Betyg 3 av 5

Omdöme

En enkel och mestadels redig dator som ger dig stabila prestanda till pressat pris, men utan riktig finess. Den får plus för ovanligt bra uppgraderingsmöjligheter för en fabrikstillverkad pc, men en del irriterande ljud från fläktar och hårddisk stör.

Positivt

  • Smidigt att uppgradera det mesta.
  • Pressat pris
  • Mus och tangentbord på köpet

Negativt

  • Visst konstant brus.
  • Bara ”bra nog” prestanda.
  • Lite trångt inuti.

Testad produkt: Dell G5 Gaming Desktop
Pris: 10 990 kr på Dell.se.

G5 Gaming Desktop har ett halvkompakt chassi och en rätt så enkel design, dock med ett stort plexiglasfönster på ena sidan, och en framsida med grova fläkthål i ett gallermönster samt en klarblå, intensivt lysande diodrand mitt framtill.

Vi hittar inget enkelt sätt att kontrollera ljuset. Det går att göra i datorns bios-meny vid uppstart, men det hade varit bra att kunna göra med mjukvara i Windows istället. Framtill på datorn sitter det gott om usb-portar, en blandning mellan usb 2 och 3, och en av usb-c-typ. På baksidan är det inte samma mängd av usb-portar som hos en del konkurrenter.

Datorn är lätt att komma in i. Två skruvar som inte kräver mejsel håller fast sidopanelen och inuti är det luftigt, då även komponenterna är kompakta. Grafikkortet har bara en fläkt, och cpu-fläkten är en liten av standardmodell.

En extra kortplats

Det är litet format på moderkortet och därmed få extra kortplatser. Med grafikkort i går det att stoppa i ett litet funktionskort på en pcie x1-plats, det är allt. Det är dock mer än vad man kan i de flesta märkesdatorer vi testat. Grafikkortet är extra lätt att byta, tack vare mekanik på sidan som håller fast det utan skruv. Men var försiktig om du vill uppgradera, så du inte köper ett för stort på varken längd eller höjd.

Det sitter två fria 2,5-tumsplatser för hårddiskar i lådans ovankant med strömkablar färdigframdragna, vilket gör det extra lätt att stoppa in mer lagring. Endast en av fyra platser för ram-minne är upptagen så du kan lätt gå från de 8 gigabyte datorn levereras med till upp till 32 gigabyte. En källa till oro kan vara kraftaggregatet; vi har ingen information på vilken effekt det levererar. Ska du uppgradera grafiken, välj ett kort som har motsvarande strömförbrukning som det nuvarande, inte avsevärt mer.

Dell G5 Gaming Desktop

Med ett pris på strax under 11 000 kronor får vi riktigt goda grundprestanda från en sexkärnig Core i5-processor, Geforce GTX 1660ti-grafik och en lite ojämn men fortfarande överlag snabb ssd. Mer ram-minne än de 8 gigabyte som är installerade hade dock varit trevligt. Det finns dyrare modeller, men i dem är det främst lagring och grafikkort som utökas. Bara en extra dyr modell har 16 gigabyte ram.

Extra hårddisk som surrar

Förutom ssd:n har datorn en stor mekanisk disk på 1 TB. Den är tyvärr inte direkt välisolerad och därför har datorn alltid en påtaglig ljudnivå. Fläktarna i datorn bidrar också lite och samtliga är alltid aktiva, men den stora ljudkällan är hårddisken. Grafikkortet behöver då och då också gå upp rejält i varvtal och väsnas då markant. Processorfläkten håller sig däremot mer lugn för det mesta.

G5 Gaming kommer med en rätt så ren Windows-installation. Ett prova på-säkerhetspaket är förinstallerat, men inget annat som vi känner att vi vill ta bort. Trots att det inte är en Alienware-dator har den programmet Alienware Command Center där vi kan göra en del inställningar runt fläktkontroll och energiprofiler, men den enkla hårdvaran gör att det är väldigt begränsat i funktion.

Mus och tangentbord på usb medföljer. Musen är rätt så stum och plastig. Tangentbordet ger en lite mer genuin känsla, men är uppenbarligen fortfarande budget. Satsar du på en ny dator kan du gott också satsa en tusenlapp på ett par bra andra sådana istället.

Specifikationer

Produktnamn: Dell G5 Gaming Desktop
Testad: April 2020
Kontakt: www.dell.se
Modellnummer: 5090
Processor: Intel Core i5-9400, 2,9 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1660ti, 6 GB
Minne: 8 GB ddr4, 2 666 MHz
Lagring: 256 GB ssd + 1 TB hdd
Anslutningar: 5st usb 3.0, 4st usb 2.0, usb 3.1 typ c, lan, displayport, hdmi, dvi, 5.1 audio ut, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Expansionsplatser: 1st pcie 1x, 3st dimm, 2 st sata
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 20 GB Dropbox i 1 år, tangentbord och mus på usb
Ljudnivå: 33-45 dBa
Storlek: 16,9 x 31,1 x 36,7 cm
Rek. pris: 11 290 kr
Pris: 10 990 kr på Dell.se.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 306 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 408 poäng
Geekbench 5, gpu: 67 344 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 13 452 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 5 905 poäng
Disk, läsning: 811,2 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Betyg: 3 av 5