Säkerhetsforskare vid Check Point varnar nu för att skadeprogrammet Black Rose Lucy är tillbaka. Det upptäktes först i september 2018 och är ett "malware-as-a-service-botnät" i form av en slags trojan som angriper Android-enheter och installerar skadlig kod som ska ha sitt ursprung i Ryssland.

Den nya varianten av "Lucy" ska också ha nya ransomware-funktioner som kan ta över Android-enheter för att göra ändringar och installera nya skadeprogram.

Enligt en rapport från Check Point så utger sig Lucy för att vara en videouppspelningsapp. Väl nedladdad krypterar den filer på enheten och visar en text i webbläsaren som påstås vara ett officiellt meddlande från FBI. Offret anklagas då för att ha pornografiskt innehåll på sin enhet och får se en lista på en rad brott den påstås ha begått. Samt en uppmaning att betala 500 dollar i böter genom att fylla i sin kreditkortsuppgifter.

Enligt Check Point har de upptäckt mer än 80 förekomster av den nya varianten av Lucy. Vanligen sprids skadeprogrammet via länkar i sociala medier eller genom meddelandeappar.

Läs också: Ny undersökning - Så använder porrbedragarna sina utpressningspnegar