Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en av de bäst byggda datorer vi testat när det gäller att kombinera tillgänglighet för underhåll med en ren och prydlig insida. Den ger inte absolut mest prestanda för pengarna, även om det är nära, och kylningen kunde varit lite mer välkontrollerad. Annars har vi väldigt lite att klaga på.

Positivt

  • Goda prestanda.
  • Stor och snabb ssd.
  • Mycket lätt att underhålla och uppgradera.
  • Rent system.

Negativt

  • Kylningen kunde vara lite tystare.
  • Lådan kan ta plats.
  • Inget wifi.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Webhallen Config D20
Pris: 14 990 kr på Webhallen.

Webhallen är en av flera svenska butiker som säljer sina egna datorer. Vi testar då och då de största av dessa för att se hur de mäter sig med märkesdatorerna, och för det mesta ligger de riktigt bra till. Så är fallet med Webhallen Config D20, en redigt ihopsatt dator i miditowerformat byggd från grunden med välkända komponenter. Den finns i flera pris-och prestandaklasser. Vår dator heter D20-0103 och kostar precis under 15 000 kronor.

Den är bestyckad med kraftfull sexkärnig AMD Ryzen 5-processor, 16 gigabyte extra snabbt ddr4-minne, Geforce GTX 2060-grafik och en stor ssd med hög läshastighet. Det är en kombination som ger rejält med prestanda i prisklassen; inte absolut bäst bland datorer vi testat, men nära.

I datorns bios finns det ett lätt sätt att trimma upp prestanda lite, med en minnesoptimeringsteknik från AMD som heter ODCP. Det är inte nödvändigt, och ger oss bara ett fåtal procent förbättring i vissa moment. Men gratis extra prestanda är ju aldrig fel.

Hårdvaran levereras i en rymlig datorlåda från Fractal Design med en snyggt tonad glassida, en enkel panel med ett par usb-portar, kontakter för mikrofon och hörlur samt på-knapp upptill. Lådan har bra luftflöde inuti och sobert yttre utan rgb-dioder och annat som ofta är vanligt i den här typen av dator med spelinriktning.

En del av komponenterna inuti har egna rgb-dioder som pulserar i regnbågens alla färger och kan skönjas genom glaset och kylningshål i datorn. Datorn har inget program förinstallerat som kan hantera det, men det finns en handfull program tillgängliga till moderkortet från Asus, som vi kan ladda hem och installera. Däribland Aura som just kontrollerar ljuseffekter på inkopplade komponenter. Med det kan vi byta färg eller helt släcka effekterna.

Utmärkt för uppgraderingar

Datorn har ett rymligt inre med gott om extra pci-kortplatser tillgängliga, två dimm-platser för extra ram-minne och prydligt undanstoppade kablar som vi kommer åt genom att öppna baksidan av datorn. Här hittar vi också två väl dolda platser för extra hårddiskar, och det är relativt lätt att dra dit strömförsörjning från kraftenheten och sata-kablar från moderkortet.

Webhallen Config D20

En dämpad processorfläkt av hög kvalitet och ett relativt tyst byggt grafikkort gör att fläktbruset hålls hyfsat dämpat. Men helt tyst är det inte, och chassifläktarna som kommer med lådan hör inte till de allra bästa. Grafikkortet på full fart genererar också en del extra brus. Den är dock fortfarande mer dämpad och har en behagligare ton i kylningen än de flesta märkesdatorer som kör med små standardkylare på processorn och kompaktare grafikkort.

Datorn levereras med en helt ren Windows-installation. Som vi nämnde tidigare är inte ens kontrollprogrammen för moderkortet installerade. Det är dock något som det detekterar och vid första start får vi en uppmaning att installera Asus Grid, ett program som sedan ser till att alla extra drivrutiner och mjukvara kommer på plats.

Inga av dessa är nödvändiga, allt som krävs för att köra datorn får du via Windows Update, men ett par bra program som gör det hela smidigare går att få den vägen. Vi får också tre års garanti på datorn. Det är något som de flesta märkesdatorer inte kan matcha.

Specifikationer

Produktnamn: Webhallen Config D20
Testad: April 2020
Kontakt: www.webhallen.se
Modellnummer: D20-0103
Processor: AMD Ryzen 5 3600, 3,6 GHz hexa core
Grafik: Geforce RTX 2060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4, 3 200 MHz
Lagring: 1 TB ssd
Anslutningar: 2st 10 gbit usb 3 typ a, 5st usb 3 typ a, 2 usb 2.0, usb 3.1 typ c, lan, displayport, 2st hdmi, dvi, 5.1 audio ut, mikrofon, hörlur, s/pdif, ps/2
Trådlöst: Nej
Expansionsplatser: 2st pcie x16, 2st pcie x1, 2st dimm, 6st sata
Operativsystem: Windows 10 Home
Ljudnivå: 35-45 dBa
Storlek: 21,5 x 39,5 x 45,4 cm
Rek. pris: 14 990 kr
Pris14 990 kr på Webhallen.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 3 547 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 937 poäng
Geekbench 5, gpu: 82 616 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 16 891 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 7 410 poäng
Disk, läsning: 1 354,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5