå: 33-46 dBa
Strömförbrukning: 2 W standby, 28-370 W aktiv
Storlek: 17,5 x 37,7 x 38,5 cm
Pris: 17 990 kronor hos Webhallen
Garanti: 12 mån
Prestanda
Cinebench R23, en kärna: 1 830 poäng
Cinebench R23, flera kärnor: 15 374 poäng
Geekbench 5, en kärna: 1 571 poäng
Geekbench 5, flera kärnor: 9 334 poäng
Geekbench 5, grafik: 139 466 poäng
3dmark Fire Strike (Directx 11): 25 278 poäng
3dmark Time Spy (Directx 12): 12 538 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 7 934 poäng
Lagring, läsning: 6 829,99 MB/s
Lagring, skrivning: 5 250,19 MB/s
