Betyg 4 av 5

Omdöme

Neverstops tonerhantering är helt rätt tänkt för mindre laserskrivare, och vi hoppas få se mer av sådant i framtiden. HP:s enklaste skrivare med det håller hög kvalitet men kan vara frustrerande att installera och är aningen för stor och högljudd för vissa hemmakontor.

Positivt

  • Smart och praktisk tonerhantering
  • Goda uppkopplingsmöjligheter
  • Snabba utskrifter

Negativt

  • Bökig installation
  • Något högljudd

Under senare år har vi sett ett nytt koncept med stora påfyllbara tankar för skrivarbläck, först från Epson med deras Eco Tank-skrivare och sedan från HP med Smart Tank, och senast även Canon med Pixma G. Nu har HP samma idé till mindre bordslaserskrivare med systemet Neverstop Laser. Istället för att byta kassetter när det är slut på toner, så köper du en sorts påfyllningsflaska och fyller på tanken med.

Neverstop-skrivare lanserades redan förra året på vissa marknader och enskilda butiker i Sverige har på eget bevåg sålt de första modellerna som kom, men det gick till exempel inte att få tag på ny toner från HP lokalt för dem. Nu lanseras Neverstop officiellt av HP, och med hela ekposystemet igång.

Tre skrivare har släppts: den vi testat som bara är skrivare med usb och ethernet- och wifi-uppkoppling, och samt två multifunktionsmodeller, en med och en utan wifi. De kostar mellan 3 000 och 3 500 kronor. Vår modell utan scannerdelen är den billigaste av de tre och heter Neverstop Laser 1001nw.

HP Neverstop Laser påfyllning
HP Neverstop Laser under påfyllning.

Stadigt, fyrkantigt block

Det är inte den allra mest kompakta laserskrivaren på marknaden. Den tar upp knappt fyra gånger fyra decimeter bordsyta och är drygt två decimeter hög, med enkel stil i grå och vit plast med räta vinklar. Men då får vi ett ordentligt pappersmagasin på 150 a4-ark med snyggt skyddslucka över som håller fritt från damm, och det går också att mata ut upp till 100 sidor i taget.

Skrivaren är också hyfsat snabb. Med normalinställning på utskriftskvalitet spottar den ur sig 21 sidor i minuten vid kontinuerlig utskrift. Den är också lite skramlig och högljudd vid utskrift. Men det är ju inte något som sker konstant, och skrivaren är bra på att gå ner i tyst viloläge direkt efter utskrift. Att få iväg en första utskrift från standbyläge tar dock ett par, tre sekunder längre än i en del andra små skrivare vi testat. Den tar helt enkelt lite längre tid på sig att vakna och börja ta emot data.

Utskrifter blir överlag skarpa och snygga, även om svärtan i test i standardläge inte är perfekt djup. Det lär å andra sidan spara toner, och det ser fortfarande bra ut. HP har alltid haft bra rasterhantering i sina lasrar för sådant som foton, och även här blir det övertygande kvalitet. Men en del ojämn gråskalehantering kan störa i enstaka situationer med bandning i tonade ytor.

HP Neverstop Laser kontrollpanelSkrivaren har en enkel frontpanjel med fyra statusdioder som alla dessutom är mjuka tryckknappar. Här kan du aktivera wifi direct, slå på och av wifi-anslutning, och göra vanliga skrivarsaker som mata ut papper och rensa minnet. 

Installation kräver tålamod

Att komma igång med skrivaren tar störande mycket tid. De flesta skrivare vi testat behöver vi bara plugga in via usb och Windows laddar hem grundläggande drivrutiner. De finns inte för Neverstop-skrivare, verkar det som. I alla fall inte ännu. Här får vi leta oss till HP:s supportsidor och kan där ladda hem installationsprogrammet Easy Start.

När vi kör det får vi rekommendation som Windows 10-användare att istället installera appen HP Smart och låta den sköta installation och utskriftshantering. Men det visar sig inte fungera. Appen identifierar inte och kan inte lägga till skrivaren.

Istället tar vi till alternativ två, ett mer traditionellt programpaket med drivrutiner och extra mjukvara. Det tar ett tag att ladda hem, men är sedan okomplicerat att installera även om även det momentet det tar väldigt lång tid av någon anledning. Med samma program kan vi sedan också mycket enkelt byta från usb- eller ethernet-uppkoppling till wifi.

Förutom usb, ethernet och wifi kan Neverstop Laser 1001mw även anslutas med wifi direct och köra Apple Airprint, online-utskrifter med Google Cloud Print 2.0, samt en handfull andra liknande mobila funktioner och tjänster. Det kan också vara värt en slant.

HP Smart
Windows 10-appen HP Smart är ett smidigt sätt att sköta det mesta. Men den misslyckas med det viktigaste, att installera den. Det får vi göra på annat sätt. Den fungerar också bara riktigt bra när skrivaren är nätverksansluten istället för ansluten med usb.

Praktiskt och ekonomiskt

Det som är intressant med skrivaren är givetvis tonerhanteringen. Du trycker inte ut och stoppar in stora kassetter, utan påfyllnadsenheter som ser ut som en överdimensionerad spruta, fast utan nål. Du öppnar en liten lucka, på ovansidan, sätter ner tonerbehållaren och vrider fast den 90 grader, innan du tycker ner ovanpå den, som om du gjorde en toner-injektion.

Sedan är det bara att vrida loss och lyfta upp påfyllnadsdosan, och skrivaren är laddad, med minimal risk för spilld toner och med betydligt mindre avfall att hantera än med en vanlig tonerkassett. Tonertanken rymmer två fyllnadkapslar toner. En diodpanel på framsidan visar när det är halvfullt och går att fylla på en, eller nästan tomt och går att fylla på två. Men även då finns det några hundra utskrifter toner kvar.

En påfyllnadsenhet kostar 249 kronor hos HP och är ännu lite billigare hos Dustin och Inkclub vilka HP officiellt rekommenderar som ”utvalda partners”. Den uppges ha toner för cirka 2 500 utskrifter. Det gör den till en av de mest ekonomiska små bordslaserskrivare vi sett. Även om ingångspriset är lite högre än en del riktiga budgetmodeller. Skriver du ut mycket kan det löna sig i längden.

Konceptet är helt rätt, och denna första skrivare med det är lovande. Hade den bara varit lite kompaktare och diskretare under drift, samt om HP kunde strama upp installations- och konfigurationshanteringen lite, så hade Neverstop Laser 1001nw varit klockren. Nu vill vi se detta i fler och mer varierade små laserskrivare.

HP Neverstop Laser lucka
Tanklock på en laserskrivare. Det vill vi se mer av i framtiden.

Specifikationer

Produktnamn: HP Neverstop Laser 1001nw
Testad: April 2020
Tillverkare: HP
Utskriftsteknik: Laser, svartvit
Upplösning: 600 x 600 dpi
Pappersformat: A6 till A4, max 216 x 356 mm
Pappersfack: 150 ark inmatning, ca 100 ark utmatning
Anslutningar: Usb 2.0, ethernet
Trådlöst: Wifi, wifi direct
Övrigt: Stöd för Apple AirPrint, Google Cloud Print, HP Smart App, Mopria m.fl
Utskriftshastighet, enskild sida: 9 sek
Utskriftshastighet, fler sidor: ca 21/min
Utskriftsekonomi: ca 10 öre per sida
Effektförbrukning: 0,1 W standby, 5,3 W aktiv, ca 300 W vid utskrift
Storlek: 38‎ x 37 x 24 cm
Vikt: 7 kg
Rek. pris: 2 999 kr
Pris: 2 990 på HP.se

Betyg: 4 av 5

HP Neverstop 1001nw Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 2449 kr