Google var en av de första tillverkarna som satsade på meshroutrar med sitt system, Google Wifi, som har varit ett av de mest populära valen ända sedan den släpptes i Sverige hösten 2017. Mycket tack vare sin smidiga och avskalade hantering. Precis när den kom var den även relativt prisvärd.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nest Wifi är en behövlig uppgradering från trötta Google Wifi, men inte en tillräckligt stor. Google tjänar som alltid poäng på hög användarvänlighet, och integrerad smart hem-kontroll och smart högtalare är givetvis ett klart mervärde. Det finns en nisch där Nest Wifi är utmärkt, men vi kan inte rekommendera den för dig som bara vill ha bra wifi till ett bra pris.

Positivt

  • Snygga diskreta enheter.
  • Lätt att installera och använda.
  • Integrerad smart-hubb och smart högtalare.

Negativt

  • Måttligt med wifi för pengarna.
  • Få nätverksuttag.
  • Zwave eller Zigbee-stöd hade varit trevligt.

Testad produkt: Google Nest Wifi
Pris: 1 777 kronor hos ComputerSalg.

Det tog dock inte lång tid för konkurrenterna att komma ikapp, och gå om. I dagsläget är Google Wifi löjligt dyr för den måttliga prestanda du får och vi har i flera år nu längtat efter en uppföljare. I höstas släpptes så till slut Google Nest Wifi, först i USA och nu har den precis börjat säljas i Sverige. Och visst är det en klar förbättring från Google, men inte riktigt på de sätt vi allra mest hoppats på.

De nya enheterna har fått en ny design med mjukt rundad ovansida, och aningen större mått. Anslutningar sitter väl dolda på undersidan och upptill hittar vi en diskret Google-logga. Annars är det som mest drar blickarna till sig den pulserande diodranden i nederkant av enheterna. Den är för det mesta släckt, och går att kontrollera från Google Home-appen.

Enkel installation, enkla funktioner

Den använder du också för installation, som går utmärkt smidigt. Du läser av en qr-kod på routerns undersida, får vid ett tillfälle välja namn och lösenord på ditt nya wifi, och sedan sköter appen om resten. Därefter ställer du ut och lägger till en eller flera extra mesh-noder precis lika enkelt.

Google Nest Wifi
Google Nest Wifi i tre färgalternativ.

Funktionsmässigt får vi det grundläggande. Som ofta i mesh-system är det få möjligheter till detaljinställningar av router och wifi. Vi kan komma åt routerinställningar som upnp-kontroll, portvidarebefodring och inställning för statisk ip om vi installerar den separata appen Google Wifi, men den behövs inte om du klarar dig med standardinställningar.

I Home-appen kan du sätta upp ett gästnätverk och enkelt dela lösenordet, samt välja att ge åtkomst till valda anslutna saker i nätverket. Du får en föräldrakontrollfunktion med schemaläggning för online-tid samt möjlighet att blockera innehåll baserat på Googles Safesearch, men du har inga möjligheter att komplettera det med manuell url-lista.

Förberedd för Stadia

Det finns också ett ”spelläge”, men det är inte anpassat för dig som spelar på en konsol eller dator, utan ett läge som optimerar för strömning från Google Stadia, med reserverad bandbredd och extra fokus på minimal lagg.

Vi undrar dock hur långt Nest Wifi räcker för just sådan extra krävande användning. Som mesh-router betraktad är Nest Wifi inte så imponerande i jämförelse med många system släppta senaste året. Medan routerbranschen nu satsar på wifi 6 är detta fortfarande ett wifi 5-system, och i kapacitet och punkt-till-punkt-prestanda är Nest Wifi bara måttligt bättre än gamla Wifi.

Centrala routern har fått mer bandbredd och är av typen AC2200 istället för föregångarens AC1200. Det hade gett ett större lyft om inte extendern fortfarande var av AC1200-typ. Vi kan med andra ord ansluta fler enheter och göra mer i samma rum som centrala routern, men i periferin av nätverket är det lägre bandbredd. Extenderenheterna har inte heller ethernetportar, så vi kan inte koppla in äldre prylar utan wifi, förutom i en extra port på centrala routern. Systemet har inte heller någon usb-port för skrivar- eller lagringsdelning.

Prestanda till en enskild dator är precis som i Google Wifi väl godkänt snabb, strax under 500 megabit per sekund i våra tester, och räckvidden är vad vi förväntar oss av en wifi 5-router med kompakt design och interna antenner. Det finns bättre, men Google får godkänt.

Google Nest Wifi router undersida
Google Nest Wifis centrala router har två nätverksportar. Det är samtliga du får. 

Allt du behöver för Google Home

Nest Wifi är dock inte bara en mesh-router. Systemet har två typer av enheter, en cental router som du ansluter till ditt bredband, samt separat extender, eller ”add-on point” som Google kallar dem. Systemet fungerar även som smarta hemmet-hub med stöd för enheter som kör wifi, Bluetooth LE samt än så länge mer sällsynta Thread.

Thread är ett ip-baserat protokoll som tack vare många stora aktörer bakom det, som Google Samsung och Apple kan bli riktigt stort med tiden. Men än så länge är det sällsynt med Thread-kompatibla smarta hemmet-prylar. Ett undantag är just Googles egna Nest-produkter.

Vi har inga Thread-produkter att testa, men väl ett par wifi-baserade smarta väggpluggar och ett Philips Hue-system, vilket Google Home kan kontrollera. Det kräver dock en Hue-brygga, då våra Hue-lampor kommunicerar med Zigbee. Nya Hue-lampor stödjer även Bluetooth, vilket gör dem enklare att integrera. Nest Wifi stödjer varken det eller Z-wave, vilket hade varit idealiskt.

Oavsett protokoll koppas allt samman i Google Home-appen i din mobil, om än inte med all den detaljkontroll som du kan få i respektive systems egna appar. Sedan kan du också röststyra dem. Extra mesh-noden innehåller nämligen även en inbyggd Google Home högtalare, och det är lätt att komma igång och prata med Google Assistent genom dem. Har du två eller flera sådana kan du lätt slå av mikrofonen på de du vill med en switch på baksidan.

Google Nest Wifi extender
Den lite mindre av de två enheterna, med högtalare i botten och mikrofoner på ovansidan.

Hyfsad högtalare, bra mikrofoner

Annars svarar den högtalare som för tillfället hör dig bäst. Spelar du upp musik eller annat ljud på högtalarna (eller på andra högtalare anslutna till ditt Google Home) kan du köra en individuellt eller gruppera dem som ett multirum-system. Du kan dock bara spela upp en ljudström åt gången.

Det är i princip samma ljudkvalitet i dessa som i Google Nest Mini – kraftfullt för sin storlek, och överlag rent snyggt ljud, men givetvis långt från en hifi-upplevelse. För ljudupptagning har den fyra mikrofoner som gör ett bra jobb med att höra kommandon även om det är buller runtomkring.

Enheterna har diodljus i en ring underkant som indikerar status, och enkla touch-volymkontroller på ovansidan. Dessa hade dock gärna kunnat vara tydligare markerade. Här har enheternas stiliga design tyvärr gått ut över praktisk hantering. Vi får gissa oss fram till var vi ska peta.

Prisvärt i vissa lägen, dyrt annars

Har du ingenting i smart hem-väg hemma idag, och inte heller en meshrouter, så kan Nest Wifi vara rätta sättet att komma igång. I alla fall så länge du inte har för höga bandbreddskrav på ditt wifi, och inte har nytta av wifi 6. Vi hade gärna sett ett större lyft i just wifi-prestanda här.

Ett baspaket med en router och en mesh-nod med högtalare i kostar 2 990 kronor. Det är mycket för ett halvsnabbt wifi 5-system med bara två noder. Vill du ha ett tre-pack kostar det 1 000 kronor till, och inte heller det är, om du bara ser till den wifi och router du får, särskilt lockande.

Google Home app
Google Home-appen innehåller det mesta av funktionaliteten. För enstaka routerinställningar behöver du installera en separat app.

Det du får på köpet kan möjligen vara värt det priset. Smart, röststyrd högtalare och Googles smidiga Home-plattform som du kan knyta ihop en flora av smarta hemmet-prylar till. Det är dock en rätt så begränsad flora, om du inte också knyter ihop det hela med en mer fullfjädrad hub som stödjer fler produkter och protokoll. Då tappar du lite poängen med den, och kan lika gärna köpa en bättre tre-punkts wifi-mesh och en Nest Mini för samma slant.

Specifikationer

Produktnamn: Google Nest Wifi
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Google
Produkttyp: Mesh-system med smart högtalare
Trådlösa protokoll: Wifi 5 (ac2200/ac1200) med mu-mimo och beamforming, Bluetooth LE, Thread
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar: Gigabit wan, gigabit lan (enbart huvudrouter)
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Övrigt: Inbyggd Google Home (hub i router, smart högtalare i extender).
Prestanda, första enhet*: 478 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 10 meter.
Storlek (router): 11 x 11 x 9,1 cm.
Storlek (extender): 10,2 x 10,2 x 8,7 cm.
Rek. pris: 2 990 kr (huvudrouter + mesh-nod), 3 990 kr (huvudrouter + mesh-noder) 
Pris: 1 777 kronor hos ComputerSalg.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

Betyg: 3 av 5