Betyg 4 av 5

Omdöme

Med extra snabb processor och smart konstruktion i den kompakta lådan blir vi glatt överraskade av Orion 3000. Den har sina småproblem men ingenting som på allvar är avgörande. Förutom den medelmåttiga prestandan i datorns ssd.

Positivt

  • Snabb cpu.
  • Överraskande mek-vänlig.
  • En del program med mervärde.

Negativt

  • Kraftig belysning som ej går att kontrollera.
  • Måttligt snabb ssd.
  • En del bloatware.
PC för Alla rekommenderar

Acer Predator Orion 3000 är en dator med ett långt namn, men den är desto kortare i formen. Den har ett format snäppet under miditower-standard, en höjd på ungefär 3,5 decimeter. Framtill pryds den av en typiskt gaming-designad frontpanel, komplett med blåglödande neonränder. Såvitt vi kan se finns det inget sätt att kontrollera belysningen i chassit. Det lyser aggressivt blått och du har inget att säga till om i den frågan.

Från andra håll har datorn en mer återhållen design. Framtill på vardera sida sitter utfällbara krokar som du kan hänga ett par hörlurar på – en liten men smart detalj. Datorn har ett par usb-portar och ljudportar framtill och sedan en gedigen uppsättning av det mesta du behöver i anslutningsväg på baksidan.

Vi öppnar lådan problemfritt genom att lossa ett par skruvar baktill, och väl inne i lådan har den ytterligare struktur som du kan behöva fälla undan eller montera bort för att komma åt komponenter, men även det går relativt lätt. Trots det kompakta formatet är det lätt att expandera både minne och lagring. Två dimm-platser för ram-minne är lediga, och det finns tre sata-kontakter fria på moderkortet, strömkablar som är lätta komma åt, samt lätt tillgängliga platser att sätta hårddiskar.

Grafikkort går att byta, med försiktighet

Kraftaggregatet är på 500 watt. Du ska kanske inte uppgradera till extremt kraftfull grafik, då räcker inte energin till. Chassit verkar byggt precis för att rymma ett kompakt original-Nvidia-kort, så du bör vara försiktig med måtten på en ersättare om du vill byta ut det i framtiden.

Acer Predator Orion 3000

Prestandamässigt är det här en intressant kombination hårdvara för precis under 15 000 kronor. Vi får en riktigt kraftfull Core i7-processor med hela åtta kärnor, 16 gigabyte ram-minne och en 512 gigabyte ssd som underpresterar lite i hastighet jämfört med de snabbaste just nu. Grafikkortet är ett Geforce RTX 2060 som sitter i många datorer i denna prisklass. Det ger oss respektabla prestanda för spel, framför allt för en 1080p- eller 1440p-skärm.

Grafikkort och processorfläkt håller sig rätt lugna under passiv körning. Detsamma kan tyvärr inte sägas om kraftaggregat samt två chassifläktar som konstant surrar och ger ifrån sig en lite påträngande ton även vid sparsam användning. Cpu-fläkten kan också gå upp i högvarv i korta stötar. Men det är överlag godkänt dämpad kylning.

Acer stoppar in en hel del extra program i datorn. En del är mest onödigt medan andra är riktigt bra, som ett Soundblaster-program som ger dig olika typer av ljudupplevelse beroende på användning, mikrofonkontroll med mera. Ett annat program är Predator Sense, som håller koll på datorns temperatur och ger dig en viss, men mycket begränsad, fläktkontroll. Slutligen får vi fullversioner av ett par program för foto och filmredigering från Cyberlink, samt 20 gigabyte Dropbox i ett år.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Predator Orion 3000
Testad: April 2020
Kontakt: www.acer.se
Modellnummer: DG.E1CEQ.00H
Processor: Intel Core i7-9700, 3 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 2060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4, 2 666 MHz
Lagring: 512 GB ssd
Anslutningar: 3st usb 3.0, usb 3.1 typ a, 4st usb 2.0, lan, 3st displayport, hdmi, dvi, 5.1 audio, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Expansionsplatser: 2st dimm, 3st sata
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 20 GB Dropbox i 1 år, mediaredigeringsprogram
Ljudnivå: 35-43 dBa
Storlek: 16,3 x 36 x 36 cm
Rek. pris: 14 990 kr
Pris: 14 990 kr på Webhallen.se

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 931 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 634 poäng
Geekbench 5, gpu: 82 720 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 16 269 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 7 137 poäng
Disk, läsning: 499,3 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5