Forskarna vet än så länge alldeles för lite om coronaspridningen. För att öka kunskapen har brittiska forskare tagit fram en app som heter Covid Symptom Tracker och som bygger på att allmänheten själva rapporterar sina symptom.

Nu har Lunds universitet anpassat appen till Sverige, och forskarnas förhoppning är att även vi svenskar ska börja bidra med våra erfarenheter.

Syftet med appen är att ta reda på var risken för smitta är hög, hur viruset sprids i landet och vilka faktorer som gör att vi blir allvarligt sjuka.

– Eftersom det hittills är så få som testas för viruset i Sverige är det svårt att få en uppfattning om hur utbredd smittan är. Vi har därför erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av de resultat som vi får utifrån appen, och som kan utgöra framtida beslutsunderlag, säger Paul Franks professor i genetisk epidemiologi.

Appen är gratis att använda, och all information är anonym. Det samlas ingen gps-data utan din geografiska position visas genom att du fyller i ditt postnummer.

Så här använder du Covid Symptom Tracker:

Covid

1. Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone) och sök efter appen COVID Symptom Tracker (från Zoe Global Limited). Observera att du måste söka på appens namn, om du bara söker på exempelvis covid kommer du i vissa fall direkt till WHO:s appar. Tryck på Installera och välj därefter Öppna.


Covid

2. Bläddra dig ned till Berätta mer och tryck på Skapa konto så får du mer information. När du har läst den klickar du i de tre rutorna och väljer Jag godkänner.


3. Skapa ett konto genom att ange mejladress och ett lösenord. Om du redan har ett loggar du in. Svara på ett antal frågor om dig själv, exempelvis ålder, längd, vikt och postnummer.


Covid

4. Du får också frågor om din hälsa. Tanken är att du ska gå in och svara på varje dag. Enligt forskarna tar det bara en minut.

Om du inte hittar appen eller om du först vill läsa mer kan du surfa till www.covid19app.lu.se. Det här är en sida på Lunds universitet där du kan läsa mer om appen – och det finns också en direktlänk till Google Play och App Store.