Betyg 3 av 5

Omdöme

Cepter står sig bra i jämförelse med mer kända konkurrenter. Den är lite ojämn i kvaliteten, med halvdan musplatta och tveksam kvalitet på skärmpek, men på andra punkter, som tyst kylning, ren Windows-installation och bra lagringslösning plockar den poäng.

Positivt

  • Stabilt bygge.
  • Tyst drift trots konstant fläkt.
  • Flexibelt flippbar design och pek.

Negativt

  • Dålig kvalitet på pekfunktion.
  • Ingen bakbelysning i tangentbord.
  • Relativt stor och tung.

Testad produkt: Cepter Iris
Pris: 8 499 kr hos Prisjakt.

Det är vanligt att stora svenska elektronikbutiker säljer sina egna datorer, men det handlar då för det mesta om stationära datorer byggda lokalt med tredjepartskomponenter. Powers egna varumärke Cepter är något annat; de har laptops, allt-i-ett-datorer, möss, tangentbord och även datorchassin för den som bygger egen dator. Men inga färdiga desktopdatorer.

Cepter Iris är en 14 tums laptop med pekskärm och 360 graders flippbar design som gör att den kan köras i surfplatteläge. Som vanligt är vi tveksamma till hur ofta en dator av den typen används som ren surfplatta, men pekskärm är givetvis ett plus i kanten även för vanligt laptopläge.

Det är en enkelt designad dator som i byggkvalitet utan problem kan mäta sig med sina namnkunnigare konkurrenter. Den har chassi i mestadels aluminium, med plastkomposit och en del detaljer i lättmetall. Det är halvtunna skärmkanter på sidorna och större marginaler upptill och nedtill, vilket gör yttermåtten relativt stora med dagens mått mätt.

Bredare och tyngre

Allt som allt är den ungefär en centimeter bredare än andra nya 14-tummare i samma prisklass som vi testat. Den är också lite tyngre än många andra 14-tummare med sina 1,66 kilo, men det beror delvis på flipp-designen och pekskärmen. De större måtten är dock inte bara negativa.

Datorn har nämligen ett brett och mycket bekvämt tangentbord, med hög slaghöjd för en laptop och bra klickkänsla. Det vi tyvärr inte får här är bakbelysning, men det är det enda vi har att klaga på. Musplattan är inte lika bra. Den håller godkänd kvalitet men har något sträv yta och hög friktion för en fingertopp. Pekskärmen har även den för mycket friktion i ytan för att kunna svepa och dra bekvämt.

Vi måste också varna för en riktigt dålig webbkamera, med blek bild, tveksam skärpa och påtaglig lagg. Den anges leverera 720p och 30 bilder per sekund, men det ser snarare ut som runt 10 bilder per sekund med släpig rörelseutsmetning. Är det viktigt för dig kan det vara en avgörande faktor.

Cepter iris NY420-02

Rätta prestandan i rent system

Datorn har en Intel Core i5-processor av 8:e generationen, en pålitlig och beprövad processor som levererar fullgoda prestanda för problemfritt Office-jobbande och surf, och med tålamod går det bra att även köra sådant som Photoshop Elements utan problem. En stor och utmärkt snabb ssd hjälper till med att göra att datorn känns pigg.

Det hjälper också att datorn kommer utan en massa onödig mjukvara, bara Windows 10 så som Microsoft levererar det till OEM-tillverkare, Intels kontrollpanel för grafik och Dolby Atmos-programmet för ljudinställningar.

Cepter Iris har en högst ordinär bildskärm i prisklassen, med 1080p-upplösning, lite blek svärta och bara precis godkänd ljusstyrka. Den ger oss inga exceptionella färgegenskaper, utan ser ut att ha en liten bit upp till srgb-klass, men den duger utmärkt för att titta på film på om du inte är kräsen. Skärmen är som sagt helblank och kan därför få vissa problem med reflexer.

Färdig för uppgradering

På sidorna hittar vi dubbla usb-c-portar och en stor usb-a. Extern skärm kan anslutas till en av typ c-portarna. På undersidan av datorn hittar vi något ovanligt i en så här kompakt konsumentinriktad dator: en lucka som går att skruva loss och som har en plats för extra ssd i m.2-format som du kan köpa separat och montera in.

Under vårt test var datorns fläktar konstant igång, men så pass dämpade att de för det mesta knappt hörs, och datorn är inte heller särskilt högljudd när den drar igång som mest. Det är troligen ytterligare en fördel av det lite större chassit. Om dessa rörliga delar drar extra ström så märks det inte nämnvärt på batteritiden. Även under minimal belastning av datorn levererar den godkänt bra batteritid, även om det finns konkurrenter som gör bättre ifrån sig.

Specifikationer

Produktnamn: Cepter Iris NY420-02
Testad: Maj 2020
Kontakt: www.power.se/cepter/
Processor: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 typ c, usb 3 typ c med displayport, usb 2, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 360 grader vikbar skärm och surfplatteläge
Batteritid: 1h 45min (hög belastning), 14h 45min (låg belastning)
Ljudnivå: 32-36 dBa
Storlek: 33,1 x 22,9 x 1,8 cm
Vikt: 1,66 kg
Rek. pris: 8 499 kr
Pris: 8 499 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 247 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 672 poäng
Geekbench 5, grafik (OpenCL): 5 661 poäng
Disk, läsning: 1 601,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5