Betyg 5 av 5

Omdöme

Komplett levererar här nästan precis allt vi vill ha in en stationär pc. De gör smarta komponentval och bygger ihop datorn på ett exemplariskt sätt. Vi får aningen mer prestanda för pengarna i ett par konkurrenter, men Kompletts trumfkort är den exemplariskt dämpade kylningen även under hård press.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Mycket utrymme för uppgraderingar.
  • Snabb ssd.

Negativt

  • Bökigt att stoppa in mer lagring.
  • Stor låda.
  • Ingen wifi.
PC för Alla Bäst i test

Testad produkt: Komplett a125 Premium Gaming
Pris: 13 999 kr på Komplett.se.

Komplett är en av flera stora butiker som säljer datorer under eget varumärke. Det handlar då för det mesta om datorer sammanskruvade av lokala byggare och byggda på tredjeparts standardkomponenter. Men det med samma typer av garantier och service som du får på en märkesdator.

Datorn vi fått in för test Komplett a125 Premium Gaming. Det är en bred och bastant burk med datorlåda från Svive i vanligt miditowerformat med en anonymt svart framsida, tre usb och två audio-kontakter samt på-knapp i ovankant och stor glasdörr på hela vänstersidan av datorn.

Flera av datorns komponenter pulserar vid grundinställning i regnbågsfärger. Ram-minnena från Kingston, processorfläkten från Cooler Master och moderkortet från Asus kan tack vare glasdörren ge rejält med ljusspel i ett mörkt rum. De går att kontrollera med installerade Asus-programmet Aura. En list framtill på chassit och Svives egna chassifläktar kontrolleras separat med knappar framtill på datorn. Grafikkortet har också diodljus, men bara en vagt glödande röd logga som inte går att kontrollera.

Lätt att komma in, ibland lätt att komma åt

En tumskruv är allt som behövs för att lossa sidopanelen och komma åt inuti för underhåll. På insidan är det väldigt redigt byggt med alla kablar snyggt undanstoppade i utrymmen bakom moderkortet och i nederkant.

Här får du rejält med extra kortplatser och massor med utrymme om du vill installera funktionskort eller till och med stoppa in dubbla grafikkort, även om det kan vara en utmaning för kraftenheten som är på 500 watt. En tanke kan vara att installera trådlöst nätverkskort, för wifi är en av få saker datorn saknar. Ett fullgott sådant med wifi 5 kostar bara cirka 300-400 kronor.

Komplett a125 Premium Gaming

Vi har två dimm-platser för extra ram-minne, och hela sex sata-portar på moderkortet. Chassit har två platser för 3,5-tumsdisk under samma plåt som döljer kraftenheten, och vi måste rycka loss hela frontpanelen för att komma åt dem. Det kan bli väldigt pilligt att dra dit de rätta. Det är en snygg lösning, men inte en särskilt praktisk.

AMD övertygar hela vägen

Datorn är byggd på kraftfulla processorn AMD Ryzen 3600, som lämpar sig lika bra för tungt jobbande som för spel. Även grafikkortet kommer från AMD, ett Radeon RX 5600 XT – ett utmärkt kort i mellanprisklass, vassare än de Geforce RTX 2060 som flera konkurrerande datorer kör med. Hårdvaran avrundas sedan med 16 gigabyte ram-minne och en riktigt snabb 500 gigabyte ssd.

Datorn ger ifrån sig ett konstant, men milt grundbrus tack vare dess stora fläktar som för det mesta snurrar långsamt. Men inte heller när de går igång som mest är datorn särskilt högljudd. I bios kan vi dessutom justera ner fläktnivåerna ytterligare med en smart automatisk optimeringsfunktion.

Utöver det är det inte så mycket extra i datorn. Den har inga extra installerade program, bara de drivrutiner och styrprogram som behövs för hårdvaran. Det ska visst ingå en musmatta, men den fick vi inte med vår testdator. Positivt är även en garantiperiod på hela tre år. Det är det få stora tillverkare som matchar.

Specifikationer

Produktnamn: Komplett a125 Premium Gaming
Testad: April 2020
Kontakt: www.komplett.se
Modellnummer: KPC-EPIC-A125
Processor: AMD Ryzen 5 3600, 3,6 GHz hexa core
Grafik: Radeon RX 6500 XT, 6GB
Minne: 16 GB ddr4, 2 666 MHz
Lagring: 500 GB ssd
Anslutningar: 6st usb 3 typ a (2st 10 gbit), 2 st usb 3 typ c, 4 st usb 2.0, lan, ps/2, 3st displayport hdmi, 5.1 audio ut, mikrofon, hörlur, s/pdif
Trådlöst: Nej
Expansionsplatser: 2st pcie x16, 2st pcie x1, 2st dimm, 6st sata
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Musmatta
Ljudnivå: 35-41 dBa
Storlek: 21 x 43 x 46,5 cm
Rek. pris: 14 499 kr
Pris: 13 999 kr på Komplett.se

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 3 711 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 960 poäng
Geekbench 5, gpu: 61 498 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 18 919 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 7 445 poäng
Disk, läsning: 1 352,2 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 5 av 5