Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett snyggt yttre och lite bättre ljud och bild än genomsnittet i prisklassen kommer Lenovo långt. Extra grafikprestanda är också ett stort plus. Den positiva känslan förtas lite av den bastanta vikten, aggressiv kylning och bara precis godkänd batteritid.

Positivt

  • Extra kvalitet och lyx i budgetklass.
  • Bra prestanda med extra grafik.
  • Snygg bild och ljud.

Negativt

  • Ljussvag skärm med risk för reflexer.
  • Ligger lite efter i batteritid.
  • Tidvis högljudd kylning.

Testad produkt: Lenovo Ideapad S540-14
Pris: 9 490 kr på Dustinhome.

Ideapad S520 från Lenovo är en förhållandevis stor och tung dator i startfältet. Den är rätt så kompakt på bredden tack vare tunna skärmkanter runt dess 14-tumsskärm, men den har mer marginaler över och under den är en del andra laptops vi testat.

Snygg ytfinish i mörktonad aluminium, kromglänsande avfasningar och en extra stabil skärmupphängning bidrar till lyx- och kvalitetskänsla som är ovanlig i prisklassen. Dock på bekostnad av låg vikt, ser det ut som – datorn väger över 1,6 kilo. På ena sidan har datorn plats för sd-kort i fullformat, samt två normalstora usb-portar, på andra sidan sitter en usb av typ c och en hdmi-utgång. Alla usb-portarna i datorn är av usb 3-typ.

Fäller vi upp locket hittar vi ett snyggt och välbyggt tangentbord med hög komfort och bra skrivkänsla. Det här känns helt klart mer premium än vad prislappen antyder. Musplattan och den separata fingeravtrycksläsaren håller även de hög kvalitet. Tangentbordet har bakbelysning, men den är rätt så svag.

Snyggt ljud, snygg men svag skärm

Det är lite marginal vid sidorna om tangentbordet, vilket kanske hade kunnat utnyttjas till att göra det bredare, men där sitter nu rejäla uppåtriktade högtalare. De ger oss ett snyggt, rent och krispigt ljud, men kanske utan riktig finess i diskanten. Tack vare Dolby Audio-stöd och den app som medföljer kan vi välja mellan olika ljudprofiler eller ställa in equalizer manuellt.

Skärmen har blank glasyta som också bidrar till en del ökad vikt, men inte pekfunktion, som ofta är fallet på helblanka skärmar. Det är möjligt att det finns konfigurationer med pekfunktion, Lenovo brukar mixa upp sina datorserier med sådana funktioner i vissa modeller. Men vår har i alla fall inte det. Därför hade vi föredragit matt skärm för att slippa reflexer.

Det kan behövas, då den inte är särskilt ljusstark. Färgerna är annars snygga och jämna, om än med en viss dragning åt kalla toner. Men överlag tycker vi det är en skärm med bra egenskaper för både jobb och media. Vi gillar den goda kontrasten i den, men färgomfånget hade kunnat vara större. Man kan dock inte begära allt för mycket i denna prisklass.

Lenovo Ideapad S540-14

Ny Core-processor och extra grafikkort

Denna dator finns i många olika konfigurationer, med både åttonde generationens Intel-processor, AMD Ryzen, samt nyligen släppta modeller med generation 10 från Intel. Vår testmodell är en av dessa, med en Intel Core i5 10210U.

Den är ungefär likvärdig med Core i5-processorerna i generationen innan i prestanda, men ska ha fått en del optimering i form av lägre värmeutveckling och en del nya integrerade funktioner. Bland annat stöd för wifi 6, men det är ingenting vi får i denna lite billigare maskin. Här är det precis som i de flesta andra datorer i prisklassen fortfarande wifi 5 som gäller.

Det vi får som är lite extra i denna dator är grafikprestanda i form av Geforce MX250-kort. Det ger en markant skjuts i prestanda i mediaredigeringsprogram som till exempel Adobe Photoshop, och låter dig också spela en del enklare spel. Du får utöver det 8 gigabyte ram-minne och en pigg ssd på 512 gigabyte.

Godkänt batteri, inte mer

Med kraftfullare grafik får vi givetvis se upp lite extra med batteritiden, som lätt kan gå ner vid för intensivt användande. Inte heller när vi kör försiktigt är batteritiden optimal och ligger efter många andra liknande datorer. Inte mycket efter, men är det en viktig punkt för dig så kan det vara avgörande.

Datorns levereras givetvis med Window 10 Home, och förutom förinstallerat McAfee Livesafe är den ren från onödig bloatware. Det uppskattar vi, Lenovo har städat upp på den punkten rejält på senare år. Ett extra program är Lenovo Vantage, med system- och drivrutinsuppdateringar, en del extra systeminställningar, supportinformation och en del extra säkerhetsfunktioner. Här finns också en liten portal med utvalda appar och program – ett mycket mer sympatiskt ställe att ha dem på än förinstallerade på datorn.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Ideapad S540-14 81NF000MMX
Testad: Maj 2020
Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz quad core
Grafik: GeForce MX250, 2 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 typ a, usb 3 typ c, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Batteritid: 1h 45min (hög belastning), 13h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 32,3 x 22,7 x 1,6 cm
Vikt: 1,63 kg
Rek. pris: 9 490 kr
Pris: 9 490 kr på Dustinhome.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 391 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 686 poäng
Geekbench 5, grafik (OpenCL): 11 741 poäng
Disk, läsning: 1 140,9 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5