Betyg 4 av 5

Omdöme

Minut Smart Home Alarm är ett något trubbigt verktyg med några småbrister, men för den som har behov av de övervakningsområden som stöds är den ett lättanvänt och nyttigt verktyg som hjälper till att ge sinnesro. Passar utmärkt för att hålla koll på exempelvis en sommarstuga eller uthyrd bostad.

Positivt

  • Lättanvänd.
  • Inte integritetskränkande övervakning.
  • Många funktioner och övervakningsområden.

Negativt

  • Otydlig manual vid installation.
  • Pro-abonnemang kostar pengar.
  • Bara wifi, inte 4g.
Den vanligaste formen av hemövervakning är inbrottslarm, ofta i kombination med någon form av kameraövervakning. Minut Smart Home Alarm kan visserligen användas även som ett inbrottslarm, men klarar av mycket mer än så.

Minut Smart Home Alarm består av en liten rund, vit dosa som utseendemässigt påminner väldigt mycket om en brandvarnare. Och precis som en sådan ska Minut placeras i taket på ett strategiskt ställe, förslagsvis i hallen centralt i huset/lägenheten.

Sedan skickar Minut Smart Home Alarm notiser för en mängd olika saker. Det kan vara om rörelse upptäcks, om temperatur eller luftfuktighet över- eller understiger bestämda nivåer, om en hög ljudnivå upptäcks eller om lufttrycket ändras. Det går även att få varningar för exempelvis mögelrisk, när ett annat larm utlöses (som billarm, brandlarm eller liknande) eller vid detektering av fönsterkross.

Lämplig för den som hyr ut bostaden

Så vad är nyttan med Minut Smart Home Alarm? Som inbrottslarm är det inte särskilt effektivt. Visst går det att få en varning vid upptäckt rörelse och till och med utlösa det inbyggda alarmet. Men eftersom kamera saknas går det inte att veta vad som utlöste rörelsevarningen och risken för falsklarm är stor.

Minut Smart Home Alarm är snarare riktad till den som hyr ut sin bostad och vill hålla lite koll på hyresgästerna, utan att kränka deras integritet. Har de övergett bostaden i förtid (= ingen rörelseaktivitet), har de en högljudd fest (= hög ljudnivå under en lång tid), har de vridit upp värmen tokhögt (= temperaturen högt över det inställda gränsvärdet) och så vidare.

Men självklart finns det även andra användningsområden, som att övervaka en sommarstuga eller liknande.

Ett problem där är dock att Minut Smart Home Alarm kräver wifi för att fungera. Någon form av 4g-uppkoppling hade varit önskvärt just för sommarstugeövervakning där man kanske inte kan eller vill ha en router installerad.

Minut Smart Home Alarm
Gränssnittet är tydligt och pedagogiskt.

Lättanvänd

Oavsett användningsområde är Minut Smart Home Alarm väldigt lättanvänd, i alla fall när den väl är installerad. Inledningsvis stöter vi på ett par onödiga småhinder, huvudsakligen på den lite väl knapphändiga installationsguiden. Att Minut Smart Home Alarm bara fungerar med 2,4 GHz-nätverk borde exempelvis framgå tydligt (även om detta inte är helt ovanligt). Och att man måste slå på enheten för att se laddningsstatusen är otroligt dumt och märkligt.

Men väl igång är appen (på svenska) lätt att använda med ett tydligt och pedagogisk gränssnitt. Det är enkelt att ställa in alla gränsvärden och när/var/hur Minut Smart Home Alarm ska larma. Det går också att lägga till flera familjemedlemmar som ska få notiser och även grannar/vänner som informeras vid rörelselarm med mera.

Problemet med de senare funktionerna är att de inte ingår i det gratis basabonnemanget. Istället krävs ett ”pro-abonnemang” för 80 kronor i månaden. Detta pro-abonnemang krävs även om man vill kunna övervaka mer än ett hem och vill kunna spara data längre än 90 dagar.

Minut Smart Home Alarm är ett något trubbigt verktyg (ingen kamera, ingen ljudinspelning, kan inte skilja på olika larmsignaler med mera) och det känns lite snålt att det kostar extra att lägga till familjemedlemmar. Men för den som har behov av de övervakningsområden som stöds är den ett lättanvänt och nyttigt verktyg som hjälper till att ge sinnesro.

Specifikationer

Produkt: Minut Smart Home Alarm.
Testad: April 2020.
Tillverkare/kontakt: Minut, minut.com.
Anslutningar: Wifi.
Systemkrav: IOS eller Android.
Storlek: 8,5 x 8,5 x 4,6 centimeter.
Vikt: 180 gram.
Färg: Vit.
Batteritid: Upp till sex månader.
Sensortyp: Rörelse, ljud, temperatur, luftfuktighet, lufttryck.
Ljudnivå siren: 90 dB.
Röststyrning: Google Assistent.
Cirkapris: 1 500 kronor.
Pris: 1 499 kronor hos Netonnet.

Betyg: 4 av 5