Betyg 4 av 5

Ballou Webbhotell Lilla: Omdöme

Rikt på funktioner och med hög kapacitet är Ballous webbhotell ett bra val för den ambitiöse sajtbyggaren. Men även det ”lilla” paketet är ganska stort, kraftfullt och dyrt för en privatperson eller förening som bara vill ha lite e-post och en infosajt. Ett nerskalat nybörjarerbjudande hade varit trevligt.

Positivt

  • Mycket kapacitet och funktioner.
  • Få begränsningar.
  • Stort utbud av funktioner.

Negativt

  • Aningen högt pris.
  • Kan kräva en del förkunskaper.

Pris: 49,50 kr/mån vid 12 månader.

Ballou Internet Services har funnits i 20 år och är baserat i Karlskrona, och har även serverhall i Stockholm. De hör till ett gäng medelstora leverantörer som erbjuder funktionsrika webhotelltjänster med proffsig nivå på prestanda och kapacitet, främst riktade till företag. Men det är fritt fram även för privatpersoner och föreningar att bli kunder.

Enklaste paketet som heter Webbhotell Lilla kostar 99 kronor i månaden innan moms, och halva priset i rabatt första året. Sedan finns två nivåer till som kostar mer: standardpaketet som bara heter Webbhotell och slutligen Webbhotell Premium. Skillnaden på dessa handlar mestadels om hur mycket bandbredd, lagringsplats och serverresurser du får.

Men även Lilla-paketet är kraftfullt, med obegränsad trafikmängd, gigabit-hastighet på servern, 100 GB lagringsplats och inga begränsningar i sådant som antal e-postadresser, filter, utskickslistor och anslutna domäner. Domännamn får du dock skaffa separat, men det är lätt att göra vid beställning.

Stort funktionsutbud kräver viss kunskap

Ballou använder sig av webhotellsystemet Cpanel som flera andra operatörer också gör. Det är ett funktionsrikt paket som bland annat ger dig många smarta e-postfunktioner som möjlighet att sätta upp autosvar och sådant som distributionslistor. Här finns också smarta innehålls- och spam-filter, krypteringsfunktion och central kalender- och kontaktbokshantering, praktiskt om du till exempel sätter upp e-post- för anställda i ett företag.

Här finns flera alternativ för att logga och visa besöksstatistik för din sajt, en handfull smarta säkerhetsverktyg för sajten, och Ballou ger dig också fri tillgång till ssl-certifikat från Let’s Encrypt SSL. Du kan enkelt hantera domäner och subdomäner, sätta upp vidarebefordring och så vidare.

Ballou Webbhotell

Det är kort och gott ett mycket funktionsrikt paket, men också ett som kan vara lite överväldigande att sätta sig in i för en nybörjare, och med möjlighet att klanta till det om du inte vet vad du håller på med. Med lite försiktighet kan du dock utan problem komma igång med dina första e-postkonton och en första sajt.

Lätt att göra enkel sajt

Enklast är att använda systemets inbyggda sajtbyggare. Det är ett snyggt webbaserat gränssnitt i vilket du får en skalbar och både webb- och mobilvänlig sajt. Du väljer först en mall och sedan är det fritt fram att byta ut bilder, texter, lägga till och ta bort sidelement, lägga till extra sidor, interaktiva moduler som formulär, bildgallerier, kartor och så vidare. Det är perfekt för en snabb informationssajt med proffsig stil, men det passar inte för alla typer av sidor.

Ballou har också så kallad one click-installation av hundratals andra lite mer avancerade sajtsystem, som Wordpress och andra liknande bloggar, webbforum, e-shopsystem och mycket mer. Det kräver dock lite mer egen kunskap för att komma igång med och få det hela att se snyggt ut.

Det är inte mycket vi saknar här. Men den som är komplett nybörjare kan möjligen komma att känna sig överväldigad. Det märks att det är en tjänst främst för de som vet vad de sysslar med. För en seriös verksamhet och en ambitiös användare kan den definitivt vara ett alternativ. Har du inte en snäv budget får du här alla verktyg du kan tänkas behöva, men du förväntas också veta hur du använder dem.

Specifikationer

Produktnamn: Ballou Webbhotell Lilla
Testad: April 2020
Leverantör: ballouwebbhotell.se
Lagring: 100 GB
Bandbredd/trafik: 1 GB/sek
E-postfunktioner: Filter, spam-skydd, vidarebefodrare, autosvar m.m
Egen sidbyggare: Ja
Filhantering: Ftp / webb
Domän ingår: Nej
Ssl ingår: Ja
Övrigt: Sajtoptimering, 200+ webbsystem, webbstatistik m.m
Cirkapris inkl. moms: 49,50 kr/mån vid 12 månader.

Betyg: 4 av 5