Betyg 4 av 5

Omdöme

För precis under 15 000 kronor får vi här mycket dator, där pengarna har satsats på rätt saker: prisvärd cpu-prestanda, vass ny grafik och snabba minnen. Även ssd:n är snabb och stor. Lite tystare drift hade varit trevligt, och vi är lite besvikna på de begränsade möjligheterna till utbyggnad.

Positivt

  • Bästa grafikkort i klassen.
  • Stor, snabb ssd.
  • Bra uppsättning extraprogram.

Negativt

  • Ganska högljudd.
  • Begränsade möjligheter att bygga ut.
  • Lite bloatware.

Testad produkt: Asus Rog Strix GA15
Pris: 14 990 kr på Dustinhome.se.

Rog Strix GA15 kommer i en bastant miditowerlåda med heltäckande glas på ena sidan så att du kan se hela datorbygget inuti som i ett litet teknologiskt akvarium. På ovansidan sitter ett rejält bärhandtag, om du av någon anledning vill kånka runt på burken. Stora fläktgaller på flera sidor av lådan bidrar till bra luftflöde genom datorn. Lådan har två usb 3-portar framtill, en typ a och en typ c, samt hörlur- och mikrofonutgång.

På framsidan har datorn en diagonal diodrand som kan lysa i regnbågens alla färger och programmeras med olika effekter. Ljusspelet kan kontrolleras från ett program som heter Asus Armoury Crate, där du kan dämpa effekterna, välja färger fritt eller släcka ner alltsammans. En smart funktion där är att knyta färgerna till systemtemperatur. Då glöder de rött om processorn blir överhettad.

På insidan är allt prydligt monterat med kablar snyggt ut vägen. Men det är också oflexibelt för eget mekande, tack vare kompakt format på moderkortet. Datorn har givetvis ett grafikkort, men också ett wifi-kort på pci express-plats. Tillsammans tar de upp alla kortplatser i datorn. Wifi-kortet sitter tätt intill grafikkortet så du får vara försiktig om byter till nytt grafikkort i framtiden så att det inte är för brett. Här finns två ram-minnesplatser och bägge är upptagna, så du kan inte lätt utöka minnet.

Det finns tre sata-kontakter för extra diskar, och strömkablar för dem, men ingen praktisk plats i lådan att montera en vanlig hårddisk. Datorn har en avskärmad sektion i nederkant för kraftenheten. I vissa datorer med en liknande avskärmning hittar vi också monteringsplats för extra diskar där. Det hittar vi inte i vår modell.

ROG Strix GA15

Bra prestanda, speciellt grafiken

Processorn i datorn är en AMD Ryzen 5, som visat sig vara ett superintressant val. Den presterar konstant bättre än de Intel Core i5 som sitter i många andra datorer i samma prisklass. Vi får här även 16 gigabyte ddr4-minnen av extra snabb typ.

Grafikkortet i datorn är snäppet vassare än i de flesta konkurrenter just nu, ett RTX 2060 Super. Det är Asus egna grafikkort, med en inkapslad design som pressar det mesta av överskottsvärmen bakåt. Men inte allt – när vi kör spel under lång tid så blir det lite varmt inne i chassit.

Övriga fläktar gör ett bra jobb överlag. Processorn har en liten standardfläkt, och datorn har en viss konstant surrnivå även i passivt läge, från den och ett par chassifläktar. Men den blir aldrig obekvämt högljudd. Volymen är påtaglig vid fullt blås, men håller en jämn ton som vi kan ignorera.

Datorn kommer med en handfull extra program. Vi har nämnt Armory Crate som sköter ljuseffekterna, men det hanterar även viss systemuppdatering samt fläktkontroll, dock inte med särskilt mycket effekt. Sonic Studio 3 ger dig ljudkontroll med enkel equalizer och lite andra saker som möjlighet till reverb. Slutligen har vi Game First V, ett program som optimerar nätverkstrafik för spel. Rena onödigheter vi hittar är en prova på-version av McAfee Internet Security och någon sorts reklam-app för Asus egna vr-headset.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Rog Strix GA15
Testad: April 2020
Kontakt: www.asus.se
Modellnummer: G15DH-NR041T
Processor: AMD Ryzen 5 3600X, 3,8 GHz hexa core
Grafik: Geforce RTX 2060 Super, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4, 3 200 MHz
Lagring: 1 TB ssd
Anslutningar: 7st usb 3 typ a (2st 10 gbit), usb 3.1 typ c, lan, 2st hdmi, 2st displayport, 2st ps/2, 2.0 audio ut, line in, mikrofon, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5
Expansionsplatser: 3st sata
Operativsystem: Windows 10 Home
Ljudnivå: 34-46 dBa
Storlek: 18,2 x 42 x 49,3 cm
Rek. pris: 14 990 kr
Pris: 14 990 kr på Dustinhome.se

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 3 553 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 899 poäng
Geekbench 5, gpu: 91 473 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 18 981 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 8 190 poäng
Disk, läsning: 1 290,9 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5