Betyg 3 av 5

Omdöme

Vivobook 14 ger oss inga obehagliga överraskningar, men lyckas inte heller imponera i en produktkategori där det finns många likvärdiga konkurrenter. Den är inte snyggast, smartast eller snabbast i klassen, men på en punkt imponerar den: extra bra batteritid.

Positivt

  • God byggkvalitet.
  • Relativt kompakt för 14 tum.
  • Extra bra batteritid.

Negativt

  • Stumt och plastigt tangentbord.
  • Större ssd hade varit bra.
  • Bitvis högljudd kylning.

Testad produkt: Asus Vivobook 14
Pris: 8 499 kr hos Prisjakt.

Vivobook är Asus lite enklare serie laptops för konsumenter. Inom den serien finns det ett par varianter att välja mellan. Vi har fått in den som bara heter Vivobook 14 till test. Det är en modell som släpptes förra hösten, med åttonde generationens Core i5-processor, men den kommer att fortsätta säljas under hösten och det finns många i lager ute i butiker.

Ett alternativ till denna är Vivobook S14, med lite extra Geforce MX-grafik och roliga Screenpad, en skärm inbyggd i musplattan. Men den är tyngre och har inte denna dators utmärkta batteritid. Vivobook 14 må vara prispressad men det är fortfarande överlag ett kvalitetsbygge, med chassi i aluminium, musplatta i matt glas och enkel, slimmad utformning. En lite vass kant runtom datorn i nederkant gör den lite obekväm att bära.

Möjligen är tangentbordet onödigt trångt, Asus kunde gott ha utnyttjat bredden på datorn bättre. Den är rätt så kompakt tack vare smala skärmkanter på sidorna, men har ändå ett par centimeter tomma ytor på vardera sida om knapparna. Det är också lite stum respons i dem och lite plastig känsla i knapparna. Asus får dock pluspoäng för tydlig bakbelysning.

I musplattan, som håller god klass men kanske är lite liten, sitter en fingeravtrycksläsare i ena hörnet. Vi hade hellre sett att den satt separat, men det är ett kostnadseffektivt sätt att få in funktionen, och läsaren fungerar övertygande bra.

Basfunktion och basprestanda

Datorn har en rätt så förväntad uppsättning externa portar: två stora usb varav en är usb 3, och en usb 3 typ c. Extern skärm kan anslutas via hdmi. Du får en bra grunduppsättning hårdvara för en dator i denna prisklass, förra generationens Intel Core i5, 8 GB ram-minne och en 256 GB ssd som håller hygglig hastighet utan att blända. Det ger dig alla prestanda du behöver för Office-arbete, surf, och mediakonsumtion. Enklare mediaredigering går också bra fast kan vara tålamodsprövande.

Asus Vivobook 14

Skärmen är en ips-panel med standardupplösningen 1920 x 1080 bildpunkter. Den har lite dämpad maxljusstyrka, så vi skulle inte rekommendera att du jobbar med den ute i för starkt solljus, men den är ändå snäppet ljusstarkare än många konkurrenter. För jobb inne är den behaglig, med matt yta, neutrala färger och bra betraktningsvinklar.

För media kan den kännas lite blek då den inte riktigt kommer upp i srgb-klass på färgpaletten. Ljudet ur högtalarna är också lite platt. Det har rätt så bra volym och bra stereospridning, men saknar detaljer som vi vet finns där i musik och filmklipp vi spelar upp.

Bitvis påfrestande

Påslagen och passiv är datorn annars helt tyst, men bara korta perioder. Däremellan drar den igång fläktar med en rätt så vinande ton även på låga varv. Det kan bli påträngande vid långa arbetspass.

Batteritiden varierar från ett par timmar av tungt jobb på ljusstark skärm till en riktig långkörare. Vi kan jobba med enkla uppgifter på en dämpad skärm i nästan ett oavbrutet dygn. Vid ideala förhållanden i alla fall. Mer realistiskt är att du klarar en dag från morgon till kväll utan att behöva ladda. Och behöver du fylla på har Vivobook 14 en trevligt kompakt liten laddare som är lätt att ta med sig.

Det är inte överdrivet mycket bloatware i datorn, det enda som känns onödigt är en prova på-version av McAfee Livesafe. Utöver det får vi inställningsprogram för grafik och ljud. Samt appen Asus Giftbox, där vi hittar rekommendationer och en del rabatter på program att ladda ner. Det är en sympatisk lösning istället för att fylla datorn med program.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Vivobook 14 S403FA-EB215T
Testad: Maj 2020
Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 typ c, usb 3 typ a, usb 2, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 20h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-39 dBa
Storlek: 32,3 x 20,8 x 1,7 cm
Vikt: 1,35 kg
Rek. pris: 8 499 kr
Pris: 8 499 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 314 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 671 poäng
Geekbench 5, grafik (OpenCL): 5 015 poäng
Disk, läsning: 830 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5