Betyg 4 av 5

Omdöme

Anonine har många fördelar, inte minst det låga priset och många betalalternativ. Det går att komma åt tjänster som SVT Play, TV4 Play, brittiska BBC Iplayer och amerikanska Netflix. Men tyvärr är hastigheterna för låga för att det ska bli ett riktigt toppbetyg.

Positivt

  • Billigt.
  • Många betalalternativ.
  • Åtkomst till SVT Play, TV4 Play, brittiska BBC Iplayer och amerikanska Netflix.*
  • Sajt och program på svenska.

Negativt

  • Långsamt.
  • Ganska få länder.
  • Få servrar.
  • Bara sju dagars pengarna tillbaka-garanti.

Testad tjänst: Anonine Safe Zone
Pris: 39 kronor per månad vid helårsabonnemang.

Anonine är ursprungligen en svensk vpn-tjänst som numera är lokaliserad på Seychellerna. En fördel med detta svenska ursprung är att både sajten och programvaran finns tillgängliga på svenska.

Ännu en fördel med Anonine visar sig direkt då vi ska teckna ett abonnemang. Det finns tre tydliga abonnemangsformer (en månad, tre månader eller ett år) och priset är riktigt lågt oberoende av vilken man väljer.

Ett helårsabonnemang kostar 39 kronor i månaden, tre månader kostar 55 kronor i månaden och ett månadsabonnemang kostar 60 kronor. Möjligtvis hade vi kunnat önska oss en längre abonnemangsform med ännu lägre pris och tremånaders-varianten känns lite överflödig då den bara är 5 kronor billigare än månadsvarianten. Det finns också många betalalternativ med allt från betalkort till kryptovaluta.

Tyvärr finns det dock varken någon gratis- eller testa på-variant. Dessutom finns bara en sju dagars ”pengarna tillbaka-garanti”, där de flesta andra vpn-tjänster har 30 dagar.

Anonine
Anonine har dedikerade servrar för exempelvis brittiska BBC Iplayer.

Långsamt och ganska få länder

Det finns bara 33 länder att välja bland när vi kopplar upp oss med Anonine, vilket inte är jättedåligt men i lägsta laget. Dessutom har vi bara blygsamma 150+ servrar. Däremot går det att välja server, vilket är en fördel då de har flera dedikerade servrar för speciella tjänster. Exempelvis finns det för Storbritannien en BBC Iplayer-server och för USA ett par Netflix-servrar.

Dessa fungerar utmärkt och vi kommer åt både brittiska BBC Iplayer och amerikanska Netflix utan problem. Samma sak med SVT Play när vi kopplar upp oss mot svensk server. Dessutom kommer vi åt TV4 Play, vilket Anonine är första tjänst att klara av de vi testat.

Så långt är allt (hyfsat) väl med Anonine, men den stora svagheten visar sig när det är dags för hastighetsmätningen. Visserligen inga katastrofsiffror, men långt ifrån så bra som vi skulle önska och klart under medel för de tjänster vi har testat.

Mot svenska servrar kommer vi upp i 56 Mbit/s, mot brittiska i 41 Mbit/s och mot amerikanska i 46 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Anonine kommer upp i blygsamma 22 procent för svenska servrar, 16 procent för brittiska och 18 procent för amerikanska.

Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 16,1 Mbit/s (73 procent) för svenska servrar, 15,2 Mbit/s (69 procent) för brittiska och 15,5 (70 procent) för amerikanska.

Anonine är i alla fall funktionsrikt och är exempelvis utrustat med en kill switch. Och företaget är som sagt lokaliserade på Seychellerna och lyder under deras lagar och förordningar.

Specifikationer

Tjänst: Anonine Safe Zone.
Testad: April 2020.
Kontakt: anonine.com.
Verksamhetsland: Seychellerna.
Antal servrar: 150+ i 33 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 56 Mbit/s (22%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 41 Mbit/s (16%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 46 Mbit/s (18%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 16,1 Mbit/s (73%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 15,2 Mbit/s (69%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 15,5 Mbit/s (70%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Ja.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: 60 kronor.
Pris vid helårsabonnemang: 39 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: 55 kronor per månad vid tremånadersabonnemang.

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 4 av 5