Gamingprofilerade MSI:s relativt nya satsning på proffsiga datorer för mediakreatörer började i slutet av 2018, men det har tagit ett tag för datorerna att mogna till sig. De första modeller vi testade var en brokig mix av bra komponenter och tveksam design. Men med förra höstens Prestige 15 tycker vi de hittade rätt balans med både prestanda, byggkvalitet, prisvärde och snygg design.

Betyg 4 av 5

MSI Prestige 14: Omdöme

Prestige-serien har hittat formen och är nu en allvarlig utmanare till mer namnkunniga tillverkares datorer för skapande proffs och halvproffs. Med rätta ergonomin, rätta prestandan, rätta skärmen och det rätta priset är det svårt att dra av särskilt mycket i betyg för en del andra små irritationsmoment.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Utmärkt bildskärm.
  • God ergonomi.
  • Mycket för pengarna.

Negativt

  • Kan bli obekvämt varm.
  • En del onödigheter i mjukvaran.
  • Ljud inte lika bra som bild.
PC för Alla rekommenderar

Rek. pris: 18 499kr
Pris: 19 990 kr på Komplett.se

MSI presenterade tidigare i våras nya och uppgraderade modeller, och vi har fått tag på årets upplaga av Prestige 14 som precis anlänt i svenska butiker i en 4k-version. Den har samma stil som höstens Prestige 15, med snyggt solitt metallchassi, blåglänsande avfasade kanter och raka, rena linjer.

En diskret MSI-logga sitter i skärmlocket, men det är inte ett spår av gaming-stilen från traditionella MSI-laptops. Datorn är 1,6 centimeter tjock om vi räknar bort en millimeter gummifötter på undersidan, och väger 1,29 kilo. Den har tunna skärmkanter på sidorna, och även detaljer som ytorna runt skärmen är i gedigen borstad metall.

Rätta vinklarna och portarna

Fäller vi upp skärmlocket höjs bakdelen av datorn upp en dryg centimeter, vilket är ett plus både för luftflödet till kylningen, och för ergonomin. På sidorna hittar vi en bra uppsättning portar för en så här slimmad 14-tummare – dubbla thunderbolt 3 och dubbla usb 3 i stort format. Alla fyra ska enligt uppgift stödja usb 3 gen 2, det vill säga 10 gigabit hastighet. Du laddar batteriet via valfri thunderboltport, och bägge har också displayportstöd.

MSI Prestige 14
MSI har fått till en snygg stil som mest påminner om en Asus Zenbook eller HP Envy-dator. Men en sak har följt med från den gamingdesign de är mer kända för: riktigt kraftfull bakbelysning i tangentbordet.

Vi får ett väl tilltaget tangentbord som verkligen utnyttjar hela datorns bredd. Här är det många konkurrenter som kan ta lärdom, då det är vanligt att till och med 13-tummare har trånga, hoptryckta tangentbord med onödiga marginaler på sidorna. Det är god slaghöjd och fin kvalitetskänsla i knapparna, samt lite extra kraftfull bakbelysning.

Även musplattan är extra bred och håller god klass med hög precision och kvalitetskänsla. Den har en fingeravtrycksläsare i ena hörnet, något vi brukar irritera oss på, men här stör den mindre än vanligt, då vi har så mycket extra musplatteyta. Musplattan kan lätt stängas av om du har en extern mus. Det är bra eftersom det finns risk att du kommer åt den av misstag.

Allt du kan begära i prestanda

I Prestige 14 har MSI satt in bland det snabbaste du kan få i en ultratunn laptop, Intels sexkärniga Core i7 i Comet Lake-generationen, plus ett kompakt extra grafikkort, Geforce GTX 1650 i Max-Q utförande, 16 GB ddr4-minne och en trevligt snabb 1 TB ssd i m.2-format. Det ger datorn riktigt rappa prestanda.

Vi kan obehindrat jobba i program som Adobe Photoshop, Premiere Pro och andra tunga applikationer, med endast tillfälliga påminnelser om att vi inte sitter framför en biffig desktopdator. Med GTX 1650-grafik är datorn också helt okej för vardagligt spelande, så länge du håller skärmen på 1080p. Vår testade modell är en med 4k-skärm, och så höga ambitioner ska du inte har för gaming på denna dator.

Vi kan dock inte jobba med tunga program eller spela spel särskilt länge innan tre saker händer. Det första är att tangentbordet blir obekvämt varmt att jobba på. Inte oroande varmt, men det är lite irriterande att sitta och skriva på det när hela ytan är ett par, tre steg över ljummet.

För det andra imponerar inte batteritiden. Lång batteritid är visserligen inget vi förväntar oss av denna klass på dator, men det finns kraftfulla konkurrenter som räcker längre. Speciellt när vi inte jobbar med tunga program och bara vill surfa lite.

MSI Prestige 14 tangentbord
MSI Prestige 14 har stort och bekvämt tangentbord och stor och bekväm musplatta. Vid hårdkörning blir dock tangenbordet lite irriterande varmt.  

Godkänd fläktkontroll

Det tredje är att fläktarna pumpar igång i full fart. På den punkten får MSI dock väl godkänt, även om ljudet mäter en hel del i decibel så har kylningen ingen vass och irriterande ton som en del laptops dras med. Vi hade gott kunnat acceptera lite mer oväsen om det innebar mer effektiv avledning av värme från tangentbordet.

I MSI:s extra kontrollapp Creator Center kan du växla till ett tyst läge eller ett högprestandaläge med extra aggressiv kylning. Men vi ser inte ut att få bättre prestanda med det i våra tester. Möjligen gör det att du kan jobba tungt längre perioder i sträck. I Creator Center finns också till exempel prestandaövervakning, webbkamerakontroll, och batteriladdningsalternativ.

Skärmen finns i både 1080p- och 4k-versioner. Den vi testat här har som sagt 4k-upplösning. Det är en skärm med många goda proffskvaliteter för designers och fotografer. Den uppges ha 100 procent matchning mot AdobeRGB, riktigt hög färgkorrekthet med Delta E-värden stabilt långt under.

Skärmen har också solid ljusstyrka på en bra bit över 500 cd/m2. Ställd till max får den dock en hel del ljusläckage i hörnen, men det är ett litet klagomål på en annars utmärkt skärm, och dämpar vi ljuset till mer normalt inomhusläge är det inget som stör.

Creator Center
I Creator Center kan du ställa in olika profiler för prestanda, skärm med mera utifrån vilket program du använder. Om det är ett av de program som appen stödjer.

Skärmen kan justeras med appen MSI True Color där det finns färgprofiler för spel, designjobb, srgb-matchning med mera att välja mellan. Du kan också manuellt ställa färgtemperatur, välja färgprofiler som går igång automatiskt för olika program, och göra proffskalibrering med vissa utvalda tredjepartsverktyg.

Låter bra men ojämnt

Högtalare sitter monterade på undersidan och håller ganska hög kvalitet men är inte så kraftfulla. Det blir stor skillnad på hur sådant som diskant lyfts fram beroende på vilken typ av bordsyta datorn står på. I ljudappen Nahimic kan vi välja mellan profiler för musik, film, röstsamtal och gaming, men det finns inga detaljerade inställningar för dessa. Vi får även bra extra brusfilter för mikrofon.

Datorn levereras med en hel del extra mjukvara, på gott och ont. Bland annat prackas vi på prova på-version av Norton Security, och gratis musikskapar-appen Music Maker Jam som är värdelös utan att man köper till saker. Det är lite tråkigt att en så här dyr dator ska behöva agera reklampelare också.

Du får även fyra fullversioner av Cyberlink-program för olika typer av foto- och videoproduktion. Dessa kan vara roliga för att komma igång med mediaskapande, men den som vill använda datorn mer professionellt lär slänga ut dem och installera bättre egna program.

MSI Prestige 14 portar
Dubbla Thunderbolt 3, något varje ultratunn laptop borde ha, tycker vi.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Prestige 14 A10SC-096NE
Testad: April 2020
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i7 10710U, 1,1-4,7 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1650 Max-Q, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 3840x2160 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, 2st usb 3 gen 2, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, mediaredigeringsprogram
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 9h 30min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 31,9 x 21,5 x 1,6 cm
Vikt: 1,29 kg
Rek. pris: 18 499kr
Pris: 19 990 kr på Komplett.se

Prestanda

Cinebench R20: 1 285 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 522 poäng
Geekbench 5, gpu (CUDA): 38 085 poäng
Disk, läsning: 1 219 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5